Fiona Apple

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fiona Apple

Fiona Apple în concert la KeyArena în Seattle, Washington
Date personale
Nume la naștereFiona Apple McAfee Maggart
Născută (46 de ani)[1][2][4] Modificați la Wikidata
Manhattan, New York, SUA Modificați la Wikidata
PărințiBrandon Maggart[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician, compozitor
Limbi vorbitelimba engleză[5] Modificați la Wikidata
Origineamericană
StudiiAlexander Hamilton High School[*][[Alexander Hamilton High School (public high school in Los Angeles)|​]], St. Hilda's & St. Hugh's School[*][[St. Hilda's & St. Hugh's School (episcopal day school in New York City, NY, United States)|​]], Rhodes Preparatory School[*][[Rhodes Preparatory School (defunct high school in New York, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalRock Alternativ, Rock Experimental, Pop Baroc
Tipul de vocemezzo-soprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)pian[3]
voce[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1996–prezent
Case de discuriColumbia Records, Epic Records
Discografie
Listă completăFiona Apple discography[*][[Fiona Apple discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Fiona Apple (născută Fiona Apple McAfee-Maggart, n. , Manhattan, New York, SUA) este o cântăreață, pianistă și compozitoare americană.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Pregătită și educată pentru muzica clasică în copilăria și adolescența sa, Apple a început să compună propriile sale melodii la vârsta de opt ani. Albumul său de debut, Tidal, scris când Fiona fusese de 17 ani, a fost lansat în 1996, fiind recompensat cu un Grammy Award în categoria Best Female Rock Vocal Performance pentru single-ul "Criminal". Apple a continuat seria succeselor sale cu When the Pawn ... (1999), produs de Jon Brion, care a fost de asemenea un succes comercial și de critică, fiind confirmat a fi de nivelul platinum.

În cazul celui de-al treilea album al său, Extraordinary Machine (2005), Apple a colaborat din nou cu Jon Brion, înregistrările fiind un efort artistic desfășurat pe parcursul a trei ani, 2002-2005. Oricum, Apple nu a fost mulțumită cu rezultatul final și a decis să nu lanseze albumul. În decursul celor întâmplate după oprirea lansării albumului, fanii muzicienei au protestat în fața casei de discuri Epic Records datorită falsei impresii că Epic erau vinovați de oprirea lansării albumului. În final, albumul a fost reînregistrat fără contribuția lui Brion și lansat în octombrie 2005. Albumul Extraordinary Machine a devenit apoi certificat ca gold și nominalizat pentru categoria Grammy Award for Best Pop Vocal Album.

În 2012, cantautoarea americană a lansat cel de-al patrulea album al său de studio, The Idler Wheel ..., care a fost primit foarte bine din punct de vedere critic, fiind urmat de un lung turneu muzical de-a lungul și de-a latul Statelor Unite.

Viață și carieră[modificare | modificare sursă]

1977–1993 — Viață timpurie[modificare | modificare sursă]

Născută și crescută în cartierul Upper West Side al Manhattan-ului, New York City, în 1977, Fiona Apple este fiica cântăreței Diane McAfee și a actorului Brandon Maggart, care s-au cunoscut pe scena musicalului de pe Broadway Applause.[6]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Fiona Apple”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Fiona Apple, SNAC, accesat în  
  3. ^ https://www.notablebiographies.com/newsmakers2/2006-A-Ec/Apple-Fiona.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b Fiona Apple, GeneaStar 
  5. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ Ehrlich, Dimitri (). „A Message Far Less Pretty Than the Face”. The New York Times. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Fiona Apple
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Fiona Apple.


Premii și realizări
Predecesor:
Alanis Morissette
MTV Video Music Award for Best New Artist
1997
Succesor:
Natalie Imbruglia