Discuție Utilizator:Sicama

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Salut la toata lumea, O scurta prezentare:

Am 36 de ani, sunt in Canada, Vancouver si sunt senior software developer (ca meserie).

Absolvent al facultatii de Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucuresti.

Am scris 3 carti de programare in Romania la Editura ALL (despre C, C++ si Visual C++).

Consider wikipedia o idee revolutionara.

Am scris mai multe articole in wikipedia, ca anonim, pana acum cand mi-am creat acest utilizator "sicama".

Va multumesc, sicama

Bine ați venit![modificare sursă]

Vă mulțumim că v-ați înregistrat ca utilizator la Wikipedia. Probabil că la început veți avea multe nedumeriri și întrebări: cum se modifică articolele, ce putem și ce nu putem scrie în ele, și așa mai departe. Am pregătit o pagină de bun venit (←apăsați aici) care vă poate îndruma. De asemenea puteți să ne întrebați la Cafenea. Nu vă fie teamă de greșeli, suntem aici pentru a vă ajuta.

În ce domenii ați dori să contribuiți? Poate să fie specialitatea dumneavoastră sau un domeniu pentru care aveți o pasiune aparte. Aveți la dispoziție propria pagină de utilizator (vedeți sus de tot unde scrie Sicama) în care să vă prezentați pe scurt dacă doriți.

Ca să vă semnați simplu — doar în paginile de discuții, nu și în articole — scrieți la sfârșitul mesajului patru tilde ~~~~ și Wikipedia vi le va transforma automat în semnătură și dată.

Vă așteptăm cu primele contribuții! — AdiJapan  31 martie 2006 07:05 (EEST)[răspunde]

Ce este Wikipedia[modificare sursă]

Am văzut că nu s-a îngrijit nimeni să vă ureze bun venit și am făcut-o eu. Mă bucur că v-ați hotărît să vă creați un cont, ca să putem discuta civilizat, IP-urile au prostul obicei de a se schimba.

În mesajul de bun venit de mai sus există o legătură importantă, anume aceea spre pagina Wikipedia:Bun venit, unde vi se explică pe scurt ce este acest proiect. Cum în acea pagină lucrurile se explică foarte pe scurt, vă recomand să urmați legăturile de acolo spre alte pagini importante. E mult de citit, dar vă rog să aveți răbdare, pentru că mai ales chestiunile din ceea ce numim "politica Wikipedia" nu pot fi trecute cu vederea.

Aș vrea totuși să discutăm despre disputa pe care o avem în legătură cu româna ca limbă fonetică. Ați modificat o serie de articole (Fonem, Limba română, pe lîngă Lingua franca nova) și ați introdus afirmații neștiințifice. Culmea, în articole enciclopedice ați introdus întrebări -- pentru mine? pentru alți editori? pentru cititori? -- ceea ce nu cred că face bine calității articolelor. Dar cred că nu putem discuta despre asta înainte de a lămuri lucruri fundamentale, despre principiile după care funcționează Wikipedia.

La Wikipedia informațiile pe care le introducem în articole trebuie să provină din surse cît mai sigure, anume din dicționare, enciclopedii, lucrări de specialitate, etc. Acest concept se numește aici "verificabilitate". Nu avem voie să ne exprimăm în articole opiniile și teoriile personale, pentru că Wikipedia ne interzice să facem ceea ce se cheamă "cercetare originală". Aceste două reguli fac parte din politica oficială Wikipedia, nu se acceptă nici o excepție.

Vreau să înțelegeți că vă respect ca specialist în domeniul dumneavoastră și ca autor de cărți, dar că nu pot pune acest respect deasupra principiilor după care merge Wikipedia.

