Discuție:Palatul Băncii Naționale din Arad

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Articolul Palatul Băncii Naționale din Arad este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
CiotAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Ciot pe scala de calitate.
MedieAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa medie pe scala de importanță.

Despre arhitectul care l-a proiectat[modificare sursă]

Unele surse afirmă că palatul a fost proiectat de arh. Lajos Szántay, altele de arh. József Hubert.

Principalul material documentar care susține varianta Lajos Szántay este un CV în care Szántai declară că a lucrat la proiectul băncii, dar acel CV însoțea o cerere de revizuire a pensiei. Nu este clar dacă a fost proiectantul principal, sau doar a lucrat la proiect. Informația a fost diseminată de Florica Sarca, care însă nu este nici arhitect, nici istoric, ci teolog/jurnalist. Site-ul pe care a publicat, miscarea-aradeana.ro, este mort. Informația dată de ea apare în „Adevărul” [1], dar este posibil ca jurnalistul s-o fi preluat cum a scris ea. Nici alte site-uri, care au preluat materialul, ca vestic.ro, nu-l mai au.

Alte site-uri ca prourbe.ro (introdus inițial în articol chiar de Silenzio), precum și aradcityguide.ro susțin că arhitectul ar fi fost József Hubert, informație preluată și de hu:wp. Căutând pe net după surse maghiare pentru "Hubert József" am găsit că Banca Austro-Ungară (Osztrák–Magyar Bank) a contactat o serie de arhitecți importanți, între care și pe Hubert József, pentru a-i proiecta sedii ale filialelor. Hubert József a proiectat filiala din Nagykanizsa, dar nicăieri n-am găsit că ar fi proiectat și pe cea din Arad. În acest context nu-mi dau seama de unde provine informația din aradcityguide.ro.

Înclin să cred că, într-adevăr, Lajos Szántay a fost proiectantul (deși era cam nou în branșă în acel moment), dar nu pentru că o spune sursa Sarca, ci pentru că o spune „Arhitectura”. Dacă nu sunt obiecții voi actualiza atât articolul de față, cât și lista monumentelor istorice din Arad. --Turbojet  4 mai 2019 20:29 (EEST)[răspunde]