Discuție:Postmodernism

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Fost articol de calitate Postmodernism a fost un articol de calitate. Puteți să vă uitați la legăturile aflate mai jos, în istoricul articolului, pentru a găsi pagina nominalizării, și să aflați de ce a fost retrogradat.

Postmodernismul este o mișcare artistică, în arhitectură, sau filosofie sau o condiție, presupusă a surveni după sau ca reacție la modernism. Dacă modernismul se consideră pe sine o culminare a căutării unei estetici de către Iluminism, etică dar și o epistemologie autoritar rațională, postmodernismul is se ocupă de modul în care autoritatea unor entități ideale, uneori numite metanarațiuni, sunt slăbite apoi prin procesul de fragmentare, consumerism, și deconstrucție. Jean-François Lyotard a descris acest curent drept o "mefiență în metanarațiuni” (Lyotard, 1984). Lyotard crede că postmodernismul atacă noțiunea unor universalii monolotice și încurajează perspectivele fracturate, fluide și pe cele multiple.

Un termen înrudit este postmodernitatea, care se referă la toate lucrurile care au venit după modernitate. Aceasta include un accent pe condiția sociologică, tehnologică sau celelalte condiții care disting Epoca Modernă de tot ce a urmat după ea. Postmodernismul, pe de altă parte reprezintă un set de răspunsuri on the other hand, de ordin intelectual, cultural, artistic, academic, sau filosofic la condiția postmodernității. Un termen conex este adjectivul postmodern, un adjectiv folosit pentru a descrie condiția sau un răspuns la postmodernitate. De exemplu, cineva se poate referi la arhitectură postmodernă, literatură postmodernă, cultură postmodernă, filosofie postmodernă.

Trebuie să adaptăm textul tradus și să îl facem potrivit unei utilizări academice. Wikipedia are nevoie de standarde intelectuale înalte pentru a se face recunoscută. În fond aici putem demonstra că suntem capabili să asimilăm spiritul libertății ce a făcut posibilă apariția acestui mijloc neprețuit de emancipare culturală. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Ovidius Mentor (discuție • contribuții).

Bibliografie[modificare sursă]

Foarte de acord cu Ovidius. Wikipedia de fapt are standarde, dar mulți uită asta.

În aceeași ordine de idei, cu atît mai mult cu cît e vorba de artă, unde orice editor este tentat să își exprime propriile impresii, vor trebui precizate publicațiile pe care se bazează acest articol. Vezi: Wikipedia:Fără cercetare originală, Wikipedia:Citarea surselor

Chiar dacă este o traducere de la Wikipedia în engleză (apropo, cineva trebuie să treacă prin text să corecteze întorsăturile de frază și celelalte particularități ale limbii engleze) asta nu ne scutește de datoria de a cita sursele. — AdiJapan  3 februarie 2006 10:47 (EET)[răspunde]

Eu sunt autorul traducerii, dar textul e în mare parte original, inclusiv bibliografia. E un capitol dintr-un volum pe care îl pregatesc pentru tipar și pe care l-am oferit gratuit wikipediei. De altfel nu va impiedica nimeni sa faceti ce stilizari doriti, tocmai asta e avantajul unui asemenea proiect.

Mayuma 11 iunie 2006 08:39 (EEST)[răspunde]

Dacă aveți intervenții sau corecturi de făcut, please, feel free. Mayuma 10 iulie 2007 17:06 (EEST)[răspunde]