Format:Pagina principală/Articol de calitate/50

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Piaţa Victoriei noaptea, văzută de la balconul Operei

Timișoara (în germană Temeschwar alternativ Temeschburg, în maghiară Temesvár, în trad. „cetatea de pe Timiș”) este reședința și cel mai mare oraș al județului Timiș, Banat, România. Numele localității vine de la râul Timiș, numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Are o populație de 336 089 de locuitori. Împreună cu zonele rezidențiale din jur, populația se situează in jurul cifrei de 400 000 locuitori.

Prima atestare documentară a localității Timișoara este destul de controversată, aceasta fiind plasată de specialiști fie în 1212, fie în 1266. În 1175 este menționat comitatul Timiș, dar sursele nu menționează care este centrul economic și administrativ al acestuia. În momentul atestării sale acesta făcea parte din comitatul Timiș, o unitate administrativ teritorială a regatului ungar. Teritoriul cunoscut mai târziu ca Banat cu centrul administrativ în „Urbis Morisena” (apoi Cenad), fusese cucerit de către maghiari în jurul anului 1030 și încorporat regatului ungar.

Fiind așezată într-un punct strategic, de unde putea fi controlată o mare parte a Câmpiei Banatului, atât Timișoara cât și funcția de comite de Timiș au devenit din ce în ce mai importante.