Football Supporters Europe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Football Supporters Europe
Abreviere FSE
Înființare 2008
Tip Rețea de suporteri
Statut legal Asociație de membri non-profit
Locație Hamburg, Germania Germania
Zona deservită Țările membre ale UEFA
Website fanseurope.org

Football Supporters Europe (FSE) este o rețea de suporteri de fotbal, înființată formal ca o asociație de membri non-profit[1] și care susține că are membri din mai mult de 42 de țări membre UEFA.[2] Fondată în iulie 2008 la primul Congres al fanilor europeni de fotbal (European Football Fans Congress), aceasta este considerată ca un partener legitim pentru problemele fanilor de către instituții ca UEFA,[3][4] Consiliul Europei[5] sau EPFL (European Professional Football Leagues)[6].

Principii de bază[modificare | modificare sursă]

Toți membrii FSE pledează pentru un suport pro-activ a patru principii de bază ale organizației:[7]

 • Opunerea către orice formă de discriminare (bazată pe criterii etnice, abilități, religie și convingeri, gen, orientare sexuală și vărstă).
 • Respingerea violenței (atât fizică cât și verbală).
 • Împuternicirea suporterilor de fotbal la nivel local.[8]
 • Promovarea unui fotbal pozitiv și a culturii ultras, incluzând valori ca fair play și buna guvernare.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Structura & FAQ”. Football Supporters Europe. http://www.fanseurope.org/en/about-fse/structure-a-faqs.html. 
 2. ^ Istorie și Misiune”. Football Supporters Europe. http://fanseurope.org/en/about-fse/history-a-mission.html. 
 3. ^ Suporterii”. UEFA. http://www.uefa.com/uefa/stakeholders/supporters/index.html. 
 4. ^ Vezi și Wie Fans für ihre Rechte kämpfen (Cum suporterii luptă pentru drepturile lor)”. Westdeutsche Allgemeine Zeitung. http://www.derwesten.de/staedte/dortmund/wie-fans-fuer-ihre-rechte-kaempfen-id3605521.html. 
 5. ^ Ca un exemplu, Comitetul Permanent pentru dialog și interacțiune cu fanii a explicat în ianuarie 2012 ca “Sfaturi și consultări [...] ar putea fi acordate în special de Football Supporters Europe (FSE), care reprezintă o organizație trans-națională a experților pe fani și reprezentanții lor în acest domeniu în Europa” - cf. Recommendation Rec (2012) 1 of the Standing Committee on dialogue and interaction with fans”. Consiliul Europei. http://www.coe.int/t/dg4/sport/resources/texts/Rec_2012_01_EN_Rec_Fan_Dialogue.pdf. 
 6. ^ cf. EPFL a fost invitat la cel de-al 4-lea Congres European al Fanilor”. EPFL. http://www.epfl-europeanleagues.com/epfl_european_fans_congress.htm. 
 7. ^ Principiile de bază ale FSE”. Football Supporters Europe. http://fanseurope.org/en/about-fse/fse-core-principles.html. 
 8. ^ Fútbol para el pueblo, pero sin el pueblo (Fotbal pentru oameni, dar fără oameni)”. El Mundo. http://www.elmundo.es/elmundodeporte/2011/04/08/futbol/1302257923.html. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]