Filimon Săteanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Filimon Săteanu
Date personale
Născut1907 Modificați la Wikidata
Păpăuți, raionul Rezina, Republica Moldova Modificați la Wikidata
Decedat1937 (30 de ani) Modificați la Wikidata
Tiraspol, RSS Ucraineană, URSS Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Comunist al Uniunii Sovietice  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarProletcult  Modificați la Wikidata
Specie literarărealism socialist  Modificați la Wikidata

Filimon Ivanovici Săteanu (sau Săteanul; n. 1907, Păpăuți, raionul Rezina, Republica Moldova – d. 1937, Tiraspol, RSS Ucraineană, URSS) a fost un poet din RASS Moldovenească.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Săteanu s-a născut în 1907 în Păpăuți, în Basarabia, într-o familie de origine română.[2]

Deși se considera român, Săteanu a fost deziluzionat de regimul monarhist, pe care îl considera opresiv, motiv pentru care s-a stabilit în URSS. A fost un scriitor proletcultist, fiind adept al mișcării realist-socialiste. În anul 1931, Săteanu a publicat în ziarul Octombrie (condus de Samuil Lehtțir) poezia „De peste Nistru”, în care critica regimul din România, susținând că moldovenii consideră RASSM ca fiind adevărata țară lor. Poeziile sale au fost adunate în volumul Ție, Patrie, îți cînt, publicat în 1936. Săteanu a fost, de asemenea, unul dintre cei mai aprigi susținători ai campaniei de latinizare din URSS, care a fost ulterior anulată.

Deci fii liniștit partizan și colhoznic, De grija Moldovei nu fii tulburat, Căci alți poeți tineri vor duce al tău lucru Cu steagul lui Lenin, sub care-ai luptat.[3]

Deși era un susținător înverșunat al comunismului, deoarece considera RASS Moldovenească ca fiind o entitate politică românească, Săteanu a ajuns în dizgrațiile regimului sovietic. A fost executat în timpul Marii Epurări, în 1937.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://ecreator.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=9844:o-altfel-de-istorie-a-literaturii-romane-din-basarabia&catid=16&Itemid=118  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ SCRIITORII TRANSNISTRENI ÎNTRE TRAGEDIE ȘI MINCIUNĂ… – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele stiri Timpul.md, web.archive.org, , Arhivat din original în , accesat în  
  3. ^ Smochină, p. 160