Format:Pagina principală/Articol de calitate/12

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Limba română (sau dacoromână) este o limbă indo-europeană, din grupul italic, făcând parte din subgrupul estic al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este este a cincea ca mărime după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei.

Ea este vorbită în toată lumea de aproximativ 26 de milioane de persoane. Dintre acestea, 20 de milioane se află în România (unde româna este limbă oficială și, conform datelor din 2002, limbă maternă pentru mai bine de 90% din populație). Limba română se bucură de statutul de limbă de stat în Republica Moldova (unde poartă numele de limba moldovenească, fiind limba maternă pentru 80% din populație) și este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale (precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană — de la 1 ianuarie 2007).

Limba română este poreclită adeseori Limba lui Eminescu, după Mihai Eminescu, poetul național al României și al Republicii Moldova.