Fantômas în acțiune

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Fantomas Strikes Back)
Fantômas în acțiune
'Fantomas se déchaîne'

Coperta DVD a filmului
Titlu originalFantômas se déchaîne
Genaventuri, acțiune, comedie
RegizorAndré Hunebelle
Haroun Tazieff
ScenaristPierre Souvestre (romane)
Marcel Allain (romane)
Jean Halain (adaptare)
Pierre Foucaud (adaptare)
ProducătorPaul Cadéac
Alain Poiré
StudioGaumont
DistribuitorGaumont
Director de imagineRaymond Lemoigne
Operator(i)Jean Benezech
MontajJean Feyte, Colette Lambert
SunetRené-Christian Forget
MuzicaMichel Magne
CostumeMireille Leydet
DistribuțieLouis de Funès
Jean Marais
Mylène Demongeot
Premiera8 decembrie 1965
Durata94 min.
ȚaraFranța
Italia
Filmat încentrale nucléaire de Chinon[*][[centrale nucléaire de Chinon (nuclear power plant in France)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiParis  Modificați la Wikidata
Limba originalăfranceză
Disponibil în românăsubtitrat
Precedat deFantômas (1964)
Urmat deFantômas contra Scotland Yard (1967)
Prezență online
Afișul original al filmului

Fantômas în acțiune (în franceză Fantomas se déchaîne) este un film franțuzesc din 1965, regizat de André Hunebelle și în care comisarul Juve (interpretat de Louis de Funès) și jurnalistul Fandor (interpretat de Jean Marais) încearcă să-l prindă pe răufăcătorul Fantômas (interpretat tot de Marais). Trilogia Fantômas a fost răspunsul Franței, începând din 1964, la filmele cu James Bond, care deveniseră un fenomen care a cuprins lumea cam în aceeași perioadă.

Acest film este al doilea din trilogia filmelor cu Fantômas, care a obținut un mare succes în Europa și în Uniunea Sovietică, dar și în Statele Unite ale Americii și Japonia. Acesta este o continuare a filmului Fantômas (1964). În acest episod, Jean Marais îl interpretează și pe profesorul Lefebvre.

Subiect[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În cel de-al doilea episod al trilogiei, Fantômas îl răpește pe profesorul Marchand, reputat om de știință, cu scopul de a-și însuși invenția sa: raza telepatică care permite controlul gândirii umane. Aceasta invenție îi va permite să domine lumea. În timpul unei conferințe de presă susținută de profesorul Lefebvre, acesta admite că, fără rezultatele experimentelor sale, Fantômas nu poate reuși să realizeze arma. Bănuind că Fantômas va urmări să-l răpească și pe cel de-al doilea om de știință, jurnalistul Fandor se deghizează el în profesorul Lefebvre și participă la o conferință științifică la Roma (Italia) pentru a-i întinde răufăcătorului o capcană.

Planul pare să funcționeze până ce intră în luptă și comisarul Juve, care inventase între timp o serie de gadgeturi speciale pentru prinderea lui Fantômas. Fandor, logodnica sa Hélène, comisarul Juve și subordonații săi călătoresc în Italia, crezând că Fantômas va cădea în mâinile lor. Din păcate, răufăcătorul este și el deghizat ca profesorul Lefebvre și confuzia este totală. Cu toate acestea, Fantômas scapă încă o dată în stilul propriu, cu ajutorul unui Citroën DS, cu aripi retractabile, care se transformă într-un avion, într-una dintre scenele cele mai neașteptate și spectaculoase ale filmului.[2]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Actor Rol(uri)
Jean Marais jurnalistul Jérôme Fandor / Fantômas / profesorul Lefebvre
Louis de Funès comisarul Paul Juve
Mylène Demongeot Hélène Gurn, fotografa ziarului și logodnica lui Fandor
Jacques Dynam inspectorul Michel Bertrand
Robert Dalban redactorul ziarului „Le Point du Jour”
Olivier de Funès Michou, fratele mai mic al lui Hélène
Albert Dagnant profesorul Marchand
Robert Le Béal ministrul care-l decorează pe Juve

Despre film[modificare | modificare sursă]

Maşina Citroën DS folosită în film de Fantômas
  • Filmul a fost turnat în Franța, la Paris și Chinon (în Indre-et-Loire), și în Italia, la Roma și Napoli (pe vulcanul Vezuviu). El a avut premiera în Franța la 8 decembrie 1965.
  • Înainte ca titlul Fantômas se déchaîne să devină oficial, au existat propuneri ca filmul să fie numit La Vengeance de Fantômas sau Fantômas revient.
  • Olivier de Funès, fiul lui Louis, apare pentru prima dată pe ecran în acest film. Acesta va juca în șase filme alături de tatăl său, înainte de a deveni pilot de linie.
  • Scenele de erupții vulcanice ale Vezuviului, locul unde se ascundea Fantômas, sunt extrase din filmul documentar Les Rendez-vous du diable al lui Haroun Tazieff.
  • Prima centrală nucleară franceză (Chinon A1, pusă în funcțiune în 1963 și care va produce energie electrică până în 1973) a servit drept fundal al laboratorului secret al lui Fantômas. O parte a acestei fabrici este vizitabilă acum deoarece această centrală, numită la Boule din cauza reactorului și a dispozitivelor de răcire instalate într-o clădire sferică din oțel cu diametrul de 55 de metri, adăpostește Muzeul atomului din Chinon începând din 1986. În interiorul acesteia, profesorul Marchand lucrează pentru Fantômas. Alte cadre ale filmului au fost turnate tot la Chinon, inclusiv cadrul în care criminalul inspectează o armată de laboranți în scunzătoarea sa secretă.
  • Max Douy, responsabilul cu decorurile și creatorul extravagantului refugiu al geniului răului, va deveni decoratorul unui film cu James Bond, Moonraker.
  • Jean Marais va fi dublat pentru prima dată în cariera sa în cursul unei urmăriri de mașini din scena finală care se termină în cădere liberă. Neposedând această tehnică, Gil Delamare (responsabil cu efectele speciale și cascadoriile din film) l-a înlocuit și a refăcut această secvență impresionantă și memorabilă din film.
  • În timpul filmărilor, cu ocazia aniversării vârstei de 51 de ani, De Funès a primit o panoplie completă de agent secret.
  • Coperta primului album al trupei Fantômas reprezintă afișul spaniol al filmului Fantômas se déchaine (în spaniolă Fantômas Amenaza Al Mundo). Deși titlul oficial al albumului este Fantômas, mulți numesc acest album Amenaza Al Mundo.
  • Inițial, Louis de Funès nu trebuia să joace în al doilea film din seria Fantômas. Într-adevăr, în timpul filmării primului film din seria Fantômas, s-a scris o continuare fără de Funès. Cu toate acestea, între filmările primelor două filme cu Fantômas, Louis de Funès a devenit o vedetă grație a trei filme lansate în această perioadă: Jandarmul din Saint-Tropez (7 milioane de bilete vândute), Fantômas (4,5 milioane de bilete) și Prostănacul (12 milioane de bilete). André Hunebelle și Jean Halain au decis, prin urmare, să realizeze un alt scenariu cu comisarul Juve, alias Louis de Funès.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://twitter.com/Mangeon4/status/1435847254292762631, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Imagine a automobilului Citroën DS al lui Fantômas, cu aripi retractabile în Internet Archive

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]