Garda Financiară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Emblema Gărzii Financiare

Garda Financiară a fost o autoritate publică de control, subordonată Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a avut ca atribuții controlul în domeniul financiar, economic, vamal în vederea prevenirii și sancționării, conform legislației în vigoare, a actelor de evaziune, fraudă fiscală. Instituția a fost condusă de un funcționar public, având funcția de comisar general, acesta fiind numit de către ministrul finanțelor publice[1]. A fost înființată pentru prima dată în anul 1918.

Garda Financiară putea constata acte și fapte care au avut ca efect evaziunea și frauda fiscală, stabilind implicațiile fiscale ale acestora și dispunând, în condițiile Codului de Procedură Fiscală, luarea măsurilor asiguratorii - impunerea sechestrului - ori de câte ori există pericolul ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să-și ascundă ori să-și risipească averea[2]. De asemenea, comisarii Gărzii Financiare pot efectua, în exercitarea controlului operativ și inopinat, monitorizări și verificări necesare prevenirii, descoperirii și combaterii faptelor de evaziune fiscală[2].

Din ianuarie 2010, Garda Financiară a dobândit noi competențe, în principal de a încheia acte de control pentru stabilirea stării de fapt fiscale și constatarea împrejurărilor în săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal[2].

Garda Financiară are în structură:[1]

  • Comisariatul General;
  • Secțile județene și Secția Municipiului București.

Garda Financiară a raportat la sfârșitul anului 2009 o contribuție de peste 2.240 de milioane de lei (peste 530 de milioane de euro) către bugetul de stat, bani provenind din recuperarea arieratelor raportate de operatorii economici privind obligațiile neachitate la termenele legale[3].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prin OUG nr. 74/2013, a fost desființată Garda Financiară și a fost înființată „Direcția Generală Antifraudă Fiscală” (DGAF).[4]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Prezentare Arhivat în , la Wayback Machine., gardafinanciara.ro, accesat la 19 ianuarie 2010
  2. ^ a b c Garda Financiara are competente noi, 13 ianuarie 2010, wall-stret.ro, accesat la 7 septembrie 2010
  3. ^ Garda Financiara isi prezinta bilantul pe 2009, 19 ianuarie 2010, wall-stret.ro, accesat la 19 ianuarie 2010
  4. ^ Benţa, Adrian (), Ce atribuţii va avea Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - noua structură din cadrul ANAF-ului? Prevederile OUG nr. 74/2013, Legestart 

Legături externe[modificare | modificare sursă]