Ducesa Sophie Charlotte de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sophie Charlotte
Ducesă de Alençon
Herzogin Sophie Charlotte, Braut Ludwig II.jpg
Date personale
Născută23 februarie 1847(1847-02-23)
Castelul Possenhofen, Possenhofen, Germania
Decedată (50 de ani)
Paris, Franța
ÎnmormântatăChapelle royale de Dreux[*] Modificați la Wikidata
PărințiMaximilian Joseph, Duce de Bavaria
Prințesa Ludovika de Bavaria Modificați la Wikidata
Frați și suroriElisabeta, împărăteasa Austriei
Maria Sofia de Bavaria
Ducesa Elena de Bavaria
Mathilde Ludovika, Ducesă de Bavaria
Karl Theodor, Duce de Bavaria
Duke Ludwig Wilhelm in Bavaria[*]
Ducele Maximilian Emanuel de Bavaria Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFerdinand d'Orléans
CopiiLouise, Prințesă de Bavaria
Emanuel, Duce de Vendôme
CetățenieFlag of the German Empire.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriDuce
duchess[*]
Familie nobiliarăCasa de Orléans
Casa de Wittelsbach

Sophie Charlotte Augustine de Bavaria, Ducesă de Alençon (23 februarie 18474 mai 1897). Născută ducesă de Bavaria, s-a căsătorit cu un nepot al regelui Louis-Filip I și a fost sora favorită a Elisabetei de Bavaria, împărăteasă a Austriei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sophie Charlotte în 1896.

Sophie Charlotte s-a născut la Castelul Possenhofen, reședința familiei. A fost fiica Ducelui Maximilian Joseph de Bavaria și a Prințesei Ludovika de Bavaria. Al nouălea copil din zece, în familie i se spunea Sopherl.

A fost sora împărătesei Elisabeta a Austria, a reginei Maria Sofia a celor Două Sicilii și a Helenei, Prințesă de Thurn și Taxis. După căsătoria surorii mai mari, Mathilde Ludovika, Ducesă de Bavaria, în 1861, părinții au început să caute un soț și pentru Sophie Charlotte.

S-a logodit cu vărul ei regele Ludwig al II-lea al Bavariei. Logodna lor a fost făcută public la 22 ianuarie 1867 însă după ce a amânat în mod repetat data nunții, în cele din urmă Ludwig a rupt logodna în octombrie.

Alți posibili soți au fost: renumitul homosexual Arhiducele Ludwig Viktor al Austriei, fratele atât al împăratului Franz Josef I al Austriei cât și al regelui Maximilian I al Mexicului; viitorul rege Luís I al Portugaliei; Ducele Filip de Württemberg,[1] verișor primar cu cel ce va fi soțul ei.

Ea a refuzat toți candidații. A mers să locuiască la mătușa sa, Amalie Auguste de Bavaria, atunci regină a Saxoniei ca soție a regelui Ioan al Saxoniei. În Saxonia, Sophie Charlotte l-a întâlnit pe Ferdinand d'Orléans, Duce de Alençon și nepot al regelui Ludovic-Filip al Franței. Curând după această întâlnire, la 28 septembrie 1868 la Castelul Possenhofen s-a căsătorit cu Ducele de Alençon, fiu al lui Louis d'Orléans.

A avut o relație bună cu soțul ei ca și cu cumnata ei, Prințesa Marguerite Adélaïde d'Orléans, soția lui Władysław Czartoryski. Soacra ei, Victoria de Saxa-Coburg-Kohary, verișoară a reginei Victoria a Regatului Unit a murit în 1857. Sophie Charlotte nu a avut o relație bună cu socrul ei, văduvul Duce de Nemours.

După căsătorie, cuplul s-a mutat la Teddington, Londra unde Sophie Charlotte a născut primul lor copil, Louise d'Orléans.

Sophie a murit într-un incendiu la "Bazar de la Charité" în Paris la 4 mai 1897. A refuzat încercările de salvare, insistând ca fetele care lucrau la bazar să fie salvate prima oară.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fiu al Mariei d'Orléans, fiica lui Louis Philippe I

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Ducesa Sophie Charlotte de Bavaria la Wikimedia Commons