Ferdinand Verbiest

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ferdinand Verbiest
Le Pere Ferdinand Verbiest.gif
Ferdinand Verbiest
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Pittem, Comitatul Flandra Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani)[1][3] Modificați la Wikidata
Beijing, Dinastia Qing Modificați la Wikidata
ÎnmormântatZhalan Cemetery[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiaccident Modificați la Wikidata
Cetățenie Dinastia Ming
Generieke vlag van Vlaanderen.svg Comitatul Flandra Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
preot
matematician
instrument maker[*] Modificați la Wikidata
Activitate
InstituțieObservtorul Imperial din Beijing[*]  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Sevilla
Old University of Leuven[*]
Jezuïetencollege[*]  Modificați la Wikidata

Ferdinand Verbiest (n. ,[1][2][3] Pittem, Comitatul Flandra – d. ,[1][3] Beijing, Dinastia Qing) a fost un matematician, astronom și misionar iezuit în China, în timpul dinastiei Qing. Verbiest este cunoscut ca Nan Huairen (în chineză: 南怀仁).

Ca matematician și astronom a dovedit la curtea împăratului Kangxi că astronomia europeană avea rezultate mult mai precise decât astronomia tradițională din China. Verbiest a corectat calendarul chinezesc și mai târziu a fost solicitat pentru a reconstrui și reechipa Observatorul Antic de la Beijing, ca șef al consiliului de matematică și director al observatorului imperial chinez.

Verbiest a devenit prieten apropiat al împăratului Kangxi, care a solicitat frecvent învățătura sa în geometrie, filosofie și muzică. Verbiest a lucrat de asemenea ca diplomat și cartograf, precum și ca translator. Ferdinand Verbiest stăpânea latina, germana, olandeza, spaniola, ebraica și italiana. A scris mai mult de treizeci de cărți.

În timpul anii 1670 a proiectat ceea ce unii pretind a fi primul vehicul autopropulsat vreodată - mai multe cerere acest lucru ca primul automobil din lume, în ciuda dimensiunii sale mici și a lipsei de dovezi că a fost de fapt construit.

Viața[modificare | modificare sursă]

Ferdinand Verbiest a fost cel mai mare copil de Verbiest, executor judecătoresc și colector de taxe de Pittem lângă Kortrijk, Belgia. Verbiest studiat științe umaniste cu iezuiții, în Bruges și Kortrijk, și a mers la Colegiul Lelie în Leuven, pentru un an, la filozofie studiu și matematică. a intrat în Societatea lui Isus (iezuiții) pe 2 septembrie 1641. Verbiest a continuat să studieze teologia la Sevilia, unde a fost hirotonit ca preot în 1655. el a terminat studiile în astronomie și teologia la Roma. Intenția lui a fost de a deveni un misionar în misiunile din spaniolă în America Centrală, dar acest lucru nu a fost să fie. Chemarea lui a fost la Extremul Orient, unde Biserica Romano-Catolică a fost "în misiune", pentru a compensa pierderea de credincioșii la protestantismul în curs de dezvoltare din Europa.

În 1658, Verbiest a plecat pentru China de la Lisabona, însoțit de părintele Martino Martini, treizeci și cinci de alți misionari, vicerege portughez al Indiilor și alte câteva persoane. Barca lor a ajuns la Macao în 1659, timp în care toate, dar zece dintre pasageri, inclusiv viceregele și cele mai multe dintre misionarii, au murit. Verbiest a luat primul său post în Shanxi, ceea ce duce misiunea până în 1660, când a fost chemat pentru a ajuta - și mai târziu, înlocuiți - Tatăl Johann Adam Schall von Bell, directorul iezuit de la Beijing Observatorul și șef al Consiliului matematică, în lucrarea sa în astronomie. Din nefericire pentru ei, situația politică sa mutat în mod dramatic în 1661, la moartea tânărălui Împărat Shunzhi, în vârstă de 23 de ani. Fiul și succesorul său, Xuanye (Împăratul Kangxi), avea vârta de numai 7 ani, astfel încât guvernarea a fost plasată în mâinile de patru regenți. Spre deosebire de Shunzhi, regenții nu au fost în favoarea iezuiților, care a suferit persecuție a crescut ca un rezultat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Ferdinand Verbiest, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  3. ^ a b c d Ferdinand Verbiest, Biographie nationale de Belgique, accesat în