Ducele Filip de Württemberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ducele Filip
Herzog Philipp von Wuerttemberg (1838-1917).jpg
Căsătorit(ă) cu Arhiducesa Marie-Thérèse de Teschen
Urmași Ducele Albrecht
Ducesa Marie Amélie
Ducesa Maria Isabella
Ducele Robert
Ducele Ulrich
Nume complet
Philipp Alexander Maria Ernst
Casa regală Casa de Württemberg
Tată Ducele Alexandru de Württemberg
Mamă Maria de Orléans
Naștere 30 iulie 1838(1838-07-30)
Neuilly-sur-Seine, Franța
Deces (79 de ani)
Stuttgart, Regatul de Württemberg

Filip de Württemberg (30 iulie 183811 octombrie 1917) a fost duce de Württemberg. A fost fiul Ducelui Alexandru de Württemberg și al Mariei de Orléans. Din anul 1903, după decesul vărului său, ducele Nicolae de Wurttemberg, el a fost moștenitorul prezumptiv al tronului de Wurttemberg.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Orfan de mamă la scurt timp după naștere, a fost crescut în credința catolică de către familia maternă, la Tuileries, până la Revoluția din 1948. Bunicii său materni erau regele Ludovic-Filip al Franței și regina Maria Amalia a celor Două Sicilii. Planul de a obține mâna Ducesei Sophie Charlotte de Bavaria, sora împărătesei Elisabeta a Austriei (Sissi) și viitoarea eroină dramatică decedată în incediul de la "Bazar de la Charité" din Paris în 1897.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Filip de Württemberg și soția sa Maria Theresa de Austria

În 1865 Filip de Württemberg s-a căsătorit cu Arhiducesa Maria Theresa de Austria (1845–1927) (fiica Arhiducelui Albert, Duce de Teschen și a Prințesei Hildegard a Bavariei). Maria Theresa și Filip au avut cinci copii:

Filip de Württemberg este ascendentul direct al actualului pretendent la tronul din Württemberg, Carl, Duce de Württemberg.