Ernest Louis de Hesse și de Rin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ernest Louis
Mare Duce de Hesse și de Rin
Ernst Ludwig von Hessen 1905 Foto Jacob Hilsdorf.jpeg
Date personale
Născut25 noiembrie 1868(1868-11-25)
Darmstadt
Decedat (68 de ani)
Langen
ÎnmormântatRosenhohe, Darmstadt
PărințiLudovic al IV-lea, Mare Duce de Hesse
Prințesa Alice a Regatului Unit Modificați la Wikidata
Frați și suroriPrințul Friedrich de Hesse
Prințesa Irene de Hesse
Prințesa Victoria de Hesse
Marea Ducesă Elisabeta Fiodorovna
Maria de Hessa-Darmstadt[*]
Alix de Hessa-Darmstadt Modificați la Wikidata
Căsătorit cuPrințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha
Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich
CopiiPrințesa Elisabeth
Georg Donatus, Mare Duce de Hesse
Prințul Ludovic
CetățenieFlag of Germany (1935–1945).svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
desenator[*]
poet Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
Familie nobiliarăCasa de Hesse-Darmstadt
Mare Duce de Hesse și de Rin
Domnie13 martie 1892-1918
PredecesorLudovic IV
SuccesorMarele Ducat s-a abolit

Ernest Louis Charles Albert William (germană Ernst Ludwig Karl Albert Wilhelm), (25 noiembrie 1868 - 9 octombrie 1937) a fost ultimul Mare Duce de Hesse și de Rin din 1892 până în 1918.[1] În familie i se spunea Ernie.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

De la stânga la dreapta: Prințesa Irene, Prințesa Alix, Prințesa Maria și Prințul Ernest în jurul anului 1876.

Ernest Louis a fost al patrulea copil și primul fiu al Marelui Duce Ludovic al IV-lea și a Prințesei Alice a Regatului Unit, fiica reginei Victoria și a Prințului Albert de Saxa-Coburg și Gotha. A fost fratele mai mare al Alexandrei de Hesse, țarină a Rusiei, soția țarului Nicolae al II-lea al Rusiei.

Când Ernest Louis avea cinci ani, fratele lui mai mic Friedrich a murit. Cei doi băieți se jucau în dormitorul mamei lor când Friedrich a căzut de la fereastra balconului. Nu a fost o distanță mare, și la început, Friedrich părea doar agitat. Cu toate acestea, el suferea de hemofilie și a început sângerarea la nivelul creierului. A intrat în stare de inconștiență și a murit.

În 1878, o epidemie de difterie a îmbolnăvit toții copiii familiei cu excepția Prințesei Elisabeta care a fost trimisă să stea cu bunica paternă Prințesa Elizabeth a Prusiei. Prințesa Alice și-a îngrijit soțul și copiii însă la 16 noiembrie, cel mai mic dintre copii, Prințesa Maria a murit. Alice a păstrat știrea în fața copiilor timp de câteva săptămâni, până ce Ernest Louis a cerut vești despre sora lui. Ernest Louis a fost copleșit de durere atunci când mama sa i-a dezvăluit moartea lui May. Într-un efort de a-și alina fiul, Alice l-a sărutat, și într-o săptămână, ea s-a îmbolnăvit și la scurt timp, la 14 decembrie a murit de difterie. Moartea ei l-a afectat pe Ernest Louis pentru tot restul vieții sale.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 19 aprilie 1894 Ernest Louis s-a căsătorit cu verișoara lui primară, Prințesa Victoria Melita de Saxa-Coburg și Gotha ("Ducky"), la Coburg, o căsătorie încurajată de bunica lor regina Victoria. Căsnicia nu a fost una fericită din cauza presupusei lui homosexualități. Au avut doi copii, o fiică, Prințesa Elisabeta, născută în 1895 care a murit de febră tifoidă la vârsta de opt ani și un fiu care a murit la naștere născut la 25 mai 1900. Cuplul s-a înstrăinat și au divorțat la 21 decembrie 1901.

Ernest Louis s-a recăsătorit la Darmstadt la 2 februarie 1905, cu Prințesa Eleonore de Solms-Hohensolms-Lich cu care a avut doi fii:

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „EX-RULER OF HESSE DEAD IN GERMANY; Grand Duke Ernst Ludwig Was Ousted in 1918 After Reign Paised for Its Wisdom”. The New York Times. . p. 29. Accesat în .  Paid subscription required to read the full article.

Vezi și[modificare | modificare sursă]