Fragaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Căpșun
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Rosales
Familie: Rosaceae
Subfamilie: Rosoideae
Trib: Potentilleae
Subtrib: Fragariinae[1]
Gen: Fragaria
L.
Species

20+ specii; vezi text

Fragaria este un gen de plante cu flori din familia trandafirului, Rosaceae, cunoscut sub numele de căpșună pentru fructele lor comestibile. Există mai mult de 20 de specii descrise și multe soiuri hibride. Cele mai des întâlnite căpșuni cultivate comercial sunt soiurile de căpșuni de grădină, un hibrid cunoscut sub numele de Fragaria x ananassa. Căpșunile au un gust care variază în funcție de soi, și variază de la „foarte dulce” până spre „mai mult acru”. Căpșunile sunt o importantă cultură de fructe comerciale, cultivate pe scară largă în toate regiunile temperate ale lumii.

Descriere, generalitați[modificare | modificare sursă]

Fragaria este un gen de plante cu flori din familia Rosaceae, numite comun căpșuni din cauza fructelor lor comestibile. Există peste 20 de specii și numeroși hibrizi.

Ele cresc în solurile fertile și de obicei se recoltează mai multe la un loc.

Căpșunile de culoare rozalie sunt foarte rare, dar câteva exemplare au fost raportate în județul Cluj.

Căpșunul, planta din care cresc căpșunele, are tulpina aeriană, frunza ovală, cu margine zimțată, penat compusă. Are fructul fals, format din îngroșarea receptaculului floral. Are culoarea roșie și este zemos, parfumat și foarte gustos,dulce.

Căpșuna, fructul fragariei

Florile sunt albe, cu 5-6 petale.

Fructele sunt false; fructele adevarate sunt tari și se află pe receptaculul cărnos, aromat și de culoare roșie.

Proprietăți, Principii active[modificare | modificare sursă]

Căpșunul și plantele înrudite cu el sunt fructe bogate în vitamine și zahăruri. Sunt tonice, gustoase și aromate și au foarte multe proprietăți terapeutice: remineralizează organismul, stimulează imunitatea naturala și funcțiile hepatice, reglează tensiunea, au efect detoxifiant, scad colesterolul și au foarte puține calorii. Căpșunile sunt alcătuite din apă în proporție de 90%, și din zahar 5%  având astfel un efect diuretic și depurativ. Aceasta cantitate mică de zahar se eliberează lent în sânge și nu duce la o creștere semnificativa a glicemiei, căpșunile încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut, din acest motiv, fructele sunt recomandate diabeticilor.

Căpșunile conțin flavonoide, principii bioactive prețioase pentru menținerea elasticității vaselor de sânge, pentru buna funcționare a inimii și a circulației sangvine.

Datorită conținutului de calciu și fosfor, căpșunile sunt benefice pentru prevenirea osteoporozei și anemiei, prin conținutul bogat în vitamine C, B și E, căpșunile ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și influențează funcționarea sistemului nervos, fiind benefice în astenii și în prevenirea insomniilor, vitamina C și polifenolii din compoziția căpșunilor au un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roșie. Datorita polifenolilor, consumul de căpșuni reduce inflamația cronică, fiind benefic persoanelor care suferă de artrită, astm, dar și ateroscleroză.

Acestea sunt conservate sau prelucrate în compoturi, siropuri, gemuri, dulcețuri etc.

Contraindicații[modificare | modificare sursă]

Persoanele alergice trebuie să evite căpșunile sub orice formă!

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Fragaria”. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Fragaria la Wikimedia Commons