Gabriela Pană Dindelegan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
Gabriela Pană Dindelegan
Date personale
Născută 7 februarie 1942
Naționalitate română
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație lingvist, profesor universitar

Gabriela Pană Dindelegan (n. 7 februarie 1942) este un lingvist român, membru corespondent al Academiei Române. Profesor doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. Prin lucrarea Sintaxa transformațională a grupului verbal în limba română pune bazele gramaticii românești moderne de orientare generativă.

Diplome, titluri și premii academice[modificare | modificare sursă]

 • 1964: diplomat universitar (absolventă, cu diplomă de merit, a Facultății de Limba și Literatura Română, Universitatea din București
 • 1970: doctorat în filologie (conducător științific: Al. Rosetti); teza Sintaxa transformațională a grupului verbal în limba română (publicată la Editura Academiei, 1974)
 • 1976: premiul Academiei “Timotei Cipariu” pentru cartea Sintaxa transformațională a grupului verbal în limba română
 • 1985 până în prezent: membru în Consiliul Științific al Facultății de Litere din București
 • 1996-2000, 2004-2007, membru în Senatul Universității Bucuresti
 • din 1996-: conducător de doctorat la Universitatea din București; specialitatea Filologie
 • 2000-2004, 2004-2007, șef al Catedrei de limba română, Facultatea de Litere, Universitatea București
 • 2001, expert evaluator CNCSIS
 • dec. 2004: membru corespondent al Academiei Române
 • 2004 – membru în comisia superioară a MEC de acordare a doctoratelor și a titlurilor academice

Activitate didactică[modificare | modificare sursă]

 • peste 42 de ani, fără întrerupere, în învățământ superior, la Catedra de limba română, calitate în care a predat toate tipurile de seminare și cursuri de română contemporană ; în plus, seminare de gramatică istorică ; curs practic de limba română pentru studenții străini (în țară și în străinătate); curs de cultură și civilizație românească (în țară și în străinătate, Franța).
 • A condus toate tipurile de activități de perfecționare pentru profesorii din învățământul preuniversitar (cursuri de perfecționare, lucrări de gradul I)
 • A participat la toate tipurile de examene și de concursuri ale studenților; a condus lucrări de licență, de masterat, de doctorat
 • Membru în “jury de thèse de doctorat” ( Doctorat de linguistique théorique, formelle et automatique ) în Franța (la Paris VII).
 • Actualmente, predă la anii al II-lea și al III-lea (forma “de zi”) cursul general de Sintaxă a limbii române , cursul general Morfosintaxă și semantică ; în cadrul formei de MASTERAT, predă cursul: Româna din perspectivă tipologică și seminarul Noutăți în GALR („Gramatica academică a limbii române”) , în cadrul ȘCOLII DOCTORALE, predă cursurile Competență și performanță, Variație lingvistică .
 • A predat în anii 1992-1993 ca lector de limba română în Franța (Aix-en-Provence), perioadă în care, pe lângă activitatea didactică, a desfășurat și o activitate de promovare a culturii și a civilizației românești peste hotare.

