Geli Raubal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Geli Raubal
Tumblr inline oiymvbUcFf1swnhrn 500 (cropped).jpg
Geli Raubal
Date personale
Nume la naștereAngela Maria Raubal Modificați la Wikidata
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Linz, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedată (23 de ani)[2] Modificați la Wikidata
München, Bavaria, Republica de la Weimar Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Central din Viena Modificați la Wikidata
Cauza decesuluisinucidere (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
PărințiAngela Hitler Modificați la Wikidata
Frați și suroriLeo Rudolf Raubal[*]
Elfriede Hochegger[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Activitate
Cauza decesuluiplagă împușcată[*]  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Ludwig Maximilian din München  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Emil Maurice  Modificați la Wikidata
RudeAdolf Hitler
William Patrick Stuart-Houston[*]
Heinz Hitler[*]
Alois Hitler
Johann Georg Hiedler
Maria Schicklgruber[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Angelika Maria "Geli" Raubal[3] (n. 4 iunie 1908, Linz — d. 19 septembrie 1931, München) a fost nepoata vitregă a dictatorului nazist Adolf Hitler.

Copilăria și adolescența[modificare | modificare sursă]

Pe 4 iunie 1908, se naște la Linz, în Austria, Angelika Maria Raubal, cunoscută încă din copilărie sub numele de Geli Raubal, pentru a o putea distinge de cea care i-a dat viață. Mama ei era sora vitregă a lui Adolf Hitler, cei doi având același tată și crescând împreună. La vârsta de 20 de ani, Angela Hitler părăsește casa părintească căsătorindu-se cu Leo Raubal, un mic funcționar public. Nunta are loc în septembrie 1903, la doar câteva luni după moartea tatălui miresei. Cei doi vor avea împreună 3 copii:

  • Leo Jr. (1906 – 1977)
  • Angela Maria (1908 – 1931)
  • Elfriede (1910 – 1993)

Pe 8 august 1908, Adolf Hitler, afectat de moartea mamei sale, rupe relațiile cu familia Angelei și fuge la Viena pentru a se stabili o vreme, lăsând în grija lor pe sora sa Paula, ce suferea de ușoare debilitati mintale. Pe 10 august 1910, Leo Raubal moare, Geli rămânând fără tată la vârsta de 2 ani. De acum înainte, tânăra văduvă trebuia să crească singură 3 copii mici și să aibă grijă de sora ei care sufera de disfunctiuni locomotore (membre inferioare). Geli își petrece copilăria în sărăcie, singurele surse de venit ale familiei fiind o pensie de urmaș și o mică moștenire rămasă de la tatăl Angelei. După sfârșitul Primului Război Mondial, familia Raubal decide să se mute în Viena. În anul 1919, mama lui Geli își găsește în fine un loc de muncă stabil lucrând ca bucătăreasă la un hotel pentru tineri din capitala Austriei. Viața copiilor a fost una grea, dar datorită acestui nou serviciu al doamnei Raubal nu au suferit niciodată de foame, Geli devenind chiar o fată destul de dolofană. În ciuda tuturor dificultăților, tânăra urmează o școală, dovedind o personalitate puternică care își urma propriile convingeri indiferent de opiniile colegilor de clasă sau ale profesorilor.

Pe 17 iunie 1924 Angela împreună cu Leo și Geli îl vizitează în închisoare pe Hitler călătorind de la Viena până la Landsberg am Lech, localitatea unde agitatorul era încarcerat. Este pentru prima oară când frații se reîntâlnesc după fuga lui Adolf în Germania. Anul următor, Geli face o excursie împreună cu școala la München, scriindu-i înainte o scrisoare unchiului ei unde îi spunea că ar dori să-l viziteze. El nu are timp pentru ea, rugând un cunoscut de-al său să îi facă fetei un tur al orașului.[4] La începutul anului 1927, Hitler se bucura deja de o oarecare celebritate în München datorită ascensiunii noului său partid, fiind și într-o situație financiară mult mai bună. Tot acum el se hotărăște să închirieze o casă de vacanță pe culmea Obersalzberg, lângă Berchtesgaden, o localitate din apropierea graniței cu Austria. Cu toate că nu mai fuseseră în relații apropiate de mai bine de 15 ani, Hitler îi scrie surorii sale vitrege propunându-i să se mute la noua lui Haus Wachenfeld pentru a se ocupa de bucătărie și curățenie, sugerându-i să-și aducă și copiii cu ea. Deși Angela Raubal nu a apelat niciodată la fratele ei pentru bani, Hitler avea poate unele remușcări pentru anii în care nu s-a interesat de soarta familiei. El gândea că la Obersalzberg viața surorii lui va fi mult ușurată, iar în același timp putea conta pe discreția ei asigurându-i-se totodată confortul de care el avea nevoie.[4] Angela acceptă și se mută la Haus Wachenfeld împreună cu fiica ei cea mică Elfriede. Geli rămâne în Viena, urmând să se alăture și ea familiei după ce va da Bacalaureatul. Deșteaptă, tânăra a fost prima persoană din familia Hitler care a reușit să-și termine studiile liceale. În iulie 1927, Geli sosește la Berchtesgaden, Führer-ul însuși așteptându-o la gară.

