Sari la conținut

Domitius Ulpianus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Domitius Ulpianus
Date personale
Nume la naștereGnaeus Domitius Annius Ulpianus Modificați la Wikidata
Născut170 d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Tir, Imperiul Roman Modificați la Wikidata
Decedat228 d.Hr. (58 de ani)[2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman[6] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Ocupațieconsilier juridic[*]
scriitor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata

Domitius Ulpianus (cunoscut mai ales ca Ulpian, n. 170 d.Hr., Tir, Imperiul Roman – d. 228 d.Hr., Roma, Imperiul Roman) a fost un jurist roman. El a fost considerat unul dintre marile autorități juridice din timpul său și a fost unul dintre cei cinci juriști[7] pe care urmau să se bazeze deciziile, în conformitate cu legea citațiilor (Lex citationum) a lui Valentinian al III-lea.[8]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ulpian a fost, împreună cu Iulius Paulus, asesor al lui Papinianus în epoca în care acesta este prefect al pretoriului (203 - 212). Magister a libellis sub Caracalla, exilat de Elagabal (218 - 222), rechemat de Alexandru Sever (208 - 235) care îl numește praefectus annonae apoi praefectus praetorio (222), membru al Consiliului principelui, devenind una din personalitățile cele mai influente ale Imperiului, Ulpianus este ucis la scurt timp însă de o rebeliune a pretorienilor din Roma.

Opera[modificare | modificare sursă]

Opera sa, extrem de bogată (peste 280 cărți) și variată, redactată în cea mai mare parte în timpul domniei lui Caracalla (211-217), cuprinde un comentariu la edictul pretorian, Ad edictum (81 cărți), un comentariu la opera lui Massurius Sabinus, Ad Sabinum (51 cărți), lucrări de drept familial (tratând legile epocii lui Augustus, Lex Iulia et Papia - 20 cărți, Lex |Iulia de adulteriis - 5 cărți), de drept administrativ (De oficiis proconsulis - 10 cărți), precum și manuale (Institutiones - 3 cărți, Regulae - 7 cărți). Ulpianus este autorul cel mai mult citat (peste 2500 de fragmente) în Digesta lui Iustinian cel Mare (circa 1/3 din aceasta). Este, de asemenea, juristul roman din a cărui operă s-au păstrat cele mai numeroase fragmente, remarcabile prin claritatea și accesibilitatea stilului, oferind o imagine cuprinzătoare asupra literaturii și practicii juridice a vremii.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Ulpiano, National Library of Portugal 
  2. ^ a b Domitius Ulpianus, Brockhaus Enzyklopädie 
  3. ^ a b Domici Ulpià, Autoritats UB 
  4. ^ a b Domitius Ulpianus, Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas 
  5. ^ a b Domici Ulpià, Gran Enciclopèdia Catalana 
  6. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  7. ^ Ceilalți patru fiind Gaius, Paulus, Papinian și Modestinus
  8. ^ en Wolfgang Kaiser (). „Justinian and the Corpus Iuris Civilis”. În Johnston, David. The Cambridge Companion to Roman Law (în English). Cambridge University Press. p. 120. ISBN 9781139034401. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Tony Honoré, Ulpian: Pioneer of Human Rights; Oxford University Press; 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]