Eugenio Caxés

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eugenio Caxés
Date personale
Născut1574[1] Modificați la Wikidata
Madrid, Madrid⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Madrid, Madrid⁠(d), Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Profesor pentruFrancisco de Aguirre[*][[Francisco de Aguirre (pictor spaniol)|​]]  Modificați la Wikidata
Mișcare artisticăManierism  Modificați la Wikidata
Sfântul Raymond Nonnatus fiind hrănit de îngeri.
Turgut Reis⁠(d) debarcând în Malta.

Eugenio Caxés (n. 1574, Madrid, Madrid⁠(d), Spania – d. , Madrid, Madrid⁠(d), Spania) a fost un pictor spaniol din perioada barocă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie florentină din Madrid și și-a scris numele într-o varietate de moduri (Cajés, Cazés, Caxesi și Caxete). Tatăl său, Patricio⁠(d), a fost un discipol al lui Alessandro Allori și a fost recrutat în Spania de ambasadorul Luis de Requesens⁠(d). Caxés a pictat în palatele regale ale lui Filip al II-lea al Spaniei. S-a căsătorit cu fiica lui Juan Manzano, căzut în dizgrație, maestru tâmplar pentru Escorial, care a murit în urma unei căderi de pe o schelă.

Caxés a fost însărcinat de administrația regelui Filip al III-lea să decoreze sala pentru audiențele regale din Madrid, unde a pictat Judecata lui Solomon în boltă. A fost numit pictor al regelui în august 1612. Cele mai multe dintre lucrările sale au fost finalizate la Madrid. Împreună cu Vincenzo Carducci⁠(d) a pictat capela Maicii Domnului del Sagrario din Toledo și pânzele Retablo Mayor del Monasterio de Guadalupe. A primit 11.000 de reali pentru o pânză istorică de mari dimensiui despre Istoria lui Agamemnon (acum pierdută). Printre elevii săi se numără Luis Fernández și avocatul Valpuesta.

S-a opus unei taxe propuse pentru a fi impusă pictorilor.

Muzeul Prado [3] deține un ansamblu de picturi și desene realizate de Caxés, iar la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando poate fi văzută o altă lucrare religioasă Îmbrățișare la Poarta de Aur.[4]

Îmbrățișare la Poarta de Aur, Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.museodelprado.es/coleccion/artista/cajes-eugenio/d9c52a43-6edc-42bf-9358-a8e3c05c16fa  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b RKDartists, accesat în  
  3. ^ „Cajés, Eugenio - The Collection - Museo Nacional del Prado”. www.museodelprado.es. Accesat în . 
  4. ^ Fernando, Real Academia de BBAA de San. „Cajés, Eugenio - El abrazo en la Puerta Dorada”. Academia Colecciones (în spaniolă). Accesat în .