Viața alături de Hitler[modificare | modificare sursă]

La 19 ani, Geli era o tânără cu mult șarm, fără a fi tipul de frumusețe clasică. Ea decide să-și continue studiile, iar pe 7 noiembrie 1927 se înscrie la Facultatea de medicină din cadrul Universității din München. Renunță în iarna aceluiași an, orientându-se spre lecții de canto, pe care unchiul Alf era mai mult decât bucuros să le plătească. Curând va abandona și aceste planuri. Geli are o idilă cu Emil Maurice, șoferul lui Hitler și membru fondator al SS. Führer-ul pune capăt acestei aventuri, promovându-l pe Maurice, care părăsește München-ul. Pe 5 august 1928, la un an de la venirea ei la Obersalzberg, Geli se mută în vecinătatea locuinței lui Hitler de pe strada Thierschstrassen din capitala Bavariei. Tânăra a făcut o impresie puternică asupra Führer-ului, care era atras de firea exuberantă a nepoatei sale. Cei doi erau nedespărțiți, mergând împreună la evenimentele sociale, la teatru sau la operă.[5] Baldur von Schirach, un apropiat de-al lui Hitler își amintea despre prima întâlnire cu Geli: Hitler stătea printre noi și rar l-am văzut să fie așa bucuros. În glasul său era un amestec de mândrie și tandrețe când a prezentat-o pe „nepoata mea, domnișoara Raubal”. Fata de lângă el era de înălțime medie, bine dezvoltată, cu ochi căprui și păr un pic cârlionțat. Am studiat-o îndelung, nu pentru că era o frumusețe ci deoarece era surprinzător să vezi o tânără la brațul lui Hitler atunci când el venea la întrunirile noastre.[6]

Pe 10 septembrie 1929, Führer-ul închiriază un apartament din München cu 9 camere , iar după 2 luni Geli se mută și ea aici. Acum Hitler o putea monitoriza mult mai bine, urmărindu-i fiecare mișcare. Cu timpul controlul devenea tot mai strict. Ei nu îi era permis să ducă o viață socială normală, fiind mereu însoțită de Führer sau de unii soldati SS condus de Heinrich Himmler. hof 132 La sfârșitul anului 1929, Hitler o întâlnește pentru prima oară in atelierul lui Heinrich Hoffman fiind fotograf nazist pe Eva Braun. Cei doi încep să iasă ocazional împreună, însă Geli rămâne centrul lui de atenție. Legătura amoroasă cu nepoata sa a fost după dragostea față de mamă cea mai importantă, profundă și singura relație pe care Hitler nu a putut-o controla. Nu există suficiențe dovezi care să clarifice în ce măsură Geli a răspuns adorației lui. Ea era măgulită de atenția pe care Hitler i-o acorda dar strictul control sub care era ținută a devenit în scurt timp o povară.

Moartea[modificare | modificare sursă]

La varsta de 23 de ani Geli Raubal, fiind nepoata vitregă a lui Adolf Hitler s-a decis să se sinucidă cu pistolul personal al unchiului ei, din cauza regulilor impuse de el ,insa ea îl intreaba inainte de-a se sinucide "De ce nu am dreptul sa cunosc oameni noi, de ce nu am dreptul sa ma dezvolt?". In același timp Adolf Hitler afla de la Ministerul de Informații că nepoata lui murise in apartamentul din München.

Urmările asupra lui Hitler[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Angela Maria Raubal, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ Sage Steven, Ibsen And Hitler: The Playwright, the Plagiarist, And the Plot for the Third Reich, Editura Basic Books, 2007, pag. 137
  4. ^ a b Lambert Angela, The Lost Life of Eva Braun, Editura Arrow Books, Londra, 2007, pag. 123-124
  5. ^ Schroeder Christa, 12 ani cu Hitler: 1933-1945 - Mărturia secretarei particulare a lui Hitler, Editura Meditații, București, 2010, pag. 78
  6. ^ Schirach Baldur, Ich glaubte an Hitler, Hamburg, 1967

Vezi și[modificare | modificare sursă]