Emil Andriescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Emil Andriescu
GENERAL EMIL ANDRIESCU.jpg
Emil Andriescu
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Iași, România Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Ocupațiegeneral Modificați la Wikidata
General Emil Andriescu
General Emil Andriescu

Emil-Eugen Andriescu (n. , Iasi – d. , București, România) a fost cel mai tânăr general din Armata Română.

Absolvent al Academiei Militare, a fost înaintat în grad în mod excepțional, pentru ca în data de 20 august 1969 să fie avansat la gradul de general, prin Decretul nr. 587, emis de Presedintele Consiliului de Stat, Nicolae Ceaușescu, devenind astfel cel mai tânăr general al Armatei Române. La data de 2 martie 1973 devine comandantul Trupelor de Geniu, funcție pe care a ocupat-o până în 1980. Sub conducerea sa a fost înființată Școala Militara de Ofiteri Activi de Geniu, Constructii si Cai Ferate din Ramnicu - Valcea si Centrul de Instructie al Trupelor de Geniu de la Cernica, institutii la care veneau să studieze și militari străini. Sub conducerea sa, arma Geniu a cunoscut cea mai glorioasă perioadă din epoca de după cel de al Doilea Război Mondial.

1973 - 1980 - Comandantul Trupelor de Geniu - generalul Emil Andriescu.

1980 - 1982 - Director General Adjunct la Centrala "Canal Dunare - Marea Neagra" - generalul Emil Andriescu

Generalul Emil Andriescu a coordonat lucrările la construcția Transfăgărașanului, misiune pentru care a primit medalia „Ordinul Muncii" - clasa 1, cea mai înaltă distincție care se putea primi la acea vreme. De asemenea a coordonat lucrările la construcția stațiunii Neptun. Din functia de comandant al armei Geniu, a coordonat eroicele actiuni de salvare de vieti omenesti, pe care genistii le-au intreprins aproape cu pretul propriilor lor vieti, dupa marele cutremur din 4 martie 1977. Din 1980 până în 1982 a îndeplinit funcția de director general adjunct la Centrala „Canal Dunare - Marea Neagră”.

A încetat din viață pe 18 septembrie 1992, fiind înmormantat cu onoruri militare pe Aleea Generalilor din Cimitirul Ghencea Militar.

Referințe[modificare | modificare sursă]