Erik cel Roșu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Erik cel Roșu
Eric the Red.png
Erik cel Roșu
Date personale
Născut
Norvegia, Norvegia
Decedat (52 de ani)
Brattahlíð, Groenlanda
Părinți Thorvald Asvaldsson
Copii Leif Eriksson
Thorvald Eiriksson[*]
Freydís Eiríksdóttir[*]
Thorstein Eiriksson[*]
Cetățenie Norvegia
Ocupație explorator
Ilustriaţie a lui Erik cel Roşu, din Gronlandia lui Arngrímur Jónsson. A se nota detaliile anacronice ale armurii și ale armelor.

Erik Torvaldsson, supranumit Erik cel Roșu (Limba nordică veche: Eiríkr rauði, Norvegiană: Eirik Raude) (cca. 950, în Jæren[1] - cca.1003, în Groenlanda) a fost un navigator și explorator norvegian-islandez care, potrivit textului din Saga lui Erik cel Roșu (lb. nord. veche Eiríks saga rauða), a descoperit Groenlanda și a întemeiat prima colonie în acest loc. Apelativul "cel Roșu" provine, cel mai probabil, de la culoarea părului.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Erik cel Roșu s-a născut în Norvegia, fiul lui Thorvald Asvaldsson (Þorvaldr Ásvaldsson). În jurul anului 960 se stabilește în vestul Islandei, împreună cu tatăl său, care trebuia să se ascundă în urma unor omucideri[1]. Thorvald moare câțiva ani mai târziu.

Expediții[modificare | modificare sursă]

În 982 părăsește Islanda în exil de trei ani, conform narațiunii din Saga lui Erik cel Roșu, din cauza unor crime comise, și se îndreaptă către Vest, spre a verifica cele evocate de o legendă conform căreia islandezul Grunnbjörn Ulavsson ar fi zărit acolo pământ. În dreptul paralelelor 65-66º lat.N, Erik găsește pământul căutat. Navighează de-a lungul țărmului până la extremitatatea sudică, apoi de-a lungul țărmului sud-vestic. Aici găsește porțiuni de câmpie care, în anotimpul cald, sunt înverzite, motiv pentru care numește pământul respectiv Groenlanda ("Țara Verde"). Mai târziu descoperă Labrador, pe coasta canadiană.

A rămas acolo timp de trei ani. Se întoarce în Islanda, de unde revine în 986, cu o flotilă de corăbii vikinge (drakkare) și întemeiază prima colonie vikingă din Groenlanda.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Saga lui Erik cel Roșu
  2. ^ The Little Ice Age: How Climate Made History, 1300-1850, Basic Books, 2002, p. 10. ISBN 0-465-02272-3.
  3. ^ La Brattahild, în apropiere de actualul Julianehåb, unde s-au descoperit și vestigii vikinge.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]