Filantropica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Filantropica

Afișul filmului
Titlu originalFilantropica
Gencomedie
RegizorNae Caranfil
ScenaristNae Caranfil
ProducătorCristian Comeagă
Antoine de Clermont Tonnerre (producători)
Andrei Boncea (producător asociat)
Gabriela Albu
François Xavier Decraene (directori de producție)
StudioDomino Film
Mact Productions
Media Pro Pictures
DistribuitorMediaPro Distribution
Swift Distribution
Director de imagineVivi Drăgan Vasile
Operator(i)Peter Velciov
MontajThierry Derocles
Tiberiu Teodorescu
SunetJean Claude Brisson
François Domerc
Horea Murgu
MuzicaMarius Mihalache
ScenografieMihnea Mihăilescu
CostumeSvetlana Mihăilescu
DistribuțieMircea Diaconu
Gheorghe Dinică
Mara Nicolescu
Viorica Vodă
Florin Zamfirescu
Premiera22 martie 2002
Durata110 min.
Țara România
Locul acțiuniiBucurești  Modificați la Wikidata
Limba originalăromână
NominalizăriInternational Submission to the Academy Awards[*][[International Submission to the Academy Awards (A film submitted for Academy Awards consideration by a country's approved organization (jury or committee).)|​]] (România, )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Pagina Cinemagia

Filantropica este un film de comedie românesc din 2002, regizat de Nae Caranfil după propriul scenariu. Rolurile principale sunt interpretate de Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu, Viorica Vodă și Florin Zamfirescu. Acest film a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2003.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

La începutul filmului se află următorul intertitlu: „A fost odată un oraș în care locuitorii se împărțeau în prinți și cerșetori. Între aceste două lumi nu existau decât câini vagabonzi. Ei formau clasa de mijloc.”.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Dubluri voce[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Filantropica a fost produs de Domino Film, Mact Productions și MediaPro Pictures, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Canal+. Acest film a fost susținut de Eurimages.

Pe genericul de final producătorii mulțumesc următoarelor companii și instituții pentru sprijinul acordat la realizarea filmului: Romanel International, Complex Herăstrău, Liceul Miguel de Cervantes, Supreme Gourmet, Editura Humanitas, Club Bassam's Why Not, Romovi Com, Ambiance, Domino '94, Autohouse Carrom, Panipat, Jariștea, Casa Oamenilor de Știință și RER-RWE Ecologic Service.

Filmul publicitar Domident prezentat în film a fost regizat de Ovidiu Bose-Paștină și filmat de Constantin Chelba. Muzica a fost compusă de Marius Mihalache, fiind adăugate piese muzicale complementare ale lui Radu Drăgănescu. Instrumentația a fost realizată de Adrian Belu, Alexandru Vasile, Ciprian Nicolae Ioniță și Constantin Nichita. Printre melodiile interpretate în film se află „Să nu-mi iei niciodată dragostea” a formației Holograf.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Filmul Filantropica a avut parte de un succes moderat la public, fiind vizionat de 113.302 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei. [1]

Criticul Tudor Caranfil nu a notat acest film (deoarece era tatăl regizorului) și a făcut următorul comentariu: „În Bucureștiul secolului XXI, a ieși în oraș, sâmbăta, la brațul unei femei frumoase, a devenit o investiție financiară riscantă. Un modest profesor de liceu nu și-ar putea-o permite! Îndrăgostit până peste cap de o mică sirenă cu veleități de manechin, Ovidiu cade în capcana întinsă de ”textierul” oficial al cerșetorimii bucureștene, devenind actorul ideal al unui adevărat experiment de psihologie colectivă. ”...Un film în care lirismul face loc ironiei acide, o poveste căreia regizorul (autor al scenariului), îi conferă o tușă mai curând lucidă decât ludică.” (Andreea Chiriac); ”Nici un moment de plictiseală, ”bogăție-sărăcie-sex”, umor în cascadă, melancolie subterană, telenovelă și postmodernism...” (Eugenia Vodă); ”Dacă vreți să percepeți cât mai exact și mai cinico-fin analizată lumea în care trăim, Filantropica este cea mai eficientă soluție... (Irina Nistor); ”Nae Caranfil continuă să sfideze, fără a epata.” (Sebastian S. Eduard); ”Continuând să prospecteze realități ale prezentului, regizorul și-a consolidat substanța moral-filozofică a demersului său artistic.” (Călin Căliman); ”Niciodată sărăcia nu a avut mai multă poezie!” (George Popescu); ”Când un film românesc apare din ani în paști și când mai e și un film bun, mai are rost să analizezi? zi mersi că-l vezi!...” (Cristian Tudor Popescu); ”Filantropica” împacă, în fine, spectatori și critici.” (Alex Leo Șerban); ”Filantropica e un film care creează dependență” (Gabriela Hurezean); ”Este cel mai armonios film al lui Nae Caranfil...” (Mircea Toma); ”Comic, inteligent, fluent și fără sentimentalisme moralizatoare, filmul arată dilema unei societăți cu mari diferențe de nivel de trai și schimbări paradigmatice ale normelor morale”. (Frankfurter Rundschau); ”Discurs acid cu situații incisive și joviale.” (Studio Magazine); ”Semi-poveste, semi-comedie amară, care amintește de filmele italiene ale unui Scola sau Risi” (L'Express); ”Un film coroziv pe care n-ar trebui să-l ratați sub nici un pretext” (Le Point); ”Caranfil a reluat pe seama sa și a României celebra formulă lansată de Gabin în ”Traversând Parisul”: ”coțcarii de săraci!” (...) Pariu câștigat. Surâzi și meditezi.” (Le Figaro); ”Dă fuga și-o vezi. Această operă româ­nească (...) este o perlă de umor negru” (Le Parisien); ”Fabulă satirică despre exploatarea contemporană a carității” (Le Monde). A ridica o asemenea idee de bază la un nivel atât de înalt este o performanță pe care mulți scenariști de la Hollywood ar putea-o invidia! (”Variety”, 1 iulie 2002). Pr. UCIN costume Svetlana Mihăilescu; Pr. spec. juriu Wiesbaden, Prix du Public, Paris, Pr. juriului tânăr Mons., Pr. Publicului, Wuerzsburg 2003, Marele Premiu al Uniunii Cineaștilor. ”” [2]

Premii[modificare | modificare sursă]

Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) a distins acest film în 2001 cu șase premii: Marele Premiu (Filantropica), Premiul special al juriului (Gheorghe Dinică - pentru rolul din Filantropica) [3], Premiul pentru scenariu (Nae Caranfil), Premiul pentru scenografie (Svetlana Mihăilescu - pentru costumele din acest film), Premiul pentru interpretare rol principal masculin (Mircea Diaconu), Premiul pentru interpretare rol principal feminin (Mara Nicolescu).[4]

Filantropica a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2003, dar nu a fost acceptat în competiție.[5]

Filmul a obținut premii la unele festivaluri internaționale de film și anume:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Situația numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei până la data de 31.12.2006 și 2007” (PDF). Centrul Național al Cinematografiei. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Tudor Caranfil - „Dicționar universal de filme” (Ed. Litera Internațional, București, 2008)
  3. ^ Uniunea Cineaștilor din România (ed.), Premiile cineaștilor: 2000–2005, Editura și Tipografia Intact, București, 2005, p. 7.
  4. ^ Uniunea Cineaștilor din România, op. cit., p. 8.
  5. ^ Mediafax, Nae Caranfil, pentru a doua oară pe urmele Oscarului[nefuncțională], în "Jurnalul Național", 25 iulie 2008.

Legături externe[modificare | modificare sursă]