Francesco Ferreri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Francesco Ferreri
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedatianuarie 1814 (73 de ani) Modificați la Wikidata
București, Țara Românească Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot catolic[*] Modificați la Wikidata

Francesco Ferreri (n.  – d. ianuarie 1814, București, Țara Românească) a fost un cleric romano-catolic, călugăr din Ordinul pasionist și episcop titular al episcopiei romano-catolice de Nicopole ad Hystrum[1], care administra la aceea perioadă Serbia, Bulgaria și Valahia, administrator al Vicariatului Apostolic al Valahiei [2].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 1806, din cauza dificultăților avute în practicarea cultului catolic în Bulgaria, unde avea reședintă Francesco Ferreri, se mută în Țara Românească, unde fixează ca reședință satul Cioplea, aflat la marginea Bucureștiului. Despre acest episcop, datele sunt puține, în primul rând datorită faptului că toată arhiva a ars, împreună cu toate documentele cu care venise din Bulgaria în Valahia. Singurele documente sunt cele editate de acest episcop, sunt cele care se află la Congregația Propaganda Fide și la Consulatul Austriac de la Viena și care le reproduce Nicolae Iorga în Studii și documente cu privire la istoria românilor, II Acte relative la istoria cultului catolic în Principate, 1782- 1829 Extrase din corespondența consulară austriacă, privitoare la istoria catolicismuiui în Principate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.catholic-hierarchy.org/bishop/bferf.html Francesco Ferreri, episcop de Nicopole, pagină în limba engleză.
  2. ^ http://www.arcb.ro/index.php?view=article&catid=181%3Apreoi-sfini&id=5897%3Asfantul-paul-al-crucii-1694-1775&format=pdf&option=com_content&Itemid=459 Este primul dintre călugării pasioniști alături de Giacomo Sperandio care au păstorit Vicariatul apostolic al Valahiei

Legături externe[modificare | modificare sursă]