Discuție:Plasă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Pluralul „plăși”[modificare sursă]

Cred că ar fi utilă introducerea unei referințe bibliografice pentru susținerea formei de plural „plăși”, care pare destul de nefirească vorbitorului de azi al limbii române. Pe DEX online, dintre definițiile cuvântului plasă, numai un singur dicționar indică forma de plural plăși (fără a specifica la care din sensuri se aplică):

  • Gheorghe Bulgăr și Gheorghe Constantinescu-Dobridor, Dicționar de arhaisme și regionalisme, Editura Saeculum Vizual, București, 2002. --Pafsanias (discuție) 1 decembrie 2012 14:20 (EET)

Pluralul plasă - plăși[modificare sursă]

Toată lumea, care știe oareceva despre istoria României interbelice, cunoaște folosirea pluralui plăși pentru unitățile administrative de ordin doi ale României Mari. Era și este o problemă de bun simț (common knowledge) pentru toată lumea. Mi-aduc aminte clar cum bunicii mei (chiar și părinții mei) subliniau clar diferențierea. Dumneata ești probabil destul de tânăr ca să ai părinți și/sau bunici care să-și aducă aminte de aceste lucruri, pe care comuniștii români (cu ajutorul și îndemnul tovarășilor comuniști criminali sovietici) le-au "forfecat" în 1950 pentru a șterge din memoria poporului român tot ceea ce fusese deosebit despre cea mai fertilă epocă (până acum) din istoria românilor, României și românismului. Wars (discuție) 1 decembrie 2012 21:16 (EET)

Stimate domnule Wars: Tocmai pentru că vor fi existând mulți cititori care sunt „destul de tineri” ca să nu aibă (sau prea tineri ca să aibă) „părinți și/sau bunici care să-și aducă aminte de aceste lucruri”, am socotit că ar fi necesară și utilă introducerea unei referințe bibliografice care să le permită recuperarea memoriei culturale „forfecate”. Dicționarele pe care le-am consultat nu par să-și mai amintească „diferențierea clară” subliniată de părinții și bunicii dumneavoastră. Se prea poate ca acest plural să fi fost cândva o chestiune de „simț comun” („bunul simț” se referă astăzi, la fel ca și în vechime, la altceva) dar mă tem că, în prezent, este o chestiune de atestare bibliografică. --Pafsanias (discuție) 1 decembrie 2012 21:57 (EET)
"Teritoriul este impărțit in județe, județele în plăși, plășile în comune. " -- Constituțiunea României, 1866. Bogdan (discuție) 2 decembrie 2012 00:04 (EET)