Sari la conținut

Frații Karamazov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Frații Karamazov (roman))

Frații Karamazov

Frații Karamazov, vol I, biblioteca Adevărul
Volume
Veliki inkvizitor[*][[Veliki inkvizitor (a story embedded inside The Brothers Karamazov by F. Dostoevsky)|​]]
Informații generale
AutorFeodor Dostoievski
Gen-
Ediția originală
Titlu original
Братья Карамазовы
The Brothers Karamazov
Limbarusă
Editură-
Țara primei apariții Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Data primei apariții1880

Frații Karamazov (rusă Братья Карамазовы, Bratia Karamazovî) este ultimul roman al scriitorului rus Fiodor Dostoievski, scris între anii 1878 - 1880. Fiind considerat o operă literară de nivel mondial,[1] romanul a fost și ecranizat. În filmul realizat, actrița Maria Schell a jucat rolul iubitei, Grușenka.

Într-un eseu publicat în 1954, Maugham l-a considerat unul dintre cele mai bune zece romane din lume.

Acțiunea romanului are în centru pe cei trei frați care au fiecare o predispoziție patologică pentru patimă. În sens metaforic se poate spune că frații alcătuiesc oarecum cele 3 ipostaze fundamentale ale omului. Dmitri, cel mai în vârstă, e un exponent al senzualismului și al trupului. Ivan, reprezintă intelectul, rațiunea. Interesant este revolta aparent atee a lui Ivan: el nu neagă existența lui Dumnezeu, ci nu poate accepta lumea așa cum a fost creată de Dumnezeu. Alexei ("Aleoșa"),personajul protagonist, e simbol al trăirii spirituale și al apropierii de Dumnezeu, totuși cu mici răutăți ortodoxe - față de iubita lui, mai nevinovată decât el. Toți trei frații sunt în conflict cu tatăl lor Feodor Pavlovici Karamazov care reprezintă tipologia omului depravat ce duce o viață imorală și desfrânată. Smerdeakov, presupus al patrulea frate, fiu nelegitim, îl slujește pe tatăl lui, Feodor Pavlovici, evoluția sa este de asemenea interesantă; având ca principiu existențial sofismul el se dedică acestui concept care îl va duce în final la sinucidere.

Dmitri ajunge din cauza unei datorii în conflict cu tatăl, având nevoie de bani pentru a se căsători cu Grușenka, un personaj care pare a fi în începutul romanului doar o tipologie("vampa"), dar se dovedește pe parcurs a fi mult mai complex, vădind trăiri și sentimente care reprezintă tema analizei psihologice abisale pe care o propune Dostoievski nu numai în acest caz, ci pentru toate personajele.

Dmitri jură să-și omoare tatăl, care refuză să-i dea banii necesari, ajungând chiar în situația de a-l ataca fizic. Tatăl va fi omorât, iar bănuiala cade pe Dmitri care l-a amenințat și care, surprinzător, exact după moartea tatălui își procură cele 3000 de ruble de care avea nevoie. Astfel Dmitri este osândit la muncă silnică în Siberia. La început el acceptă sentința, considerând-o ca fiind modul ideal de a se căi pentru ura pe care a purtat-o tatălui său. El va fi însă convins de planul de evadare propus de Ivan. Alexei și Ivan reușesc să-l deconspire pe făptașul adevărat, fiul nelegitim al lui Feodor Pavlovici, Smerdeakov, care l-a omorât pe tatăl lor și care crezând că Ivan poate dovedi vinovăția lui, se va spânzura în ziua procesului. Romanul este înțesat de o serie de întrebări cu caracter filozofic, ca de exemplu: a murit Dumnezeu?, cărora Dostoievski le propune soluții interesante, cât și de conflicte apărute între ateism și conștiința religioasă.

