Donald Nicol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Donald Nicol
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Portsmouth, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat (80 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cambridge, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiebizantinist
istoric
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[2][3] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materPembroke College[*][[Pembroke College (college of the University of Cambridge)|​]]
King Edward VII School[*][[King Edward VII School (school in Sheffield, UK)|​]]
St Paul's School[*][[St Paul's School (school in Richmond upon Thames, UK)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieKing's College
Universitatea din Edinburgh  Modificați la Wikidata
PremiiFellow of the British Academy[*][[Fellow of the British Academy (award granted by the British Academy)|​]]  Modificați la Wikidata

Donald MacGillivray Nicol, FBA MRIA (n. , Portsmouth, Anglia, Regatul Unit – d. , Cambridge, Anglia, Regatul Unit) a fost un bizantinist englez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în Portsmouth, Hampshire. A studiat la școala primară King Edward VII din Sheffield și la St. Paul's School din Londra. A fost prima dată Grecia în timpul celui de-al doilea război mondial în 1944-1945, unde a vizitat mănăstirile din Meteora și Ioannina.

După finalizarea studiilor universitare la Universitatea din Cambridge, s-a întors în Grecia (1949-1950) ca membru al Școlii Britanice din Atena. Apoi a vizitat Muntele Athos și a petrecut Paștele la Hilandar. A vizitat din nou Meteora. În 1950, Nicole s-a căsătorit cu Joan Mary Campbell, cu care a avut trei fii. Și-a ținut disertația de doctorat în 1952 pe tema despotismului medieval al Epirului. Prima sa carte despre Despotatul Epirului, The Despotate of Epiros, a fost publicată în curând. Mentorul său a fost Steven Runciman.

A predat la Dublin între 1952 și 1964. A condus Departamentul de istorie, limbă și literatură greacă și bizantină la King's College din Londra. A ocupat această funcție până în 1988. A fost editorul revistei Byzantine and Modern Greek Studies și a fost și președintele Societății pentru Istoria Bisericii Ecclesiastical History Society (1975-1976, 1989-1992). El a fost directorul Bibliotecii Gennadius (în greacă: Γενναδειος Βιβλιοθηθη) din Atena.

Este membru al Academiei Regale Irlandeze din 1960 și al Academiei Regale Britanice din 1981. A devenit cetățean de onoare al Artei în 1990, iar în 1997 a primit un doctorat onorific din partea Universității din Ioannina. A murit în 2003 la Cambridge.

Lucrări scrise[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Vezi și[modificare | modificare sursă]