Elena Preda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Elena Preda (n. 16 februarie 1951) este un fost deputat român în legislatura 1990-1992 și senator în legislatura 1992-1996 și în legislatura 1996-2000, ales în județul Tulcea pe listele partidului FDSN și ulterior PDSR. Elena Preda a fost un senator neafiliat din iulie 1997.

Educație[modificare | modificare sursă]

A terminat Liceul teoretic „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște și în 1977 a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.[necesită citare]

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

În perioada 1977-1983, a ocupat funcția de medic în circumscripția medicală a comunei Crișan.

În perioada 1983-1989, a ocupat funcția de Medic șef de secție la Spitalul de Psihiatrie Tulcea și a fost președinta comisiei de coordonare a activității pentru prevenirea și combaterea bolilor psihice.

A fost medic coordonator staționar zi, manager al Spitalului de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”. În prezent este medic primar psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr.Constantin Gorgos”.

Activitatea parlamentară[modificare | modificare sursă]

În legislatura 1990-1992, Elena Preda a fost aleasă pe listele FSN și a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Italiană, Canada, Republica Bulgaria, Japonia și Regatul Spaniei. În legislatura 1996-2000, Elena Preda a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Africa de Sud, India și Australia.

În timpul prezenței în Parlament, a fost membră a Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte și minorități precum și secretară a Comisiei pentru Sănătate, Ecologie și Sport.

A semnat inițiative legislative în special în domeniul sănătătii, mediului, societate civilă, asigurărilor de sănătate, protecția persoanelor vârstnice, voluntariat.[necesită citare]

După o pauză în politică de 8 ani, cauzată de faptul că partidul din care a făcut parte, ApR, nu a intrat în 2000 în Parlament, candidează în 2008 în colegiul uninominal S11 din București din partea PRM.

A ocupat funcții de conducere în mai multe ONG-uri unde a fost și membru fondator (domenii cultura educative si pentru sănătate).[necesită citare] Este membru fondator si participant activ la activitățile unor Fundații și organisme neguvernamentale (Solidaritatea Femeilor din România, Grupul G7, Clubul UNESCO).[necesită citare] Este Vicepreședinte a Societății Nationale a Femeilor Ortodoxe Române.[necesită citare] Este Copreședinte al Comisiei pentru Condiția Femeii UNESCO.[necesită citare] Este Președinte al Asociației Culturale Educative Române Creștine.[necesită citare] Este Președintele Clubului România UNESCO.[necesită citare]

Legături externe[modificare | modificare sursă]