Înțeleg că n-ați știut exact ce este acest proiect, deci nu pot fi supărat pe dumneavoastră. Mulți confundă Wikipedia cu un forum, cu o trambulină pentru a-și lansa propaganda de un fel sau altul, ori cu o pagină de internet personală unde pot scrie orice. Bănuiesc că dumneavoastră sînteți suficient de inteligent pentru a nu cădea în nici una din aceste categorii, și totuși cred că există la mijloc o neînțelegere. Sper s-o rezolvăm cît mai curînd. Dacă și dumneavoastră luptați pentru calitate atunci sînteți aliatul meu. Cu tot respectul, — AdiJapan  31 martie 2006 07:05 (EEST)[răspunde]

P.S. Am numărat de curiozitate cîte semivocale există în mesajul de mai sus: 37 (ignorînd cuvîntul "Wikipedia", care nu e românesc). Numiți asta o raritate? Cuvîntul "vreau" conține două semivocale, "eu" conține una, etc. Cîte dintre ele sînt marcate în scris prin simboluri dedicate? Nici una. Îmi voi permite să readuc la forma anterioară articolele în care ați introdus afirmații inexacte. — AdiJapan  31 martie 2006 07:05 (EEST)[răspunde]

Transnistria[modificare sursă]

Vă rog să menționați o sursă concretă pentru coflictul etnic din Transnistria. Din câte știu eu nu există bătălii între ruși și moldoveni acolo. Totuși, în primul rând conflictul este de ordin geopolitic și nu etnic. A afirma că acest conflict este unul etnic, respectă un punct de vedere care nu prea este neutru, atât timp cât nimeni nu spune că se dau bătălii între etnii sau că etnicii moldoveni sunt defavorizați fragrant. De asemenea am eliminat sintagma " purificare etnică și împiedicare sub orice forme a învațământului in limba română (moldovenească)" nu este tocmai corectă, atât timp cât există învățământ în limba moldovenească chirlică (11.000 de elevi studiază în astfel de școli) și în limba română latină (peste 3000 de elevi studiază în astfel de școli). Doar altfel nu avea unde să aibe loc conflictul școlilor din 2004, dacă nu ar fi existat învățământ în limba română. Nici eu nu sunt de acord cu situația din Transnistria, dar sunt în stare să mă detașez de acest fapt și să scriu folosind un punct de vedere neutru. Și, dacă îmi este permis, de ce tot eliminați fraza: "La recensământul din 1989, în Transnistria locuiau 39,9% moldoveni, 28,3% ucraineni, 25,4% ruși și 1,9% bulgari.". Este pusă acolo ca o explicație la afirmația de înainte "regiune în care etnicii slavi (ruși sau ucraineni) erau majoritari în zonele urbane.

Oricum articolul se referă la conflictul din Transnistria, care vizează conflictul asupra apartenenței Transnistriei la Republica Moldova (un conflict GEOPOLITIC, și nu unul etnic). NU e vorba de un articol gen "conflicte interetnice în Transnistria". Pe acesta din urmă vă invit să îl creați și să scrieți de conflicte etnice în Transnistria. Logic că acest conflict din Transnistria are și niște rațiuni etnice. Dar asta nu înseamnă că acest conflict este în principal unul etnic. Ia aruncați o privire la http://en.wikipedia.org/wiki/Cyprus_dispute despre diferendul cipriot, foarte asemănător. Acesta este într-adevăr asemănător conflictului din Transnistria. În schimb, văd că puneți tot felul de demagogii prin care doriți să asemănați conflictul din Transnistria cu cel din Kosovo, "care se deosebește doar prin faptul că în Transnistria moldovenii sunt majoritari". În Kosovo au existat războaie între sârbi și alabanezi. Nu ca în Transnistria, unde din câte știu eu e pace. Nu sunt atacuri cu bombă. Oricum pe viitor, vă rog, vă sfătuiesc, înainte să introduceți informații dubioase necitate (adică fără să indicați o sursă) în articol să discutați respective informații în pagina de discuție aferentă articolului. Dar asta scrie foarte frumos cu roșu sub caseta de editare a fiecărei pagini: Vă rugăm să respectați drepturile de autor și să vă indicați sursele! Dar era prea mult de văzut, nu? --Danutz

Pagina de utilizator[modificare sursă]

Ați șters cîteva fragmente din această pagină. Vi le-am pus la loc și vă rog să le lăsați aici. Doar nu vă e rușine cu ele, nu? Sînt reacțiile oamenilor la acțiunile dumneavoastră. Pagina de utilizator nu se șterge, ci eventual se arhivează cînd devine prea mare. Mai există o excepție: dacă vă înjură cineva sau scrie aici obscenități puteți șterge acele pasaje. — AdiJapan  5 aprilie 2006 08:04 (EEST)[răspunde]

Domnule AdiJapan, eu nu am timp sa stau sa sterg/refac chestii pe aici.
Cine a scris depre Transnistria ce a scris am mutat la discutie la acel subiect.

