Foarfece

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Foarfecă

Foarfecele (sau foarfeca, foarfec) este o unealtă (sculă) sau mașină unealtă, a cărei parte activă este formată din două lame alăturate, cu tăișurile în același plan și mișcările relative de translație sau de rotație în sensuri opuse.[1][2] Este utilizat la tăierea diferitelor materiale. Procesul de tăiere este efectuat prin introducerea materialului între lamele foarfecelui, care pot fi acționate manual sau mecanic.

Foarfece de mână[modificare | modificare sursă]

La foarfecele de mână cele două lame sunt de obicei articulate între ele la mijloc cu un bolț sau un șurub, formând un sistem de pârghii de gradul I. În acest caz, fiecare dintre lame are la capătul de care foarfecele este ținut câte un mâner inelar în care intră degetele. Altă variantă este când cele două lame sunt articulate la capătul opus lamelor active, printr-o articulație elastică (arc), care asigură deschiderea lamelor. Acționarea cu mâna se face la mijloc, cele două lame formând un sistem de pârghii de gradul al II-lea.

Utilizări:

Foarfecele de frizer[modificare | modificare sursă]

Frizerii folosesc foarfece specializate pentru diverse operații. Există foarfece de tuns, foarfece de filat (rărirea sau subțierea uniformă a părului) și foarfece de modelat. Foarfecele are ambele lame dințate fin și taie la o închidere aproximativ o treime din numărul firelor de păr. Foarfecele de modelat este dințat doar pe o lamă și taie la o închidere aproximativ jumătate din numărul firelor de păr.

Foarfece mecanic[modificare | modificare sursă]

La foarfecele mecanic industrial, lama de jos (inferioară) este de obicei fixă, tăierea materialului realizându-se prin deplasarea comandată în jos a celei de sus tangențial pe lângă cea fixă, materialul interpus fiind astfel separat în două părți. Altă variantă de foarfece are lamele în formă de roți ascuțite care se rotesc în sensuri opuse.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Academia RPR Dicționar Enciclopedic Român, București: Editura Politică, 1962-1966
  2. ^ Remus Răduleț și colab. Lexiconul Tehnic Român, București: Editura Tehnică, 1957-1966.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Foarfece