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

 • Domenii: gramatica limbii române (morfologie, sintaxă, morfosintaxă); tipologie lingvistică și gramatică contrastivă; dinamică lingvistică; teorie a limbii și metode moderne de cercetare; semantică și relația sintaxă – semantică; terminologie; lingvistică aplicată -didactică (optimizarea metodelor de predare a limbii române).
 • PUBLICAȚII: Sintaxa transformațională a grupului verbal în limba română , Edit. Academiei, 1974 (a primit premiul Academiei „Timotei Cipariu”); Sintaxa limbii române. Partea I: Sintaxa grupului verbal, T.U.B., 1976, ediția a II-a, apărută la Editura AULA, Brașov, 1999; Aspecte ale dinamicii sistemului morfologic verbal, T.U.B., 1987; Sintaxă și semantică, T.U.B., 1992; Teorie și analiză gramaticală, Editura Coresi, ed.1, 1992, ed. a 2-a, 1993; Dicționar de științe ale limbii (în colaborare; participare cu 520 de articole), Editura Științifică, 1997; ediția a II-a îmbogățită, Editura Nemira, 2001; Teste de limba română, Edit. Humanitas, ed.1, 2000, ed. a 2-a, 2001; Elemente de gramatică. Dificultăți, controverse, noi interpretări , Editura Humanitas Educațional, 2003; coordonator la Gramatica de bază a limbii romane (colectiv de autori: Adina Dragomirescu, Isabela Nedelcu, Alexandru Nicolae, Gabriela Pană Dindelegan, Marina Rădulescu Sala, Rodica Zafiu), Editura Univers Enciclopedic Gold, 2010.
 • Autor (vol. I – 6 capitole , 120 p.; vol. II – 9 capitole, 174p.) și revizor responsabil la noua Gramatică academică a limbii române , Editura Academiei, 2005.
 • A elaborat (în calitate de redactor responsabil / coordonator ) șase VOLUME COLECTIVE, participând, la fiecare dintre ele, și cu unul sau două studii; redactor responsabil pentru volumul Actele Colocviului Catedrei de limba română (22-23 noiembrie 2001), Tipografia Universității București, 2002; coordonator pentru volumele Aspecte ale dinamicii limbii române actuale, Editura Universității București, 2002; Aspecte ale dinamicii limbii române actuale (II), Editura Universității București, 2003; Limba română. Tradiție și inovație în studiul limbii române, Editura Univ. București, 2004; Limba română. Structură și funcționare, Editura Univ. București, 2005; Limba română. Aspecte sincronice și diacronice, Edit. Universității București, 2006; în curs de publicare, volumul al 7-lea: Limba română. Stadiul actual al cercetării.
 • Participant ca autor la numeroase VOLUME COLECTIVE; ultimul: Limba română azi , Iași 2007.
 • A elaborat peste 100 de STUDII de lingvistică, apărute în reviste de specialitate, studii acoperind următoarele domenii: teorie a limbii și lingvistică generală, morfologie, sintaxă, semantică, terminologie (lingvistică), curente moderne în lingvistică, didactică, predarea limbii române ca limbă străină, gramatică contrastivă.
 • A organizat, în calitate de șef de Catedră, Colocviul Catedrei de limba română (22-23 noiembrie 2001), al II-lea Colocviu al Catedrei de limba română (27-28 noiembrie, 2002) și al III-lea Colocviu (27-28 noiembrie 2003), al IV-lea Colocviu (25-26 noiembrie, 2004), al V-lea Colocviu (8-9- decembrie 2005), al VI-lea Colocviu al Catedrei de limba română (29-30 noiembrie 2006).
 • Face parte din grupul de cercetători care elaborează în prezent Tratatul de istorie a limbii române (capitolul: Morfologia secolului al XX-lea ).
 • Director de proiect CNCSIS cu tema “Aspecte ale dinamicii limbii române” (pentru anii 2001, 2002, 2003). Responsabil de proiect din partea Academiei Române la proiectul de colaborare franco-română cu tema: O gramatică contrastivă franco-română” și la proiectul cu participare internațională Gramatica esențială a limbii române (2004-2007) . Responsabil de contract din partea Universității București în proiectul încheiat cu ICI pentru lucrarea: Dezvoltare instrument multimedia pentru învățarea limbii române în cadrul învățământului gimnazial , 2003.
 • Face parte din comitetul de redacție al următoarelor reviste de profil: Revue roumaine de linguistique (redactor-șef adjunct), editată de Academia Română; Studii și cercetări lingvistice , editată de Academia Română; Analele Universității București. Secția de Limbă și literatură română ; Limbă și literatură română, editată de Societatea de Științe Filologice; Limbă și literatură, editată de SSF; revista de lingvistică diacronică „Diacronia”.

Legături externe[modificare | modificare sursă]