Discuție:Teoria relativității restrânse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Black hole (NASA).jpgArticolul Teoria relativității restrânse este un subiect de care se ocupă Proiectul Fizică, o inițiativă de a construi o listă cuprinzătoare și detaliată cu informații despre fizică Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa C pe scala de calitate.
TopAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa top pe scala de importanță.

Mutare[modificare sursă]

propun sa se mute la Teoria relativității restrânse, deoarece avem Teoria relativității și Teoria relativității generalizate.--Arado 15 noiembrie 2007 12:04 (EET)

Nu obiectez.--Andreidiscuție 15 noiembrie 2007 13:00 (EET)

Abateri la nivel microscopic[modificare sursă]

La acest nivel viteza luminii e mai mica decît viteza orbitala a electronului 1s la elementul cu Z=137 (caz analizat de R. Feynmann) si viteza rotatiei de spin tot a electronului atomului de hidrogen.--MagnInd (discuție) 6 iunie 2010 00:00 (EEST)

Titlul de secțiune Abateri la nivel microscopic și fraza La nivel microscopic o abatere o constituie viteza de spin a electronilor sunt absurdități. Teoria relativității retrânse, așa cum a fost formulată de Einstein, e o teorie clasică. Fenomenele la scară microscopică sunt descrise de teoria cuantică. Teoria cuantică relativistă a electronului a fost formulată de Dirac iar apoi a fost dezvoltată de Tomonaga, Schwinger și Feynman, sub numele de electrodinamică cuantică, pentru a include interacția electron-foton. Cu privire la acordul dintre prezicerile teoretice ale electrodinamicii cuantice și rezultatele experimentale citez din Feynman: QED – the strange theory of light and matter:
As of 1983, the theoretical number was 1,00115965246, with an uncertainty of about 20 in the last two digits; the experimental number was 1,00115965221, with an uncertainty of about 4 in the last digit. This accuracy is equivalent to measuring the distance from Los Angeles to New York, a distance of over 3000 miles, to within the width of a human hair. (Numărul în cauză este g/2 pentru electron). -- Victor Blacus (discuție) 15 noiembrie 2014 22:56 (EET)

Experimentul M-M a dovedit doar lipsa vantului (curentului) de eter la suprafata planetei. Eterul era imaginat cu proprietati de substanta. Eterul cosmic nu este structurat ca substanta si asta il face insesizabil, fiindca nu are densitate, nu masa nu are inertie, nu are coeziune, nu are vascozitate, nu are elasticitate. Dar eterul cosmic materializeaza spatiul fizic, sediul si suportul miscarilor din universul fizic. La orice madificare a directiei si intensitatii translatiei apare forta de inertie care este dovada imediata si permanenta a presiunii dinamice a spatiului (a eterului) asupra substantei. Daca in formula energiei W=m*c^2 se pune masa m=V*(ro), se obtine ca W=V*(ro*c^2) Volumul V este geometrie este metafizic fiindca nu produce nici-un efect fizic. Efectul fizic al energiei este produs de produsul ro*c^2 care este presiunea dinamica Pd care apare la dinamica fluidelor. Densitatea (ro) este a substantei. Dar la interfata substantei cu spatiul densitatea apartine si spatiului. De aceea apare presiunea dinamica a spatiului care actioneaza asupra substantei la orice variatie a directiei si intensitatii vitezei de translatie. 2A02:2F0B:8013:7100:44CE:7B0A:8D3D:9C2 (discuție) 11 februarie 2017 12:07 (EET)