Georg Friedrich Marienburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marienburg, Georg Friedrich
Georg Friedrich Marienburg.png
Date personale
Născut 4 iunie 1820
Sebeș
Decedat 21 noiembrie 1881
Nadeș
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație Lingvist și istoric al sașilor transilvăneni

Georg Friedrich Marienburg (n. 4 iunie 1820, Sebeș - d. 21 noiembrie 1881, Nadeș) a fost un lingvist și istoric sas din Transilvania.

Viața[modificare | modificare sursă]

G. F. Marienburg a fost fiul administratorului cărții funciare și senatorului din Sebeș Friedrich Marienburg. După absolvirea școlii primare în orașul natal și a Gimnaziului din Sibiu a studiat între 1839 și 1841 cu precădere teologie și germanistică la Universitatea din Berlin. Între 1841-1843 a studiat dreptul la colegiul maghiar reformat din Cluj. În 1844 a devenit profesor la Gimnaziul din Sighișoara, iar din 1848 a fost preot la Nadeș, unde a rămas până la sfârșitul vieții.

Mormântul său, pe care îl împarte cu doi fii și cu a doua soție se găsește în cimitirul evanghelic din Nadeș.

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Pe lângă activitatea sa de preot, Marienburg a fost membru al consistoriului districtual, al Conferinței Naționale Bisericești (Landeskirchenversammlung), al Tribunalului conjugal districtual (Bezirksehegericht) și a Asociației pentru Istoria locală transilvană (Verein für siebenbürgische Landeskunde), din anul înființării acesteia în 1842.

În plus, Marienburg a fost timp de 3 ani secretar (Syndikus), 7 ani decan adjunct (Surrogatus) și 8 ani decan al filialei Băgaciu a districului bisericesc.

Opere[modificare | modificare sursă]

  • Das Verhältnis der siebenbürgisch-sächsischen Sprache zu den niedersächsischen und niederrheinischen Dialekten (1845) („Relația între limba săsească transilvană și dialektele Saxoniei Inferioare și Renaniei Inferioare”)
  • Die frühere und jetzige Ausbreitung und Dichtigkeit des deutschen Volksstammes in Siebenbürgen (1850) („Răspândirea și densitatea anterioară și actuală a germanilor în Transilvania”)
  • Die siebenbürgisch-sächsischen Familiennamnen (1856) („Numele de familie săsești din Transilvania”)
  • Ausflüge vom Nadescher Burgweg. Ein Beitrag zur Urgeschichte der deutschen Ansiedlungen in Siebenbürgen (1859) („Excursii pe pe drumul cetății din Nadeș. O contribuție la epoca preistorică a colonizării germane în Transilvania”)
  • Die Eigentümlichkeiten der siebenbürgisch-sächsischen Mundart (1860) („Particularitățile dialectului săsesc din Transilvania”)
  • Zur Berichtigung einiger alturkundschaftlichen Ortsbestimmungen (1862) ("Corecția unor denumiri străvechi documentate de localități")
  • Die siebenbürgisch-sächsischen Namen der Haustiere und was damit zusammenhängt (apărut 1882) („Numele săsești transilvănene ale animalelor domestice și ce se leagă de asta”)
  • Gedenkbuch des Bogeschdorfer Kapitels (apărut 1884) („Album memorial al Capitlului de la Băgaciu”)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]