Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 51

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Colaborare Ministerul Comunicaţiilor[modificare sursă]

Am fost contactat de domnul Liviu Costandache de la Ministerul Comunicaţiilor -- el lucrează în cadrul proiectului eComunitate. Am fost astăzi la ei la sediu şi am stat de vorbă. Hai să vă spun şi vouă ce-am vorbit, să vă daţi şi voi cu părerea.

Scopul lor este în esenţă să extindă utilizarea Internetului în ţară -- atât ca infrastructură (acces efectiv la Internet) cât şi ca know-how (degeaba ai sârma în casă dacă nu ştii ce să faci cu ea). Comunităţile lor sunt bazate în special pe şcoli. Partea de infrastructură deja e rezolvată în câteva zeci de locaţii, dacă am înţeles bine, şi în curând urmează să definitiveze accesul pentru încă vreo 200 de şcoli; dacă nu mă înşeală memoria, target-ul iniţial este de aproximativ 400 de locaţii.

Odată pusă la punct partea de infrastructură, interesul Ministerului este ca, pe cât posibil, aceste noi comunităţi virtuale să creeze conţinut de limbă română pe net. Întâmplător asta coincide cu interesele Wikipedia, şi aşa se face că Dl. Costandache ne-a contactat pentru a încerca să lucrăm împreună.

În ce constă propunerea curentă: noi creăm un ghid pentru editarea Wikipedia, iar dânşii îl distribuie în teritoriu şi invită membrii comunităţilor respective să participe la Wikipedia.

Mai multe detalii cu ce am discutat:

 • Munca depusă de membrii comunităţilor respective se va desfăşura pe bază de voluntariat, fără carrot and stick pe linie profesională. Mi se pare soluţia ideală şi pentru noi, fiindcă altfel vin oameni şi scriu bălării numai ca să-şi facă "norma";
 • Am discutat explicit despre GFDL şi lipsa de recunoaştere "oficială" a paternităţii contribuţiilor (e.g. faptul că nu te poţi semna în articole); e asolut ok;
 • Din câte am înţeles (şi sper din toată inima să nu mă înşel), nimic din toată povestea asta nu are nicio conotaţie politică sau guvernamentală. Se întâmplă pur şi simplu că interesele noastre coincid, drept care ne facem câteva servicii relativ minore reciproce pentru a ne atinge cu toţii scopurile--e o situaţie potenţială win-win de care sper să profităm şi unii şi ceilalţi.

Mai multe detalii despre ghid:

 • Deosebirile principale dintre ghidul pe care vor să-l distribuie în ţară şi documentaţia disponibilă pe Wikipedia sunt următoarele:
  • Documentaţia noastră este împrăştiată în mai multe articole şi este neliniară; ei vor un ghid unitar şi liniar. Nu spune nimeni că documentaţia noastră existentă este proastă; este preferat un ghid mai simplu pentru prima fază fiindcă e o variantă mai convenţională;
  • Documentaţia noastră se adresează în mare unor oameni care deja ştiu conceptele de bază în ce priveşte navigarea pe Internet, drept care nu e necesar să dăm explicaţii detaliate; în acest ghid va fi necesar să dăm explicaţii detaliate;
  • Documentaţia noastră se doreşte a fi exhaustivă; acest ghid se doreşte a fi unul introductiv, în care să explicăm foarte clar cum se fac operaţiile de bază.

Dl. Costandache a propus următoarea structură pentru ghid:

 1. prezentare wikipedia (prezentare generala si prezentare a implicatiilor pentru participanti in sensul de motivare care sa ii determine sa participe)
 2. ghid de utilizare intuitiv si verificat
 3. posibile teme unde ar putea contribui (prezentarea localitatilor, traditiilor etc)

(Propunerea de structură îi aparţine.)

În afară de ghid, în măsura în care există wikipedişti disponibili, am putea aranja şi o oarecare permanenţă undeva într-un instant messenger de un fel sau altul (personal aş prefera un canal IRC, însă nu ştiu în ce măsură s-ar descurca ei cu un client de IRC).

Voi ce părere aveţi? Aveţi întrebări suplimentare? Cine vrea să se implice în acest proiect? --Gutza 5 septembrie 2006 17:28 (EEST)