In principiu este pagina mea. Nu am sters nimic, am mutat unde ii este locul. Nu discutam despre sicama ci despre Transnistria, trebuie ca discutia respectiva sa o vada oricine se uita la acea pagina, nu la utilizatorul meu.

Aici este o pierdere de timp fantastica. Ce rost are acest sterge-pune la loc-sterge ??
În principiu pagina este a dumneavoastră, în sensul că aici vi se scriu mesajele din partea celorlalți utilizatori. Dar aceste mesaje trebuie să rămînă. Ștergerea lor este o lipsă de respect față de cei care le-au scris. Aveți și o pagină în care nu poate interveni nimeni, cea în care vă prezentați. Acolo puteți șterge orice mesaj pus de altcineva.
În afară de dumneavoastră cred că mai avem unul sau doi utilizatori rebeli care șterg din propria pagină de discuții mesajele care nu le convin. Nu cred că vreți să intrați în aceeași categorie. — AdiJapan  6 aprilie 2006 09:16 (EEST)[răspunde]

Limbă fonetică[modificare sursă]

Ați observat răspunsul d-lui Pruteanu: "Ce se poate spune despre limba română e că este o limbă cu ortografie predominant fonetică, în covîrșitoare măsură." Nu v-a răspuns la întrebarea directă, dacă termenul "limbă fonetică" este acceptabil sau nu, dar din exprimarea dumnealui se vede clar că a evitat să spună "limba română este o limbă fonetică".

Ne-a indicat și cîteva cărți din care să ne documentăm:

  • Al. Rosetti, Introducere în fonetică;
  • Emanuel Vasiliu, Fonologia limbii române;
  • Al. Graur, Mic tratat de ortografie.

Vă propun, dacă aveți posibilitatea, să încercați să aflați ce scrie în aceste cărți. O voi face și eu cu prima ocazie. — AdiJapan  6 aprilie 2006 09:16 (EEST)[răspunde]

Nu am nevoie de mesaje. Ma retrag de pe aceasta encyclo-cenzura si lipsa de respect. Nu am cu cine sa discut. Lipsa unui IQ normal al unor editori de aici si mojicia lor (exemplific cu: Danutz) ma face sa ma retrag de pe lista. Domnula AdiJapan continuati cercetarea. Sa stiti insa ca totul este in schimbare, nu inseamna ca veti gasi orice in manuale si teorii vechi. Trebuie sa formulam multe noi definitii pentru a putea avea puncte de referinta. Nu astept raspuns. Tin sa mentionez ca editorii de aici au un mod dezagreabil de at trata oamenii: ii trateaza de sus. Puteti sa va duceti la un ghiseu de functionari public, mai bine. Pa.

Îmi pare rău că n-am reușit să vă fac să înțelegeți ce e Wikipedia. Prin politica sitului nu avem voie să ne exprimăm în articole opiniile personale, să formulăm teorii noi sau să inventăm termeni noi. De acord cu dumneavoastră că totul e în schimbare, dar Wikipedia nu este locul care să genereze această schimbare, sau locul care să raporteze în premieră schimbarea. Wikipedia este doar o oglindă a cunoștințelor care au intrat deja în circuitul cultural al omenirii.
Îmi cer scuze că v-am supărat prin atitudinea mea sau a colegilor mei. Uneori poate ținem prea tare la regulament, alteori sîntem supărați că ni se vandalizează paginile. Vă asigur că nu e ușor să menții curățenia în peste 30 de mii de articole cînd modificarea lor e permisă absolut oricui și cînd numărul "polițiștilor" e așa de mic. Nici nu vă imaginați cîți vandali ne atacă zilnic. Și de fapt scopul nostru nu este să facem poliție, ci să dezvoltăm articolele.
Cu părere de rău, — AdiJapan  7 aprilie 2006 05:03 (EEST)[răspunde]

Ce nu este Wikipedia[modificare sursă]

Vă rugăm să nu mai folosiți paginile cum ar fi Wikipedia:Cafenea ca tribună. Vă mulțumim! Mihai (discuție) 3 septembrie 2015 05:24 (EEST)[răspunde]