Eisai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Eisai
Eisai.jpg
Eisai
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Bitchū Province[*], Japonia Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani) Modificați la Wikidata
Kyoto, Japonia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Japan.svg Japonia Modificați la Wikidata
ReligieBudism Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot Modificați la Wikidata

Myōan Eisai (明菴栄西, n. 20 aprilie 1141, d. 5 iulie 1215) a fost un călugăr budist japonez despre care se crede că a adus din China în Japonia budismul zen și ceaiul verde. Mai este cunoscut și sub numele Eisai Zenji (栄西禅師? Eisai, maestru de zen).

Popularizarea ceaiului[modificare | modificare sursă]

În perioada Kamakura (1191-1333), călugărul Eisai a ținut să evidențieze efectele benefice ale ceaiului verde în cartea sa „Menținerea sănătății prin ceai” (1211):

Cquote2.svg Ceaiul este un medicament miraculos pentru menținerea sănătății. Ceaiul are o putere extraordinară de prelungire a vieții. Oriunde o persoană cultivă ceai, va avea parte de o viață lungă. În toate timpurile, ceaiul este elixirul care creează lăcașul de nestrămutat al nemuririi. Cquote2.png

Din acest pasaj reiese faptul că ceaiul verde a fost apreciat din timpuri străvechi ca un puternic medicament. În ultimii ani însă, cercetările[formulare evazivă] au evoluat atât de mult încât acum avem și confirmarea științifică a ceea ce se spunea[cine?] în vechime „Ceaul este medicamentul miraculos al menținerii sănătății”.

Școala Rinzai[modificare | modificare sursă]

După reîntoarcerea sa din China, unde a obținut certificarea ca maestru de zen, Eisai întemeiază linia japoneză a școlii Linji (în japoneză Rinzai). Printre discipolii săi se numără și Eihei Dōgen, viitorul fondator al școlii zen-budiste Sōtō.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Eisai