Albrecht, Duce de Württemberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Albrecht, Duce de Württemberg
Herzog Albrecht Portrait.jpg
Căsătorit(ă) cu Arhiducesa Margarete Sophie a Austriei
Urmași Philipp Albrecht, Duce de Württemberg
Ducele Albrecht Eugen
Ducele Carl Alexander
Ducesa Amalia
Ducesa Theresa
Ducesa Elisabeth
Ducesa Margarita
Tată Ducele Filip de Württemberg
Mamă Arhiducesa Maria Theresa a Austriei
Naștere 23 decembrie 1865
Viena, Austria
Deces (73 de ani)
Altshausen, Germania

Albrecht, Duce de Württemberg sau Albrecht Herzog von Württemberg (Albrecht Maria Alexander Philipp Joseph von Württemberg; 23 decembrie 1865 – 31 octombrie 1939) a fost Generalfeldmarschall german și șeful Casei de Württemberg. A fost stră-strănepot al lui Frederic al II-lea Eugen, Duce de Württemberg.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Ducele Albrecht s-a născut la Viena ca fiul cel mare al Ducelui Filip de Württemberg[1] și a soției acestuia, Arhiducesa Maria Theresa a Austriei.[2]

Bunicii paterni au fost Alexandru de Württemberg și Marie de Orléans (fiica regelui Ludovic-Filip al Franței). Bunicii materni au fost Arhiducele Albert, Duce de Teschen și Prințesa Hildegard de Bavaria (fiica regelui Ludwig I al Bavariei).

Primul Război Mondial[modificare | modificare sursă]

La începutul Primului Război Mondial, Ducele Albrecht a comandat Armata a 4-a germană pe care a condus-o spre victorie în Bătălia de la Ardennes în august 1914. În urma acestei victorii, Armata a 4-a a participat la Prima bătălie de pe Marna înainte de a fi transferată către Flandra, în octombrie, unde Ducele Albrecht a preluat comanda în timpul Bătăliei de la Yser. De asemenea, Ducele Albrecht a comandat forțele germane în timpul celei de-a Doua Bătălii de la Ypres, unde gazul a fost folosit pe scară largă pentru prima dată.

Duce Albrecht a fost medaliat pentru merite în august 1915 și a fost promovat la rang de Generalfeldmarschall în august 1916.

Post război[modificare | modificare sursă]

Ducele Albrecht a devenit moștenitor prezumptiv al Regatului Württemberg după decesul tatălui său în octombrie 1917 însă ca urmare a înfrângerii Imperiului German în Primul Război Mondial și a abdicării vărului său, regele Wilhelm al II-lea de Württemberg, în urma revoluției germane, el nu a succedat niciodată la tron. A devenit șeful Casei de Württemberg după decesul lui Wilhelm al II-lea la 2 octombrie 1921.

Ducele Albrecht a murit la Castelul Altshausen la 29 octombrie 1939. Fiul său, Ducele Philipp Albrecht i-a succedat ca șef al Casei de Württemberg.

Familie[modificare | modificare sursă]

Ducele Albrecht și soția sa

Ducele Albrecht s-a căsătorit la Viena la 24 ianuarie 1893 cu Arhiducesa Margarete Sophie de Austria,[3] fiica Arhiducelui Carl Ludwig. Au avut șapte copii:

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ născut la 30 iulie 1838 la Neuilly-sur-Seine; decedat la 11 octombrie 1917 la Stuttgart.
  2. ^ născută la 15 iulie 1845 la Viena; decedată la 8 octombrie 1927 la Tübingen.
  3. ^ născută la 13 mai 1870 la Castelul Artstetten; decedată la 24 august 1902 la Gmunden.