Eugenio Agneni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eugenio Agneni
Date personale
Născut[1][2][3] Modificați la Wikidata
Sutri, Lazio, Italia Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani)[4] Modificați la Wikidata
Frascati, Lazio, Italia Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Italiei () Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata

Eugenio Agneni sau Agnèni ( Sutri, Provincia Viterbo, n. , Sutri, Lazio, Italia – d. , Frascati, Lazio, Italia) a fost un pictor italian care a realizat în principal pânze istorice.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Începând din 1833, la Roma, a început să lucreze cu pictorii Erzoche și Beretta din Bergamo,[5] iar în cele din urmă a studiat cu Francesco Coghetti.[6] În 1847 a ajutat la decorarea cu fresce a sălii tronului din Palatul Quirinale . De asemenea, a pictat fresce în Vila Torlonia din Porta Pia⁠(d). A pictat episoade din viața lui San Vicenzo di Paola pentru capela sa din Montecitorio⁠(d). Agneni s-a alăturat insurecției care a dus la scurta Republică Romană în 1849.

Când guvernul papal a fost restabilit, Agneni a fost nevoit să fugă și a plecat mai întâi la Savona, apoi la Genova (unde a pictat în frescă Palazzo Rocca), apoi la Florența, Paris și, în cele din urmă, la Londra, unde a pictat teme mitologice pe tavanul loggiei reginei de la Royal Opera House din Covent Garden⁠(d) și de la Palatul Buckingham. În 1859 și 1866, s-a întors în Italia pentru a se alătura grupului Garibaldini, în lupta pentru independența și unitatea Italiei. S-a întors apoi la Florența și, în cele din urmă, la Roma în 1870–1871.[7]

La Roma, a fost numit de Papa Pius al IX-lea căpitan al Gărzilor Civile. Odată cu intrarea Statelor Papale în statul Italia, a continuat să lucreze pentru Roma.[8][9] La Muzeul Civico din Torino a pictat Spiritele plecate ale marilor florentini protestează împotriva invaziilor străine.[10]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://rkd.nl/explore/artists/656, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Eugenio Agneni (în engleză), RKDartists 
  3. ^ a b Eugenio Agneni, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
  4. ^ a b RKDartists, accesat în  
  5. ^ Italian 19th Century Drawings & Watercolors: An Album : Camuccini, etc, by Roberta Jeanne Marie Olson: (1976).
  6. ^ Treccani Encyclopedia entry.
  7. ^ Treccani Encyclopedia short biography.
  8. ^ Italian 19th Century Drawings & Watercolors: An Album : Camuccini, etc, by Roberta Jeanne Marie Olson: (1976).
  9. ^ Short biography Arhivat în , la Wayback Machine..
  10. ^ Cyclopedia of painters and paintings, Volume 1, 1913, edited by John Denison Champlin, Charles Callahan Perkins, page 16.