Fluid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Fluidul este considerat un mediu continuu în structura sa. El se deformeazǎ continuu și infinit (curge) sub influența unui efort tangențial și dependent de forța aplicatǎ.

Fluidele se împart în următoarele categorii: lichide, gaze și plasme. Lichidele sunt mai dense decât gazele și ele formează peliculǎ la contactul cu un gaz.

Fluidele au proprietatea de a curge și de a prelua forma recipientului în care se află, fără a opune rezistență mecanicǎ la viteze relativ mici. Acest lucru este datorat faptului ca fluidele sunt incapabile să preia eforturi tangentiale cînd se aflǎ în echilibru static.

Spre deosebire de solide în care eforturile tangentiale sunt in funcție de deformare, la fluide ele sunt funcție de viteza de deformare. Gradul in care opun rezistenta se numeste viscozitate. Efortul normal (la suprafata de separatie) se numeste presiune.

Comportamentul fluidelor poate fi descris printr-un set de ecuații parțial-diferențiale: ecuațiile de conservare a masei, a conservarii impulsului, a momentului unghiular (ecuațiile Navier-Stokes) și a conservarii energiei.

Mecanica fluidelor are ca obiect studiul fluidelor, al gazelor si Hidrostatica pentru studiul mediilor lichide.

Clasificarea fluidelor[modificare | modificare sursă]

Din punctul de vedere stării de agregare, fluidele se clasifică în:

Din punctul de vedere al aplicării legii lui Newton, există:

Vezi și[modificare | modificare sursă]