Edward Lee Thorndike

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Edward Lee Thorndike
Date personale
Născut[1][3][4][5] Modificați la Wikidata
Williamsburg⁠(d), Massachusetts, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani)[1][6][5] Modificați la Wikidata
Montrose⁠(d), Cortlandt⁠(d), New York, SUA Modificați la Wikidata
Frați și suroriLynn Thorndike[*][[Lynn Thorndike (istoric american)|​]]
Ashley Horace Thorndike[*][[Ashley Horace Thorndike (American educator)|​]] Modificați la Wikidata
Număr de copii5 Modificați la Wikidata
CopiiRobert L. Thorndike[*][[Robert L. Thorndike (American psychologist (1910–1990))|​]][7]
Elizabeth Frances Cope[*][[Elizabeth Frances Cope (matematiciană americană)|​]][8] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiepsiholog
cadru didactic universitar[*]
profesor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[9][10] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Stanford[2]
Universitatea Columbia[2]
Teachers College[*][[Teachers College (graduate school of Columbia University)|​]]
Universitatea Wesleyan din Connecticut
Universitatea Harvard  Modificați la Wikidata
OrganizațieTeachers College[*][[Teachers College (graduate school of Columbia University)|​]]
Universitatea Columbia[2]
Case Western Reserve University[*][[Case Western Reserve University (private university in Ohio, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiButler Medal[*][[Butler Medal (military decoration of the United States of America)|​]] ()
Messenger Lectures[*][[Messenger Lectures |​]] ()
Fellow of the American Statistical Association[*][[Fellow of the American Statistical Association |​]]  Modificați la Wikidata

Edward Lee Thorndike (n. , Williamsburg⁠(d), Massachusetts, SUA – d. , Montrose⁠(d), Cortlandt⁠(d), New York, SUA) a fost un psiholog american care și-a petrecut întreaga carieră la Teachers College, Columbia University. Lucrările sale privind comportamentele animalelor și a procesului de învățare au condus la teoria conecționismului și au ajutat la punerea bazelor psihologiei educaționale moderne.

Timp de aproape o jumătate de secol, in ciuda multor atacuri și a numeroșilor rivali, o singură teorie asupra invățării a dominat întreaga Americă. Este vorba de teoria emisă de Edward Lee Thorndike (1874 - 1949), prezentată pentru prima oară în lucrarea sa "Inteligența animală" (1898).Importanța acestei lucrări a fost subliniată cu competență de Tolman: "Psihologia invățării la animale - fără s-o mai menționăm pe cea a învățării la copii - continua să rămână o problemă de acord ori dezacord cu Thorndike sau de încercare minoră pentru a o îmbunătăți. Psihologii gestaltiști, psihologii din grupul reflexului condiționat ori cei din grupul sign gestalt - toți, intr-un fel sau altul, au ca punct de plecare pe Torndike" (Tolman 1938, pg.11). Baza învățării acceptată de Thorndike in primele sale scrieri a fost conexiunea între impresia asupra simțurilor și impulsul spre acțiune. O astfel de asociație a devenit cunoscută ca o "legătură" sau ca o "conexiune". Aceasta, pentru că în procesul dezvoltării ori dispariției deprinderilor, o asemenea legătură va trebui intărită ori respectiv slăbită. Sistemul lui Thorndike a fost numit "psihologia legăturilor" ("bond" psychology) sau "conexionism". Astfel, aceasta reprezintă teoria stimul-raspuns sau teoria psihologică a învățării S - R.

Deși mai multe versiuni ale psihologiei recente de tipul S - R au redus importanța interpretării dată de Thorndike, nu trebuie să considerăm ca opiniile sale interesează numai din punct de vedere istoric, pentru că ele continuă să influențeze multe cercetări recente. Aproape la un sfert de secol după ce Tolman a stabilit cele menționate, Postman, un alt specialist activ în domeniul invățării, a emis cele ce urmează: "Schema procesului învățării făcută de Thorndike cu mai mult de cincizeci de ani în urmă este încă mult menționată în cărți. Nici o teorie asupra învățării nu-și poate permite să ignore moștenirea pe care ne-a lăsat-o Thorndike (Postman, 1962, pg. 397).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Edward Thorndike, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b c Encyclopædia Britannica 
  3. ^ a b Edward Lee Thorndike, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
  4. ^ a b Edward Lee Thorndike, Store norske leksikon 
  5. ^ a b c d Edward Lee Thorndike, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  6. ^ a b Encyclopædia Britannica Online 
  7. ^ https://www.nytimes.com/1990/09/25/obituaries/r-l-thorndike-psychologist-79-developed-scholastic-ability-tests.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ Pioneering Women in American Mathematics: The Pre-1940 PhD's, p. 143 
  9. ^ https://plus.si.cobiss.net/opac7/conor/230445411  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)