Discuție Wikipedia:Sfatul Bătrânilor/Arhiva 28

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Ghilimele româneşti[modificare sursă]

Secţiune nouă dar discuţia continuă de sus. Da, de acord cu Dpotop. Asta după ce aflăm dacă există obiecţii la folosirea ghilimelelor româneşti corecte. Deci există vreun motiv de natură tehnică sau altfel pentru a folosi ghilimelele "astea" în loc de „cele corecte”? — AdiJapan  6 aprilie 2006 16:40 (EEST)

Eu nu ştiu să existe vreo problemă tehnică. Eu eram pentru ghilimelele româneşti (şi respectiv cele de origine franceză în interiorul celor româneşti) şi chiar scriam aşa până când Vlad, dacă ţin eu bine minte, a scos ghilimelele din Mediawiki:Summary. Eu sunt pentru ghilimele româneşti clar. --Danutz 6 aprilie 2006 17:00 (EEST)
Danutz, le-am scos pentru simplul motiv pentru că în manualul de stil (Wikipedia:Manual de stil#Reguli de punctuaţie) scrie că se folosesc ghilimelele aşa: "" . Plus am căutat şi ghilimelele jos nu mi se par a exista în layout-ul de tastatură standard de Windows (Adi zice că într-un alt layout folosit de el de pe un sit există). Din câte am văzut, problema cu ghilimelele jos şi sus este că nefiind un standard, avem tot felul, în funcţie de word-ul sau alt program de editare folosit de contributori pentru a scrie, înainte de a face paste în Wikipedia... sau de acele butoane de care spune Danutz. Personal nu folosesc niciodată nici un buton din barele de unelte ajutătoare (de ex. cea de sus nici nu o văd din cauza navigatorului) şi m-ar îngreuna obligativitatea de a scrie cu ghilimele jos şi sus. Dar dacă sunt mai mulţi care doresc asta... aşa să fie. --Vlad|-> 6 aprilie 2006 17:27 (EEST)
Apropo, de fructuos, din câte văd eu în DEX, fructuos=folositor, avantajos, profitabil, care dă rezultate. Un articol fructuos este atunci unul folositor, avantajos faţă de celălalte articole şi profitabil pentru că e de învăţat din el. Am mutat pagina la Articole fructuoase, fără spaţiu de nume, pentru că Wapedia nu citeşte alt spaţiu de nume decât cel simplu, şi pentru că există în pgaina principală a Wapediei un link către pagian de articole fructuoase. La fel se întâmplă de ex. cu en:recent deaths în wapedia engleză. --Danutz
La en.wp sînt permise atît ghilimelele drepte "-" cît şi cele smart englezeşti “-”.
Ghilimelele româneşti sînt stabilite de "Îndrumarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie" şi au forma „-” (99 jos, 99 sus). Deci nu există mai multe standarde. Şi Word-ul, cînd e trecut pe limba română şi pe smart quotes, le scrie tot pe astea. Este posibil să găsiţi în unele cărţi vechi dar mai ales în multe din cele noi (tehnoredactate computerizat) alte variante, dar acelea nu sînt corecte.
Problema este cu tastatura românească implicită din Windows, care se pare că nu oferă decît ghilimele drepte "-". Întrucît există mulţi utilizatori care folosesc această tastatură propun să nu fie obligatorie scrierea cu ghilimele româneşti şi să le acceptăm şi pe cele de pînă acum. — AdiJapan  6 aprilie 2006 18:41 (EEST)

În mod normal mi s-ar părea să le folosim pe cele româneşti. Multă lume nu mai ştie care sunt corecte în limba română în scrierea manuală din cauza computerului. Problema este într-adevăr cu tastatura care nu ne oferă (cel puţin nu ştiu eu) direct aşa că pentru rapiditate cred că putem continua să folosim cele implicite. --Mihai | D 6 aprilie 2006 22:46 (EEST)

De acord, să le tolerăm pe cele date de tastatura de Windows pentru că altfel ar fi greu. Dar în Sumary ar trebui să fie totuşi cele româneşti, poate se oboseşte cineva să le folosească. Elerium | Mesaje către Elerium 6 aprilie 2006 22:55 (EEST).

Eu personal n-am probleme de tastatură. Folosesc driverul de la Secarica.ro, care chiar dacă e făcut de un "amator" este mult mai bine gîndit decît cel implicit din Windows. Are ambele stiluri de ghilimele, iar simbolurile şi literele sînt aproape toate în aceleaşi poziţii ca la tastatura English (USA) cu care sînt obişnuit. Dar sînt de acord că nu putem obliga toţi contribuitorii să-şi instaleze driverul cutare, deci trebuie să avem înţelegere faţă de ei.

În urma discuţiei de aici, aş vrea să ştiu dacă sînteţi de acord să modificăm Wikipedia:Manual de stil astfel:

Ghilimelele recomandate la Wikipedia sînt cele stabilite în Îndreptarul ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, ediţia a V-a (1995):
„exemplu” şi „un «exemplu» corect”
Se acceptă şi folosirea ghilimelelor drepte: "exemplu". Alte forme de ghilimele precum şi apostrofurile folosite ca semne ale citării sînt considerate incorecte.

Şi bineînţeles, dacă recomandăm ghilimelele româneşti vom pune şi un buton pentru cei care nu le au la îndemînă. — AdiJapan  7 aprilie 2006 05:43 (EEST)

Sunt pentru folosirea ghilimelelor româneşti. Ele pot fi accesate de la tastatură astfel : „ = ALT+0132, iar “ = ALT+0147. Din punctul meu de vedere e cea mai uşoară metodă de introducere a lor în locurile mai puţin accesibile. — Robert β 13 noiembrie 2006 20:05 (EET)
Singura problemă este că pentru apariţia unui singur caracter sunt necesare apăsarea a şase caractere. --Vlad|-> 13 noiembrie 2006 20:10 (EET)
Lucrurile au fost deja hotărîte: folosim ghilimele româneşti. Dacă totuşi doriţi să continuaţi discuţia vă rog s-o copiaţi din arhivă şi s-o puneţi la Discuţie Wikipedia:Sfatul Bătrânilor, pentru că aici n-o urmăreşte nimeni. Ca idee, nu ştiu ce tastaturi au alţii, dar eu folosind driverul de la http://www.secarica.ro (care respectă standardul românesc în vigoare) accesez ghilimelele româneşti la o singură tastă. — AdiJapan  14 noiembrie 2006 02:12 (EET)