Frederic Zelnik

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Friedrich Zelnik)
Frederic Zelnik
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Cernăuți, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Londra, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLya Mara () Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
producător de film
actor
actor de film
scenarist
regizor[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană
limba engleză[4] Modificați la Wikidata

Frederic Zelnik (născut Friedrich Zelnik, n. , Cernăuți, Austro-Ungaria – d. , Londra, Anglia, Regatul Unit) a fost un producător, regizor și actor ucrainean. A fost unul dintre cei mai importanți producători - regizori ai cinematografiei germane din epoca filmului mut. Zelnik a avut un mare succes cu filmele sale de operetă în perioada anii 1920 - anii 1930.[5]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Friedrich Zelnik s-a născut într-o familie evreiască din Cernăuți, astăzi în Ucraina, în acea vreme capitala Ducatului Bucovinei din partea austriacă a Monarhiei Austro-Ungare. După ce a studiat la Viena, Friedrich Zelnik a lucrat ca actor în teatre din Nürnberg, Aachen, Worms, Praga și, în cele din urmă, în Berlin - în teatre ca Theatre an der Königsgrätzer Straße, Teatrul Berliner și Komödienhaus.

În 1914, Friedrich Zelnik a început să joace în filme, iar după anul 1915, a produs și a regizat filme, într-o perioadă în care a apărut și în roluri de actor în filmele altor regizori. În 1918 s-a căsătorit cu o tânără dansatoare de balet din Letonia, de origine poloneză, Aleksandra Gudowicz, care a devenit actrița de film Lya Mara pe care a promovat-o ca o vedetă a cinematografiei germane producând și regizând numeroase filme pentru ea. În 1920 a fondat, împreună cu soția sa, o firmă de producție de filme denumită Zelnik-Mara-Film GmbH.

Filme populare, în stil de operetă, ca de exemplu Dunărea Albastră (An der schönen blauen Donau), Die Försterchristl, Das tanzende Wien, Heut tanzt Mariett le-a adus celor doi un succes enorm în Germania, dar și peste hotare. Câțiva dintre colaboratorii săi, cum ar fi cameramanul Frederik Fuglsang și directorul artistic, André Andrejew, sunt considerați astăzi ca artiști importanți ai cinematografiei mute germane.[6][7]

Odată cu apariția filmului sonor, Friedrich Zelnik a fost primul regizor din Europa care a dublat un film, The Crimson Circle (1929), folosind sistemul Phonomilm inventat de Lee De Forest. În 1930, Zelnik a călătorit la Hollywood, California și, la întoarcerea sa în Germania, a regizat primul său film cu sunet complet, o nouă versiune a filmului său mut de succes, Die Försterchristl.[8]

După ce Adolf Hitler a ajuns la putere în Grmania în 1933, Zelnik și Lya Mara au părăsit Germania și s-au stabilit la Londra. În anii următori, Zelnik a continuat să regizeze și să producă filme în Marea Britanie și Olanda. Și-a schimbat legal numele în Frederic Zelnik și a primit cetățenia britanică.

Zelnik a murit în 1950 la Londra. După decesul său, soția sa Mara și-a petrecut ultimii ani din viață în Elveția și a murit acolo la 1 martie 1960.[9]

Filmografie selectată[modificare | modificare sursă]

Regizor[modificare | modificare sursă]

Producător[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Frederic Zelnik”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Friedrich Zelnik, Filmportal.de, accesat în  
  3. ^ a b c d Friedrich Zelnik, Autoritatea BnF 
  4. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  5. ^ Bock & Bergfelder 2009, pp. 548–549.
  6. ^ Eisner, Lotte H. The Haunted Screen: Expressionism in the German Cinema and the Influence of Max Reinhardt. University of California Press, 1969.
  7. ^ Pictorial directory of British art directors and their work, comp. by Edward Carrick.Dobson, London 1948
  8. ^ Grange, William (2008). Cultural Chronicle of the Weimar Republic. Lanham, MD: Scarecrow Press. ISBN 978-0-8108-5967-8.
  9. ^ Lexikon der aus Deutschland und Österreich emigrierten Filmschaffenden 1933 bis 1945. Eine Gesamtübersicht. (Lexiconul realizatorilor care au emigrat din Germania și Austria din 1933 până în 1945. O imagine de ansamblu), 2011, S. 68 f.
  • Bock; Bergfelder, ed. (). The Concise Cinegraph: Encyclopaedia of German Cinema. New York: Berghahn Books. ISBN 978-1-57181-655-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]