Lya Mara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lya Mara

Lya Mara, ca. 1927
Date personale
Născută[1][2][3] Modificați la Wikidata
Riga, Imperiul Rus[4] Modificați la Wikidata
Decedată (72 de ani)[1][2][5] Modificați la Wikidata
Lausanne, cantonul Vaud, Elveția[6] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Bois-de-Vaux[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederic Zelnik () Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Republica de la Weimar
 Elveția
 Letonia Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță de teatru[*]
actriță de film Modificați la Wikidata
Activitate
Ani de activitate1916–1931
Semnătură

Lya Mara (născută Aleksandra Gudowicz, n. , Riga, Imperiul Rus – d. , Lausanne, cantonul Vaud, Elveția) a fost o actriță germană de origine poloneză. A fost una dintre cele mai mari vedete ale cinematografiei germane din epoca filmului mut.[7]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lya Mara s-a născut ca Aleksandra Gudowicz într-o familie poloneză din Riga, Livonia. De tânără și-a dorit să devină chimistă, ca celebra (în aceea perioadă) Maria Skłodowska-Curie. Chiar înainte de Primul Război Mondial, în 1913, Lya Mara s-a mutat cu familia sa la Varșovia, deoarece Polonia și Letonia făceau parte din Imperiul Rus. Acolo, și-a început cariera ca dansatoare.

La Varșovia, Lya Mara a jucat primul ei rol minor într-un film mut polonez de scurtmetraj de ficțiune Vrem un soț (Chcemy meza, 1916, ca Mia Mara) și la scurt timp în alt film Bestia (care a avut premiera pe 5 ianuarie 1917) și a fost regizat. de un regizor polonez de generație mai veche, Alexander Hertz.[8] O altă actriță poloneză, Pola Negri, care a avut ulterior o carieră extraordinară în Germania și în America, a fost vedeta acestui film. Curând după acel film, Negri a plecat spre Berlin, iar Lya Mara a urmat-o. Aceste evenimente au avut loc în timpul Primului Război Mondial și după ce Polonia a fost ocupată în 1915 de germani, a devenit o parte a Imperiului German.

Primul film al actriței Lya Mara în Germania a fost Halkas Gelöbnis (1918), realizat de un regizor austriac Alfred Halm, care a scris scenariul unui alt film în care a jucat, Jadwiga. Ambele filme au fost produse de tânărul și energicul regizor-producător Frederic Zelnik. Lya Mara s-a căsătorit cu Zelnik în 1918.[7][9] Zelnik a promovat-o pe Mara ca o mare vedetă în Germania, aceasta jucând în principal în filmele pe care le-a regizat și produs. În 1920, compania de producție de film Zelnik a fost denumită Zelnik-Mara-Film GmbH. Mara a jucat în producții importante precum Charlotte Corday, Anna Karenina (1920) și Manon, atrăgând atenția publicului cu farmecul și tinerețea ei. Filme populare, în stil de operetă, ca de exemplu Dunărea Albastră (An der schönen blauen Donau, 1926), Die Försterchristl (1926), Das tanzende Wien (1927), Heut tanzt Mariett (1928) le-a adus celor doi un succes enorm în Germania, dar și peste hotare. Mara și Zelnik au devenit adevărate celebrități, primind acasă numeroși artiști cunoscuți. Popularitatea ei a fost cimentată în continuare de sute de fotografii emise sub formă de cărți poștale.

Un accident grav de mașină la sfârșitul anilor 1920 i-a întrerupt cariera.[7]

Mara nu s-a putut adapta profesional la noile condiții artistice după introducerea sunetului în cinematograie în 1929, în timp ce Zelnik a devenit primul regizor din Germania care a dublat filme străine. Singurul film sonor al actriței Lya Mara este Toți întreabă de Erika (Jeder fragt nach Erika, 1931) regizat tot de soțul ei.

Când Hitler a preluat puterea în Germania (1933), Lya Mara a plecat cu Zelnik la Londra.

Frederic Zelnik a murit la Londra la 29 noiembrie 1950. Mara și-a petrecut ultimii ani din viață în Elveția și a murit acolo la 1 martie 1960.[7]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Lya Mara”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Lya Mara, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b Lya Mara, FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
  4. ^ „Lya Mara”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ a b Lya Mara, Filmportal.de, accesat în  
  6. ^ „Lya Mara”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b c d Lexikon der aus Deutschland und Österreich emigrierten Filmschaffenden 1933 bis 1945. Eine Gesamtübersicht. (Lexiconul realizatorilor care au emigrat din Germania și Austria din 1933 până în 1945. O imagine de ansamblu) 2011, S. 68 f.
  8. ^ a b „The Polish Period (1914-1917)”. Pola Negri Filmography. The Pola Negri Appreciation Site. nd. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Bock, Hans-Michael; Bergfelder, Tim, eds. (2009). The Concise Cinegraph: Encyclopaedia of German Cinema. New York: Berghahn Books. ISBN 978-1-57181-655-9. , pp. 548–549.

Legături externe[modificare | modificare sursă]