Discuție:Soliman I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Eroare>:fiul lui Ioan Zapolya, Sigismund Zapolya trebuie să se mulțumească cu Transilvania.< Corect: Ioan Zapolya, fiul lui Zapolya. Verificati.79.119.218.7 9 aprilie 2008 01:48 (EEST) Patrutilde79.119.218.7 9 aprilie 2008 01:48 (EEST) Acest articol este plagiat cu nerușinare dupa cel existent în limba franceză. De fapt, nu este plagiat, ci tradus. Și nu tradus prin cunoașterea limbii franceze, ci cu ajutorul unui program de traducere - de unde silniciile de limbaj.Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 92.80.34.241 (discuție • contribuții).

Alianța franco-otomană[modificare sursă]

În articol se afirmă că „Francisc I și Soliman Magnificul au inițiat o alianță franco-otomană în 1530, împotriva lui Carol Quintul, care s-a încheiat temporar în anul 1544”. Este adevărat că flotele celor două puteri au colaborat tacit în Marea Mediterană, împotriva flotei spaniole, dar nu a fost niciodată semnat un tratat de alianță propriu zis între Franța și Imperiul Otoman în secolul XVI. E posibil să se facă o confuzie cu tratatul („capitulația”) din 1536 care acorda supușilor francezi privilegii extrateritoriale în imperiu.--Bătrânul (discuție) 26 noiembrie 2017 09:26 (EET)

Am dat în articol fraza "Alianța a devenit efectivă în 1533" care există în lucrarea lui Roger Bigelow Merriman (citată acolo), care în afară de ediția din 2007, a avut ediții și în 1966, ba chiar și mai devreme. De altfel, în en.wikipedia există articolul "Franco-Ottoman alliance" cu mult mai multe amănunte. În al doilea rând, dacă examinăm olecuțică mai cu răbdare articolul nostru "Soliman ..."observăm că există o imagine intitulată "Francisc I al Franței și Soliman Magnificul au inițiat o alianță franco-otomană în 1530", autor Tiziano Vecellio, creată circa 1530. Cartea cu autor Roger Bigellow Merriman se găsește la biblioteca Universității Harvard (deci n-am cum să verific veridicitatea frazei cu pricina).--Corifeus (discuție) 26 noiembrie 2017 13:59 (EET)
După ce am scris textul de mai sus, am căutat aceeași imagine în varianta franceză a articolului Alliance franco-ottomane și, surpriză: sub imaginea din fr.wikipedia scrie că Francisc și Suleiman au fost pictați separat de Tizian!

Deci contribuitorul care a introdus imaginea în ro.wikipedia are obligația să-și completeze legenda figurii. --Corifeus (discuție) 26 noiembrie 2017 14:36 (EET)

Nu prea cred că anonimul 193.231.19.42, cel care a introdus la 25 februarie 2011 propoziția „Francis I (stânga) și Soliman Magnificul (dreapta) a inițiat o alianță franco-otomană în 1530”, sau anonimul 188.24.16.2 (după geolocalizare pare a fi același) care după două zile a introdus și ilustrația cu același text, mai sunt interesați de îmbunătățirea articolului. De ce m-a intrigat formularea respectivă: este greu de crezut că „regele prea-creștin” al Franței ar fi făcut o alianță pe față cu turcii, mai ales în condițiile în care avea nevoie de sprijinul papalității în conflictul cu Carol Quintul. O alianță secretă, făcută prin intermediari, da, dar o alianță parafată printr-un tratat, nu. Pentru Înalta Poartă ar fi fost un motiv de a-și afirma astfel rolul de mare putere în lumea de atunci, dar deși este recunoscută grija cu care s-au păstrat la Istanbul documentele „devletului” (statului otoman), un astfel de tratat nu se regăsește. --Bătrânul (discuție) 26 noiembrie 2017 18:37 (EET)
Domnule Sâmbotin,
Vă mai dau unele informații: există cartea autorilor Jesse Russel, Ronald Cohn, 2012, intitulat Franco-Ottoman Alliance, unde dând eu Search inside the book găsesc următoarele: " The Franco-Ottoman alliance, also Franco-Turkish alliance, was an alliance (nota mea, not a treaty -Corifeus) established in 1536 between Francis I and Suleiman. The alliance has been called "the first non/ideological diplomatic alliance of its kind between a Christian and non-Christian empire. It did however cause quite a scandal in the Christian world...was designated as "the impious alliance". [Am citat textul englez ca să nu zică cineva că "am măsluit" traducerea]. Comentariul meu :deci toți experții vorbesc/scriu despre o alianță, nu un tratat, în consecință din acest PDV aveți dreptate. Pe de altă parte, în ediția cu autorii Roger Bigelow Merriman & Archibald Cary Coolidge,a cărții The Suleiman Magnificent la pp. 127-144 este scris "Francis I, king of France forms Franco-Turkish alliance."Concluzia mea: a fost o alianță diplomatică, nu un tratat. Dacă țin eu minte, în articolul nostru nu se scrie "tratat", ci "alianță". V-am convins sau încă nu?--Corifeus (discuție) 26 noiembrie 2017 20:26 (EET)
Nu. Dar nu are nicio importanță, din moment ce ați introdus referințe corecte în articol; ca dovadă, nu am mai protestat când ați șters (corect de această dată) formatul de întreținere {{necesită citare}}.--Bătrânul (discuție) 26 noiembrie 2017 20:55 (EET)
Aoooleeeu, dle Sâmbotin, observ că îmi urmăriți fiecare cuvințel, mai ceva decât un procuror DNA care anchetează contabilitatea unui "corupt"! (Această frază a mea se referă la postarea Dvs din 28 XI, ora 8:26). De data aceasta n-ați înțeles ,perfect, sensul frazei cu care începe istoria lui Jean de La Foret. Era vorba de încheierea convenției/tratatului comercial din 1536, nu de încheierea oricărei colaborări viitoare franco/turce. De altfel, fraza finală "Această alianță a durat până în anul 1544" explică faptul că "alianța" nu s-a încheiat în 1536. Probabil că o parte de vină îmi aparține, pentru că n-am fost 100% riguros. Am corectat modificarea Dvs,cred că totul e mai clar. Apropo de CAPITULAȚII, am dat o serie de explicații în articolul "Capitulațiile Imperiului Otoman", după ce am citit pe I. C. Filitti. Alte explicații voi mai da, din același acad. I.C.Filitti. Cu amiciție, --Corifeus (discuție) 28 noiembrie 2017 09:41 (EET)