Count me in. Sper să am mai mult timp după 23 septembrie. Oricum văd că suntem deja.. Cât despre domnul Costandache, dacă e cumva de prin Constanţa, s-ar putea să fi avut plăcerea de a-l fi avut ca profesor în liceu. Elerium | Mesaje către Elerium. 5 septembrie 2006 19:01 (EEST).
Păcat doar că link-ul spre ro.wiki de pe ecomunitate e gresit. Ar trebui să li se sugereze să pună simplu http://ro.wikipedia.org, să nu se chinuie cu redarea corectă a linkului final cu "Pagina principală", pentru că oricum redirectarea se face automat. Părerea mea. --Vlad|-> 14 septembrie 2006 13:57 (EEST)
M-am uitat la paginile proiectelor pilot şi sînt ok. Dacă aşa ar arăta textul pe paginile localităţilor ar fi foarte bine. Am văzut cel puţin un text semnat de un profesor şi cred că dacă dascălii se implică, ideea e binevenită. Presupun că există o limită de vîrstă, adică proiectul este pentru liceu, nu? Am putea să preluăm şi noi ideea cu o localitate pilot (sau 2-3), să li se spună de ro.wp, să-şi deschidă conturi aici şi, eventual pe o pagină specială să purtăm discuţii, îndrumări, etc şi în funcţie de problemele pe care le întîmpină ei şi de problemele pe care le întîmpinăm noi, să vedem cam de la ce nivel trebuie să pornim cu explicaţiile. – Laurap\ mesaj 6 septembrie 2006 14:47 (EEST)
Contaţi şi pe mine la iniţiativa aceasta, voi ajuta şi eu cu îndrumări pentru viitorii contribuitori. În ultimul timp am observat că doar un ziar românesc a mai scris câte ceva despre Wikipedia. Sunt sigură că după ce va porni proiectul vor apărea şi articole în presă despre ro.wiki şi mici reportaje la emisiunile de ştiri. Asta ne va aduce mai mulţi contribuitori. --Emily | 7 septembrie 2006 17:41 (EEST)
Ca fapt divers am fost foarte surprins cand am auzit la un radio austriac reclama la...Wikipedia! In cazul de fata un contact de genul asta ar putea fi in sfarsit o "iesire in lume" pt. Wikipedia noastra, lucru extrem de benefic la care vreau sa iau parte si eu. Nu stiu cum as putea sa ajut, dar daca exista chestii specifice as fi bucuros sa ajut. --Radufan 9 septembrie 2006 15:40 (EEST)
E o idee foarte bună, mai ales că asta ar ajuta generarea unei documentaţii mai clare şi mai simple pentru Wikipedia--Strainu 9 septembrie 2006 19:25 (EEST)
Într-adevăr, o idee minunată! Eu de mult am sperat să putem colabora cu agenţii guvernamentale, fiind că cred că aşa ne putem promova enciclopedia cel mai bine. A fost inspirat dl. Constandache :) Să sperăm că totul va merge bine şi că acest proiect va contribui şi la dezvoltarea Wikipediei, şi la cunoştinţele de internet ale persoanelor din mediul rural. Poate acest proiect ne-ar şi ajuta cu deschiderea Fundaţiei Wikimedia România. Ronline. 2006. Anul energiei bune/Hea energia aasta 10 septembrie 2006 08:24 (EEST)
Va fi ceva de muncă. Propun să vedem întâi ce articole intră în ghid şi care ar mai trebui (re)scrise. După care vom încerca să le împărţim pe structura propusă, bineînţeles, dacă altcineva nu are o idee mai bună.--Alex:D 10 septembrie 2006 19:27 (EEST)

Ideea mă încântă, dar (după cum spune şi Alex) când mă gândesc ce ghid va fi nevoie să scriem... Şi totuşi, I'm also in! Întâi trebuie stabilit un nivel. Cât de începători într-ale calculatoarelor/internetului vor fi cei care ne sunt ţintă? Chiar dacă (poate) pe ghidul fizic (carte, fluturaş etc.) nu va fi inclusă toată informaţia (din motive tehnice şi economice), online tot va trebuie să existe. Cel mai greu va fi să realizăm ghidul astfel încât să fie liniar. Trebuie făcută o structură ca de manual şcolar, care să poată fi citită şi urmărită fără a da pagini înapoi sau înainte. Dacă totul e serios (şi văd că devine), ar trebui făcut un proiect separat, unde să fie mutată discuţia, pentru continuare, şi stabilire a planului exact şi detaliat. — KlaudiuMihăilă Mesaj 10 septembrie 2006 20:34 (EEST)

Ar trebui să informăm Asociaţia Wikimedia ("Wikimedia Foundation") despre acest lucru; ei ne pot ajuta cu mai multe detalii despre ghidul de informaţii, şi în orice caz ar fi o promovare bună pentru ro.wp în lumea Wikimedia. Ronline. 2006. Anul energiei bune/Hea energia aasta 11 septembrie 2006 16:06 (EEST)

Ok, propun următoarele, dacă sunteţi de acord:

 • să continuăm discuţia la Discuţie Ajutor:Ghid simplificat, ca să putem urmări şi edita mai uşor conversaţia
 • propuneţi voi articolele care ar trebui să intre, bazându-vă pe structura propusă în comentariul meu iniţial
 • editarea ghidului în sine să se facă chiar pe Ajutor:Ghid simplificat.

--Gutza 13 septembrie 2006 10:53 (EEST)