Discuție:Panteră

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

E gresit articolul. Pantera nu e un animal, ci e o intreaga subcategorie a Felidae. Deci felidae contine Felinae si pantherinae plus inca 2 extincte. Deci pantera se refera la oricare din cele 4 specii din "pantherinae": leu, tigru, jaguar si leopard.

http://en.wikipedia.org/wiki/Panthera. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Choice777 (discuție • contribuții). 16 martie 2010 19:58‎

Transformat în pagină de dezambiguizare. --XXN 8 decembrie 2014 14:57 (EET)[răspunde]

Dacă citești în DEX vezi că panteră îi zice la leopard și la jaguar.--5.14.246.131 (discuție) 2 februarie 2015 21:21 (EET)[răspunde]

Deși DEX-ul spune:
  • PANTÉRĂ, pantere, s. f. Mamifer carnivor din familia felidelor, cu corpul suplu și musculos, cu blana gălbuie-roșcată cu pete închise, care trăiește în Asia și Africa; leopard, pardos (Felis pardus). – Din fr. panthère. (DEX '09)
sau
  • PANTÉRĂ ~e f. 1) Mamifer exotic carnivor, foarte agil, de talie mare, având corp puternic și mlădios, coadă lungă și blană galbenă cu pete închise; leopard. ◊ ~ neagră specie de leopard cu blana neagră, care trăiește în insulele din Sud-Vestul Asiei. 2) Blană a acestui mamifer. 3) fig. Femeie rea, mânioasă și violentă. /<fr. panthere (NODEX 2002)
anonimul respectiv tot adaugă de la el și jaguarul în definiție (diff)
Până în 2010 aici a existat un mic articol, parțial conform definiției din dicționar, apoi a intervenit utilizatorul Black Phannter dezvoltând articolul într-o direcție puțin diferită, fără a aduce surse. În decembrie 2014 a apărut și anonimul 5.14.249.24 cu primele sale intervenții [1] [2]
Se pare că fiecare și-a scris viziunea sa personală asupra termenului ”panteră”, făcând o mică cercetare originală.
Pe pagina de discuție era mai de demult o remarcă a unui utilizator, referitoare la incorectitudinea informațiilor [3]
Astfel, în baza paginilor fr:Panthère și en:Panther eu am transformat articolul respectiv în pagină de dezambiguizare. Poate nu a fost cea mai bună opțiune, dar articolul era prost scris, aproape că se contrazicea direct pe alocuri și nu era referențiat, astfel trasnformarea în pagină de dezambiguizare, ne-a scutit de menținerea unor informații eronate/neadevărate.
Acum constat câteva probleme majore referitoare la acest caz:
  1. Avem de gând să tratăm subiectul așa cum e perceput la nivel global sau local, în caz că cele două difere considerabil?
  2. DEX-ul nu poate fi considerată drept unică sursă autoritară în acest caz, ar fi nevoie de o documentare și referențiere bună și mai diversificată
  3. Care este legătura dintre termenul românesc „panteră” și denumirea științifică „Panthera”? Dacă cele două sunt echivalente, atunci cf. perceperii termenului „Panthera” pe plan mondial, acesta reprezintă un gen de mamifere carnivore de mari dimensiuni din familia felinelor, care cuprinde patru specii: tigrul (Panthera tigris), leul (Panthera leo), leopardul (Panthera pardus) și jaguarul (Panthera onca). Dar în acest caz pagina „panteră” nu va mai fi în concordanță cu DEX-ul, care aproape că definește termenul „panteră” drept sinonim pentru leopard (Felis pardus, =Panthera pardus).
În orice caz, se prea poate că dezambiguizările vor trebui mutate în pagina Pantera (dezambiguizare), iar în pagina Panteră să fie dezvoltat un mic articol care, fie că va trata doar cuvântul în sine (chiar dacă se va dovedi că este doar un sinonim biologic), fie că va trata un grup de animale (nu neapărat taxon!), similar cu un articol ca en:Big cat. Mai există și o altă viziune, care complică mai mult cazul - en:Panther (legendary creature). --XXN, 19 martie 2015 19:51 (EET) (mesaj publicat inițial aici)[răspunde]

Deoarece terminologia românească din biologie s-a format în secolul al XIX-lea, în cea mai mare măsură, din cea franceză, dau definițiile din literatura franceză.

În "Le Grand Robert de la langue française"
panthère
1. Grand mammifère carnassier (Félidés) d'Afrique et d'Asie, scientifiquement appelé Felis pardus (Panthera pardus), au court pelage, le plus souvent jaune moucheté de taches noires, marbrées ou ocellées.
• Spécialt (en Afrique). | Panthère : léopard.
• Fourrure de cet animal.
2.(xixe; vieilli). Par métaphore. Femme emportée, violente.
• (V. 1830). Fig., vx. Femme de mœurs faciles.
• Pop. | Ma panthère : ma femme.

Vezi și definiția "panthère" în Encyclopédie Larousse

În Dicționarul enciclopedic (1993-2009)
PANTÉRĂ (‹ fr.) s. f. Numele sub care sunt cunoscute două specii de mamifere carnivore din familia felidelor, de mari dimensiuni, cu corp suplu și musculos: leopardul și jaguarul. Leopardul (Panthera pardus) trăiește în Africa și în ținuturile sudice ale Asiei; blana sa gălbuie prezintă rozete de pete de culoare negricioasă. Este foarte agil; atinge lungime de 2-2,5 m și până la 90 kg greutate. Jaguarul (Felis onca) trăiește pe un areal care se întinde din N Argentinei până în S S.U.A. Are un colorit asemănător leopardului, de care se deosebește prin modul de dispunere a petelor și prin constituția mai robustă. La ambele specii se întâlnesc ocazional exemplare melanice, numite p. negre. Deoarece în trecut p. au fost intens vânate pentru blană, sunt considerate specii periclitate, ocrotite prin lege.

În manualele de zoologie (Victor Pop. Zoologia vertebratelor. Vol. II. Fasc. 2, Mamiferele. Editura Didactică și Pedagogică. București, 1962, 207 p.) pantera este sinonimul leopardului (Panthera pardus)

Mai există și genul pantera sau pisicile mari (Panthera) care reunește astăzi: jaguarii, leoparzii, tigrii și leii, cu reprezentanți atât în Lumea Nouă, cât și în Lumea Veche.

În fine articolul "Pantera" trebuie de transformat în pagină de dezambiguizare

  • Pantera sau leopardul – mamifer carnivor (Panthera pardus)
  • Pantera sau jaguarul – mamifer carnivor (Felis onca)
  • Pantera sau pisicile-mari – gen de mamifere carnivore (Panthera) care cuprinde jaguarii, leoparzii, tigrii și leii.
  • și restul sensurilor care nu se referă la mamifere --Danvasilis (discuție) 19 martie 2015 21:26 (EET)[răspunde]