FC Dacia Pitești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu CS Mioveni.
FC Dacia Pitești
Informații generale
Nume completFotbal Club Dacia Pitești
Poreclă
  • Echipa uzinei
Data fondării1953
as Metalul Colibași
Data desființării2001
prin absorbție de CS Mioveni
Culori 
StadionDacia
(1,000 de locuri)
ProprietarAutomobile Dacia
Sezon actual
Pentru sezonul în curs vedeți:
Divizia C 2000–2001

Fotbal Club Dacia Pitești', cunoscut sub numele de Dacia Pitești, a fost o echipă de fotbal din România club cu sediul în Pitești, județul Argeș. Dacia a fost înființată în 1953 sub numele de „Metalul Colibași”, apoi din 1969 purtând numele celebrei fabrici Automobile Dacia, proprietară și sponsor principal al clubului. Clubul a fost dizolvat în 2001, ca urmare a fuziunii cu AS Mioveni, fuziune prin care Dacia a fost absorbită.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Dacia Pitești a fost înființată în 1953 în Mioveni, județul Argeș, sub denumirea de Metalul Colibași (Mioveni era numit la acea vreme Colibași).[1] Metalul a promovat pentru prima dată în diviziile naționale la sfârșitul anilor 1968–69, după ce a câștigat Campionatul Județean Argeș și play-off-ul de promovare împotriva lui Vagonul Ploiești, campioana Județului Prahova (2–1 la Colibași și 0–0 la Ploiești). După promovare, clubul a intrat sub proprietatea Automobile Dacia și și-a schimbat numele în Dacia Pitești', (uneori cunoscută și sub numele de Dacia Colibași).[2] Dacia a petrecut șase sezoane la nivelul Divizia C, cu un loc 3, ca cea mai bună performanță, la finalul sezonului 1972–73. Băieții din fabrică au retrogradat la finalul sezonului 1974–75, unul foarte slab pentru ei, ocupând locul 15 din 16.[3]

Dacia a promovat înapoi după un singur sezon petrecut în ligile județene, apoi a urmat un parcurs lung în eșalonul trei, nu mai puțin de 12 ani, perioadă în care clubul s-a clasat cele mai multe sezoane la mijlocul tabelului, cu două excepții: pe locul 2. locul la sfârșitul sezonului 1982–83 (10 ani mai târziu de la cea mai bună performanță anterioară) și locul 1 la sfârșitul sezonului 1987–88.[3] După această ultimă performanță, Dacia a promovat pentru prima dată în Divizia B.[4]

Liga a II-a[modificare | modificare sursă]

A fost o scurtă aventură pentru lotul Automobile Dacia, care urma să retrogradeze la finalul sezonului, după ce s-a clasat pe locul 16 din 18, la doar un punct de primul loc neretrogradabil, ocupat de AS Drobeta-Turnu Severin. Băieții din județul Argeș au câștigat Seria VII a Diviziei C la finalul sezonului 1991–92, dar au ratat promovarea după un play-off nereușit. Dacia a fost în sfârșit promovată înapoi în Divizia B în vara anului 1994 (după o absență de 5 ani), fiind încoronată campioană a Serii III a Diviziei C, la 11 puncte față de vicecampioana, Petrolul Stoina.[3]

Următorii șase ani (între 1994 și 2000) este considerată cea mai bună perioadă din istoria clubului, Dacia a jucat constant (cu rezultate bune) la nivelul Divizia B. În acești șase ani, echipa a fost clasată după cum urmează: pe locul 6 (1994–95), pe locul 7 (1995–96), pe locul 5 (1996–97), locul 10 (1997–98), locul 13 (1998–99) și al 4-lea (1999–2000) – cel mai bun rezultat din istoria clubului.[4] Tot în această perioadă, clubul a fost considerat club pepinieră pentru FC Argeș Pitești.

În mod ironic, după ce Dacia a obținut cel mai bun clasament din istoria sa, clubul a decis să-și vândă locul din Divizia B către Politehnica Timișoara, club retrogradat la nivelul trei în acel sezon. Drept urmare, Dacia a luat locul Politehnicii în eșalonul al treilea și a dat la Timișoara câțiva jucători, printre care Alin Chița, Cristian Bratu, Marius Diță și Daniel Stanciu.[5] În urma acestor schimbări, Dacia a mai jucat un sezon la nivelul Divizia C (locul 6 din 15), apoi în vara anului 2001 clubul a fuzionat cu AS Mioveni. În urma acestei fuziuni, Dacia Pitești a fost absorbită în AS Mioveni, club care a fost redenumit „AS Dacia Mioveni” și a început să fie sponsorizat de Automobile Dacia.

Nume Perioada
Metalul Colibași 1953–1996
Dacia Pitești 1996–2000

Stadion[modificare | modificare sursă]

Dacia Pitești și-a disputat meciurile de acasă pe Stadionul Colibași din Mioveni sau pe Stadionul Dacia din Ștefănești, ambele situate în județul Argeș și cu o capacitate de aproximativ 1.000 de locuri.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Alte performanțe[modificare | modificare sursă]

Foști jucători de seamă[modificare | modificare sursă]

Fotbaliștii înscriși mai jos au avut selecții internaționale pentru țările lor la nivel de juniori și/sau seniori și/sau mai mult de 50 de selecții pentru FC Dacia Pitești.

Pentru o listă a tuturor foștilor și actuali jucători ai FC Dacia Pitești cu un articol Wikipedia, vedeți .

Istoria în ligă[modificare | modificare sursă]

Note: C - Campioni, P - promovare, R - retrogradare.
  1. ^ { {Cite news|title=Evolutia denumirilor echipelor de-a-lungul anilor|url=https://www.romaniansoccer.ro/stiri/16668/evolutia-denumirilor-echipelor-de-a-lungul-anilor.htm%7Cpublisher= romaniansoccer.ro|access-date=16 iunie 2021}}
  2. ^ adevărata -lectie-de-geografie-istorie-si-economie-a-judetului-arges/ „Numele echipelor de fotbal din era comunistă, vătăruă lecție de geografie, istorie și economie a județului Argeș” Verificați valoarea |url= (ajutor). universulargesean.ro. Accesat în . 
  3. ^ a b c Format:Cite stiri
  4. ^ a b „Clasamente Liga 2”. romaniansoccer.ro. Accesat în . 
  5. ^ cu-jumatate-de-secol/05/11/2011 „Poli si Arges s-au intalnit in B in urma cu intalnit de secol” Verificați valoarea |url= (ajutor). opiniatimisoarei.ro. Accesat în .