Discuție:Motor cu ardere externă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Combustie? Ardere? E totuna, dar văd că DEX preferă ardere (v. cuvintele motor şi intern). — AdiJapan  28 octombrie 2007 18:46 (EET)

Mda. Disciplinele predate la Universitatea Politehnica Bucureşti şi la Universitatea Politehnica din Timişoara vorbesc despre „motoare cu ardere internă” (MAI). Totuşi, discutând cu colegii (m-a preocupat problema), cu toţii înclină spre denumirea de „motoare cu combustie internă”, ca uniformizare de terminologie pe plan mondial (en, fr: combustion). Este adevărat că e cercetare originală însă suntem în dilema că dacă modificăm în MAI, peste puţin timp (când se vor modifica curriculele şi se vor acumula referinţele bibliografice) va trebui să refacem modificările la loc. Eu personal nu sunt pentru una sau alta din formulări, mi-e indiferent, v-am prezentat doar situaţia. --Turbojet 28 octombrie 2007 19:36 (EET)

Cîtă vreme ambele variante apar cu pondere comparabilă în lucrările româneşti n-am nimic împotrivă ca autorii să aibă libertatea de a alege între ele. Pentru cititorii care caută articolul aş vrea totuşi să avem redirecturi de la cealaltă variantă, iar introducerea să dea ambele formule. Altfel riscăm să avem un articol foarte frumos pe care o parte din cititori să nu-l poată găsi nici aici, nici prin motoare de căutare externe (Google etc.).

Dacă însă ponderea formulelor cu „ardere” este clar majoritară, atunci articolul va trebui să stea la acel titlu (conform PDVN), din nou cu redirect şi cu prezentarea ambelor formule în introducere. Wikipedia nu şi-a propus să fie motorul (...) evoluţiei limbii.

Observaţiile sînt valabile şi pentru MAI şi pentru MAE. — AdiJapan  29 octombrie 2007 10:39 (EET)

Actual, marea majoritate a documentelor este cu "motor cu ardere...", conform Manualului Inginerului Termotehnician. O să mă ocup eu de redirecţionare, inclusiv despre un articol privind arderea (combustia) în tehnică, unde o să explic situaţia. --Turbojet 29 octombrie 2007 11:02 (EET)