Discuție:Partidul Social-Democrat din Transilvania și Banat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Vă salut și vă contactez în legătură cu articolul sus menționat, deoarece a fost creat de dumneavoastră. Care sunt sursele dumneavostră referitor la nume și data înființării? Deoarece unele surse, precum o placă comemorativă pe o clădire din Arad susține înființarea partidului la Arad în 29 martie 1891, iar dumneavoastră spuneți anul 1906. Apoi, care este numele partidului Socialist Democrat sau Social Democrat? Inițial cred că s-a numit Partidul Social(ist) Democrat din Ungaria sau? Dacă dețineți ceva surse de încredere, vă rog să mă luminați, deoarece doresc să fac puțină ordine. Până răspundeți, mai sap. Cele bune. --Silenzio (discuție) 28 octombrie 2012 01:03 (EEST)

Constantin C. Giurescu a scris în Istoria României în date (București 1971), pag. 280: „1906, ian. 6. - 1906, ian. 7. Are loc la Lugoj primul congres independent al muncitorilor români din Transilvania și Ungaria, care consacră existența Secției române a Partidului Social-Democrat din Ungaria (a cărei activitate începuse de fapt în 1903, în urma adoptării noului program al partidului, bazat pe teoria austro-marxismului), cu sediul la Budapesta.” O antedatare a înființării formațiunii respective mi se pare puțin probabilă. În privința plăcuței din Arad, cred că este vorba despre un exces de patriotism local. La colțul străzii în care locuiesc se află montată o plăcuță cum că acolo s-ar găsi cea mai veche pizzerie din Germania. Bănuiesc că în fiecare orășel ceva mai mare din Germania pot fi găsite plăcuțe similare. Multe salutări, --Mihai Andrei (discuție) 28 octombrie 2012 19:09 (EET) PS. Alăturat un link spre un articol legat de evenimentul din 1906: [1].
(conflict editare) Dețin și eu Istoria României în date (București 1971), dar este în biblioteca de acasă (România), iar aceasta este un bun punct de plecare, dar considerând stilul telegrafic al volumului, probabil se impune o adâncire a problemei. Aradul are un distins istoric, Dan Demșea, care în general, din câte știu, superviza aceste acțiuni de montare a plăcuțelor comemorative și nu o dată l-am auzit sesizând erori, dacă era cazul. O să încerc să văd dacă nu pot găsi o istorie a partidelor politice din Transilvania, până atunci rămânem la sursa aceasta. Mulțumesc pentru răspuns. Cele bune.--Silenzio (discuție) 28 octombrie 2012 19:24 (EET)