Discuție Utilizator:178.138.97.96

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 6 luni de Malparti în subiectul Formatul pentru citarea surselor

■ Modificarea v-a fost anulată[modificare sursă]

Bun venit pe Wikipedia. Deși toată lumea este binevenită să modifice constructiv articolele de pe Wikipedia, cel puțin una din modificările dumneavoastră recente, ca aceea de la pagina Geografia Indiei, nu pare să fie constructivă și a fost anulată. Pentru teste vă rugăm să folosiți pagina personală de teste. Vă invităm să citiți și pagina de bun venit pentru a afla cum puteți contribui la enciclopedia noastră. Vă mulțumim!  Alex N  (mesaj) 12 februarie 2021 13:48 (EET)Răspunde

■■ Notificare[modificare sursă]

Vă rugăm să nu mai faceți modificări distructive pe Wikipedia, cum ați făcut la pagina Tip de voce umană. Modificările dumneavoastră par să constituie vandalism și au fost anulate. Dacă doriți să experimentați, folosiți pagina personală de teste. Vă mulțumim! Victor Blacus (discuție) 26 martie 2021 10:13 (EET)Răspunde

Dacă această adresă IP este partajată și dumneavoastră nu ați făcut modificări neconstructive, puteți crea un cont de utilizator pe care să-l folosiți doar dumneavoastră pentru a ocoli eventuale avertizări irelevante.

Formatul pentru citarea surselor[modificare sursă]

Bună,

Am văzut că ați întrebat ceva despre formatul (author, year) pentru citarea surselor, și că ați obținut un răspuns greșit. În caz că vă interesează, vă explic aici.

Folosirea acestui format nu cred că are ceva de a face cu faptul de a fi "obișnuit să scrii pe hârtie". În realitate, fiecare domeniu are convențiile sale pentru citarea surselor:

  • în articolele de matematică și de fizică, în general se folosește formatul "[1], [2], [3], ..."
  • în anumite domenii ale matematicii și în informatică, se folosește "[Smi91], [SmJ03], [SJA23], ..." (folosind primele litere ale numelor autorilor și anul în care articolul a fost publicat).
  • în aproape toate altele domenii (biologie, medicină, literatură, etc), se folosește "(Smith, 1991), (Smith and Johnson, 2003), (Smith et al, 2023)."

Sunt doar convenții arbitrare, și până la urmă fiecare revistă de știință are propriul său format. Spre exemplu, reviste generaliste ca Nature și Science folosesc , , — probabil pentru că publică numai articole foarte scurte și că formatul ăsta e mai "compact".

Pot să mă gândesc la niște motive care au putea explica de ce un format a devenit majoritar într-un anumit domeniu, dar sunt doar conjecturi.

Spre exemplu, în articolele de matematică în general nu sunt foarte multe surse; și articolele pot fi foarte lungi și pot lua foarte mult timp ca să fiu citiți. Așadar, nu e o problemă dacă formatul nu e foarte practic pentru a identifica o referință. În schimb, în biologie, cercetătorii citează mult mai surse, articolele sunt mai scurte, și câteodată sursele unui articol sunt mai interesante decât articolul în sine. În acest caz, formatul (author, year) e mult mai practic, chiar dacă e mai "voluminos". În special, fiindcă cercetătorii cunosc domeniul lor destul de bine, foarte des nici măcar nu au nevoie să se uită la lista surselor ca să știu la ce se referă ceva ca "(Smith, 1991)".

Sunt o grămadă de lucruri care sunt diferite în domenii diferite (ordinea autorilor, etc); câteodată există motive, câteodată e arbitrar.

Sper că ajută, Malparti (discuție) 29 octombrie 2023 00:05 (EEST)Răspunde