Florea Popescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Florea Popescu
Date personale
Cetățenie Regatul României Modificați la Wikidata
Ocupațieofițer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Gradulcolonel
general de brigadă  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiOrdinul național „Steaua României” ()  Modificați la Wikidata

Florea Popescu (n.  ?) a fost un general român care a luptat pe frontul antisovietic în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cariera militară[modificare | modificare sursă]

Colonelul Popescu a lucrat la Serviciul de Intendență al Armatei Române, ocupându-se cu aprovizionarea cu alimente a trupelor de pe front și cu furaje a unităților de cavalerie.[1] A fost decorat pe 23 decembrie 1941 cu Ordinul „Steaua României” cu spade în gradul de Ofițer „pentru râvna și priceperea cu care a asigurat hrănirea trupelor și reaprovizionările în subsistențe și furaje”.[1]

A fost înaintat apoi la gradul de general de brigadă.

Generalul de brigadă (r.) Florea Popescu a fost însărcinat pe 16 septembrie 1944 cu depline puteri, în locul generalului de divizie (r.) Pompiliu Paplica, cu lichidarea Administrației Guvernământului civil al Transnistriei, Administrației militare a teritoriului dintre Bug și Nistru și Secretariatului general al administrației bunurilor alimentare și industriale din cadrul administrației militare a teritoriului dintre Bug și Nistru.[2]

Decorații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Decretul Regal nr. 3.517 din 23 decembrie 1941 pentru decorațiuni, publicat în Monitorul Oficial, anul CX, nr. 9 din 12 ianuarie 1942, partea I-a, p. 171.
  2. ^ Decizia Președinției Consiliului de Miniștri nr. 26 din 16 septembrie 1944 pentru delegațiune, publicat în Monitorul Oficial, anul CXII, nr. 215 din 18 septembrie 1944, partea I-a, p. 6.336.