Georg Friedrich Marienburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Marienburg, Georg Friedrich
Georg Friedrich Marienburg.png
Georg Friedrich Marienburg
Date personale
Născut4 iunie 1820
Sebeș
Decedat21 noiembrie 1881
Nadeș
CetățenieFlag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ungaria
Flag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
OcupațieLingvist și istoric al sașilor transilvăneni

Georg Friedrich Marienburg (n. 4 iunie 1820, Sebeș - d. 21 noiembrie 1881, Nadeș) a fost un lingvist și istoric sas din Transilvania.

Viața[modificare | modificare sursă]

G. F. Marienburg a fost fiul administratorului cărții funciare și senatorului din Sebeș Friedrich Marienburg. După absolvirea școlii primare în orașul natal și a Gimnaziului din Sibiu a studiat între 1839 și 1841 cu precădere teologie și germanistică la Universitatea din Berlin. Între 1841-1843 a studiat dreptul la colegiul maghiar reformat din Cluj. În 1844 a devenit profesor la Gimnaziul din Sighișoara, iar din 1848 a fost preot la Nadeș, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

Mormântul său, pe care îl împarte cu doi fii și cu a doua soție se găsește în cimitirul evanghelic din Nadeș.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Pe lângă activitatea sa de preot, Marienburg a fost membru al consistoriului districtual, al Conferinței Naționale Bisericești (Landeskirchenversammlung), al Tribunalului conjugal districtual (Bezirksehegericht) și a Asociației pentru Istoria locală transilvană (Verein für siebenbürgische Landeskunde), din anul înființării acesteia în 1842.

În plus, Marienburg a fost timp de 3 ani secretar (Syndikus), 7 ani decan adjunct (Surrogatus) și 8 ani decan al filialei Băgaciu a districului bisericesc.

Opere[modificare | modificare sursă]

  • Das Verhältnis der siebenbürgisch-sächsischen Sprache zu den niedersächsischen und niederrheinischen Dialekten (1845) („Relația între limba săsească transilvană și dialektele Saxoniei Inferioare și Renaniei Inferioare”)
  • Die frühere und jetzige Ausbreitung und Dichtigkeit des deutschen Volksstammes in Siebenbürgen (1850) („Răspândirea și densitatea anterioară și actuală a germanilor în Transilvania”)
  • Die siebenbürgisch-sächsischen Familiennamnen (1856) („Numele de familie săsești din Transilvania”)
  • Ausflüge vom Nadescher Burgweg. Ein Beitrag zur Urgeschichte der deutschen Ansiedlungen in Siebenbürgen (1859) („Excursii pe pe drumul cetății din Nadeș. O contribuție la epoca preistorică a colonizării germane în Transilvania”)
  • Die Eigentümlichkeiten der siebenbürgisch-sächsischen Mundart (1860) („Particularitățile dialectului săsesc din Transilvania”)
  • Zur Berichtigung einiger alturkundschaftlichen Ortsbestimmungen (1862) ("Corecția unor denumiri străvechi documentate de localități")
  • Die siebenbürgisch-sächsischen Namen der Haustiere und was damit zusammenhängt (apărut 1882) („Numele săsești transilvănene ale animalelor domestice și ce se leagă de asta”)
  • Gedenkbuch des Bogeschdorfer Kapitels (apărut 1884) („Album memorial al Capitlului de la Băgaciu”)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]