Discuție:Peștera Huda lui Papară

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 10 ani de Afil în subiectul Domnule csiborg,

Dupa o carte pe care am imprumutat-o cuiva si, din pacate, n-am mai vazut-o, Papara a fost un haiduc ce a locuit uneori in pestera profitand de temperaturile care raman relativ ridicate iarna si de inaccesibilitatea terenului. Numele venea de la faptul ca pe care-i prindea le tragea cate-o papara(adica o bataie). Imi pare rau ca n-am sursa exacta, dar chiar si asa pare mai plauzibil decat aiurelile din text.

Articolul se contrazice singur: pe de o parte spune ca nu s-au facut cercetari, pe cealalta da drept sigura prezenta lui Zamolxe in pestera 4 ani. Cu poza cu tot si apartenenta la puternica ginta a Apulilor.

Iar pozele... Nu intrarea in pestera, care e foarte inalta si se distinge prin asta in nu stiu ce clasificare, nimic din interior, dar este profil de om de neandethal si Pied Piper. Personal nu resusesc sa vad legatura dintre majoritatea fotografiilor si pestera. Csiborg.mirco (discuție) 19 ianuarie 2011 21:31 (EET)Răspunde


Curatenie[modificare sursă]

Toponimie[modificare sursă]

Articolul nu citeaza surse. Din cate am gasit eu, cuvantul papa inseamna “tata”, provine mai degraba din greaca decat din latina si a fost folosit in sens religios in legatura cu religia crestina, deci binisor dupa Zamolxe. In plus, conform en:Pope#History unde chiar se citeaza surse primul izvor istoric in care se intalneste termenul “papa” dateaza din 232 e.n.

Si oare chiar asa putin sa-l fi dus capul pe Zamolxe sa se aciuieze printr-o pestera spalata de viituri suficient de puternice sa duca bucati de sina de cale ferata prinse in beton, plina de bolovani, plina de lilieci (si implicit de excrementele lor), cu vuiet de cascade si situata practic la drum? Sunt atatea alte pesteri mai mici si mai linistite ascunse prin cate un creier de munte...

Toponimia in forma actuala pare o adunatura de speculatii fara baza. Am eliminat. Csiborg.mirco (discuție) 21 ianuarie 2011 07:47 (EET)Răspunde

Vezi asta !!!!!

en.wikipedia.org/wiki/Papar

Domnule csiborg,[modificare sursă]

Cartea pe care ai imprumutat'o si nu o mai ai e dovada care'ti da dreptul sa stergi o informatie probabila, posibil reala? Daca cartea e scrisa in era comunista e posibil ca ce iti amintesti, sa fie scris acolo. Dar domnul meu, in Ardeal nu au existat haiduci decat cei inventati de comunisti. Pintea era cel Viteaz si nu haiduc. El a fost un sarman ofiter superior in armata principelui Transilvaniei, Francisc Rakoczi si a condus actiunile acestuia de cucerie a nordului Ardealului. Francisc continua actiunea iceputa de tatal sau, Gheorge, fan a lui Mihai Viteazu care voia sa reediteze unirea celor trei provincii romanesti. In folclor s'a pastrat ceva, comunistii au mai corectat ceva... Deci ce punem in Wikipedia? Cartea despre povesti haiducesti pe care nu o mai gasesti sau unele ipoteze bazate pe ceva cercetari? Cat despre Mihai Papara, baiatul asta activa in clubul meu de speologie prin anii '80 si l'am pus ghid la pestera cateva luni in vacanta de vara. Toamna am citit si eu un articol intr'un ziar judetean despre legendele turuite din plictiseala turistilor de Mihai, ghidul de la Huda. Probabil cartea de care vorbesti avea radacini in ziarul local care cita povestea lui Mihai Papara despre un haiduc imaginar.

Despre lipsa pozelor din pestera, ai dreptate. Dar nu am poze facute de mine si acuma sunt tare departe, pe partea ailalta a pamantului. Fotograful clubului are drept de autor si e la latitudinea lui sa puna sau nu ceva in Wiki.

Cat despre Pestera lui Zamolxes, din cele 400 de pesteri descoperite de mine in Trascau, fortareata si mina de aur a dacilor, Huda pare cea mai potrivita sa adaposteasca un om o perioda mai indelungata. Dar oricum are sanse egale cu cellalte 400, adica 0.25 la suta sa fi fost. Daca nu ai alt argument, de ce o stergi? Sau sa modifici in loc de "a fost" sa pui "putea sa fie"

S'a pus "necesita citare" la mai multe subcapitole. Cine a pus a citit bibliografia sau sare direct la concluzie? Pentru Legende am citat patru tratate. Cate ati citit?

Sau bagatul de vina se puncteaza si aduce titluri indiferent daca e cu sau fara rost?

Dar oricum daca ai dreptul sa stergi ceva inseamna ce esti un tip tare probabil din tara lu "ba, tu sti cine's yo?" asa ca ma retrag, nu o sa mai scriu nimic in W. si incerc sa'mi sterg si cele vreo 60 de articole proaste ce le'am pus.


Va doresc succes si parte de baieti ce scriu cuminti, numai cum vreti voi.

Roru Ludusan, Vancouver

Nu rezulta de nicaieri din sursele citate legatura dintre Zamolxe si Huda Lui Papara, la fle cum nu rezulta de nicaieri din sursele citate legatura dintre Pied Pieper si Huda Lui Papara. Informatiile despre trecutul istoric la fel, par aproximate, nu citate si mai sunt si contradictorii, iar toponimia e, din cate-mi dau seama, cercetare originala in toata regula. Mai precis, nu am vazut nicaieri formulat in genul "lucrarea x de autorul y sustine ca in Huda...". Si articolul asta, ca si restul enciclopediei, trebuie facut ca lumea, adica respectand Wikipedia:Verificabilitate si Wikipedia:Fără_cercetare_originală. Eu as mai recomanda si en:Wikipedia:Manual_of_Style_(words_to_watch).
De exemplu, ce ziceam eu mai sus despre toponimie provine din cartea lui Gheorghe Mahara si Ion Popesu-Argesel care, am descoperit, poate fi gasita si online.
Am adaugat marcajele pe care le-am adaugat prin articol pentru ca asa mi s-a parut corect si pentru ca voiam sa semnalez ca mai e nevoie de lucru la acest articol. Eu chiar va apreciez contributiile, dar cred ca ele ar putea fi mai valoroase si sunt gata sa cooperez. Csiborg.mirco (discuție) 8 februarie 2011 08:05 (EET)Răspunde


Nu știu cine este domnul Piper despre care vorbiți. Legenda este cea a cântărețului din flaut din Hameln, pe care nu îl chema Piper. Evident că peștera nu are nicio legătură cu anglo-saxonul Pied Piper care nu a trăit în Germania.afil (discuție) 21 septembrie 2013 04:01 (EEST)Răspunde

Coordinate error[modificare sursă]

Coordonatele corecte sunt 46°22'52"N 23°27'43"E

http://wikimapia.org/#lang=ro&lat=46.381221&lon=23.462033&z=15&m=b&show=/12367545/ro/Pestera-Huda-lui-Papara&search=huda%20lui%20papara