Personaje principale

[modificare | modificare sursă]
  • Aleksey Fyodoroviç Karamazov : Alyoșa este al treilea fiu al lui Fyodor Pavlovich Karamazov și fratele mai mic al lui Dmitri și Ivan. Îngăduitor, plin de iubire și înțelept, Alyoșa este exact opusul caracterului aspru al tatălui său. El are o dragoste profundă pentru umanitate și o credință simplă în Dumnezeu. La începutul romanului, are în jur de douăzeci de ani și este student al bătrânului Zosima în mănăstire.
  • Dimitri Fyodoroviç Karamazov : Dmitri este cel mai mare fiu al lui Fyodor Pavlovich Karamazov. Are o personalitate pasională și tumultoasă; aceste trăsături devin evidente atunci când își pierde interesul pentru logodnica sa, Katerina, și se îndrăgostește nebunește de Grushenka. Luptându-se cu o furie violentă și cu povara păcatului, Dmitri se străduiește să depășească natura sa defectuoasă și să ajungă la mântuirea spirituală pe parcursul romanului.
  • İvan Fyodoroviç Karamazov : Ivan este al doilea fiu al lui Fyodor Pavlovich Karamazov și fratele de mijloc între Dmitri și Alyoșa. Ca student inteligent și rațional, Ivan caută explicații raționale pentru tot ce se întâmplă în univers. Luptându-se cu ideea suferinței nedrepte care nu poate fi reconciliată cu conceptul unui Dumnezeu iubitor, Ivan se confruntă cu îndoieli religioase și oscilează între ateismul deschis și credința într-un Dumnezeu malefic. Argumentele sale puternice împotriva cruzimii divine sunt convingătoare, dar acestea îl împing către nebunie după ce conduc la uciderea tatălui său.
  • Fyodor Pavloviç Karamazov : Fyodor Pavlovich Karamazov este patriarhul bogat al familiei Karamazov, tatăl lui Alyoșa, Dmitri și Ivan și, foarte probabil, tatăl lui Smerdyakov. Kaba, lacom și plin de patimi, Fyodor Pavlovich își dedică viața exclusiv satisfacției simțurilor și nu ia în considerare persoanele pe care le-a trădat sau rănit. În ciuda bogăției sale, este lipsit de onoare și urât de aproape toată lumea. Nu are dragoste pentru copiii săi și nici măcar nu își amintește care copil aparține cărei mame. Singurul său scop este să dobândească bani și să seducă femei tinere. Fyodor Pavlovich este, în cele din urmă, ucis de Smerdyakov.
  • Zosima : În Cartea VI, bătrânul înțelept al mănăstirii care îi este mentor și profesor lui Alyoșa este Zosima. Este extrem de inteligent și plin de o credință religioasă ferventă și sinceră. Zosima predică mesajul iubirii active pentru umanitate, iertării păcatelor altora și prețuirii creațiilor lui Dumnezeu. Claritatea credinței lui Zosima îi oferă o înțelegere extraordinară a minților oamenilor pe care îi întâlnește.
  • Katerina Ivanovna Verkhovtsev : Katerina este logodnica pe care Dmitri a părăsit-o după ce s-a îndrăgostit de Grushenka. Fiica mândră și sensibilă a unui căpitan militar, Katerina suferă din cauza tratamentului rău din partea lui Dmitri și, ca urmare, adoptă o atitudine de martir față de cei din jurul său. Ea insistă să se umilească în fața celor care îi fac rău și, deși îl iubește pe Ivan, nu reușește să își îndeplinească iubirea până la sfârșitul romanului.[2]


Aprecieri critice

[modificare | modificare sursă]
Ultimul roman al lui Dostoievski este și ultimul lui cuvânt, concluzia și încoronarea întregii sale opere, sinteza finală, ce reia preocupările cărtilor precedente, reformulează întrebările pe care și le-a pus cândva și încearcă să le soluționeze pe temeiul unei experiențe artistice totale. Asemenea generalizări cuprinzătoare au adesea un subliniat caracter meditativ, filosofic. [...] Un roman de aventuri, un roman cu intrigă aproape polițistă, devine un roman filosofic, cel mai filosofic dintre romanele scriitorului și, poate, dintre toate romanele create până în acel moment în literatura universală. Ion Ianoși
  1. ^ Sollte Philip Roth endlich den Nobelpreis bekommen? Intrebări puse criticului Marcel Reich-Ranicki. În: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung din 23. iunie 2008
  2. ^ „Karamazov Kardeşler Özet ve Karakter Analizi - Arabuloku” (în turcă). . Accesat în .