Discuție:Numerus clausus

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Romania: paragraf 100% fascistoid, rusinos pt. Wiki si Romania[modificare sursă]

Paragraf construit 100% ca o incercare pro-fascista de a explica legislatia antisemita. Nici un singur argument contra, din care sint multe. Rusinos. Arminden (discuție) 27 noiembrie 2023 22:50 (EET)Răspunde

Știu că ați avut câteva fricțiuni cu alți utilizatori pentru că ați modificat poate prea insistent niște articole, și acum probabil umblați mai cu grijă. În ce privește acest articol, cred că e cazul să îl modificați cu cât curaj puteți. Din istoricul lui, văd cine anume l-a scris: o persoană care a scris acum un deceniu o serie de articole la prima vedere bine documentate, dar care în realitate făceau apologia extremei drepte. Spre indignarea mea, am găsit un pasaj (cum spuneți chiar dv.) absolut scandalos la articolul Mihail R. Sturdza, l-am marcat pe moment cu {{PDVN}} dar trebuie eliminat.
Deci dacă aveți surse, timp, disponibilitate, din partea mea puteți tăia agresiv tot ce vi se pare apologetică fascistă acolo. Pentru că cel mai probabil chiar asta e.  —Andreidiscuție 29 noiembrie 2023 11:08 (EET)Răspunde
Bună ziua, domnule Stroe. Va multumesc mult de raspuns, e edificator.
Din pacate momentan nu am acces la un calculator, pe telefon totul e mult, mult mai anevoios, si nici din alte motive nu sint in pozitia de a rescrie articolul. Sper ca cineva sa aiba interesul si disponibilitatea de a o face.
De fapt materialul e f. interesant ca ilustrare a gindirii fasciste si ar trebui salvat ca atare pe o pagina despre antisemitismul si/sau fascismul din Romania sec. XX, cu ecouri in prezent. Exista lucrari care sa combata punct cu punct atit directia de atac si perspectiva agresiv etnocentrista ("erau prea multi jidani, mai toti nepaminteni, deci trebuiau macar ingraditi in posibilitati"), si numeroase afirmatii individuale din argumentatie. E insa o munca masiva, la care nu ma incumet, in nici un caz acum (pe vreme de Covid a fost altceva), sper insa sa trezesc interesul unora care o pot face.
Cu tot respectul, Arminden (discuție) 29 noiembrie 2023 11:27 (EET)Răspunde

Romania: teme lipsa[modificare sursă]

  • Guvernul Goga-Cuza (41 zile, '37-'38): primele legi antisemite. Nimic privind evreii din invatamint?
  • Dictatura carlistă (1938-1940): idem, desi se pomeneste de un "Memoriu" explicind num. cl. in 1939! Deci era, sau nu era? Jumate gravida nu merge.
  • Ion Antonescu: dictatura maresalului ('41-'44) nici nu e pomenita. A continuat dupa rebeliune cu legea legionara doar asa, din letargie?

Desteapta-te, romane, ca e ora a 12-a trecute fix. Arminden (discuție) 27 noiembrie 2023 23:33 (EET)Răspunde