Discuție:Martin Gemeinhardt

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Data decesului[modificare sursă]

De la arh. Mihai Opris, autorul Arhitectura istorica din Timisoara, lucrare citata in articol, am aflat ca Martin Gemeinhardt a obtinut o autorizatie de constructie in 1941. Deci nu putea fi mort in 1934! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Getta-Lea (discuție • contribuții).

La pagina 256 din cartea lui Opriș și Botescu (frumoasă lucrare!) citată în articol la bibliografie, referindu-se la fostul hotel „Splendid” textul este:
O autorizație pentru „transformări” a fost acordată în 1941. Este ultima autorizație pe care apare Gemeinhardt ca proiectant (antreprenor Gheorghe Munteanu).
Din acest text nu rezultă că Gemeinhardt personal a cerut autorizația. Aceasta putea fi cerută de proprietarul din acel moment al clădirii. Pentru autorizație probabil a trebuit să înainteze proiectul inițial, care era semnat Gemeinhardt.
Actualele date ale nașterii și decesului provin dintr-un material de pe site-ul primăriei, citat în articol. Însă este notoriu faptul că se cunosc foarte puține date despre Martin Gemeinhardt. Dacă găsiți surse mai bune, puteți pune în articol ce spun acestea.
Pe de altă parte perioada sa activă este ciudat de scurtă, doar între 1902-1911. O explicație care am primit-o de la un profesor de istorie care activează în Timișoara și ca ghid turistic este că Martin Gemeinhardt de fapt nu avea diplomă de arhitect, deoarece este sigur că n-a absolvit arhitectura la Viena (deși acolo și astăzi există un birou de arhitectură Gemeinhardt, care cică n-ar avea legătură cu Martin) și aproape sigur (mai trebuie verificat, dar a promis că o va face cu prima ocazie) nici la Budapesta. Avea doar o recunoaștere a competenței în calitate de constructor, iar proiectele elaborate de el erau semnate de fapt de tatăl său, care era arhitect. Această asociere a fiilor la activitatea tatălui era destul de obișnuită: și Eduard Reiter și-a asociat fiul, pe Alexander, și mai știu pe cineva, acum îmi stă pe limbă. În cazul ăsta situația s-ar explica: biroul de proiectare Gemeinhardt s-a închis prin 1911, tatăl lui având circa 60 de ani. Nu garantez că acesta este adevărul. --Turbojet  26 septembrie 2018 20:24 (EEST)[răspunde]
Va ganditi probabil la Joseph Kremer senior si junior. Transmit mesajul lui Mihai Opris care, din pacate, refuza sa deschida cont la Wikipedia. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Getta-Lea (discuție • contribuții).
In dosarul de la Primarie cu autorizatiile sta scris: Din dosarul pe anul 1941:
proprietar: Gemeinhardt Martin, autorizatie pt. tansformari, antrepr. Munteanu Gh., proiectant transformari Gemeinhardt Martin. Informatie de la Mihai Opris. Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de Getta-Lea (discuție • contribuții).
Din păcate, pe Wikipedia nu se pot cita informațiile date de persoane, vedeți Wikipedia:Surse de încredere. Nici măcar una făcută de dl Mihai Opriș, chiar dacă unii dintre wikipediști îl știm. Trebuie surse scrise. Dacă dl Opriș afirmă că Martin Gemeinhardt a putut elabora un proiect în 1941, să publice asta într-o lucrare la care cineva își asumă responsabilitatea, de exemplu comitetul de redacție, referenții, care la o adică pot fi acționați în justiție pentru fals. În sursa citată în articol privind anul decesului lui Martin Gemeinhardt această responsabilitate este asumată de primărie, acela fiind site-ul său oficial. Că uneori informațiile de acolo (mai ales cele furnizate de dl Leșcu) sunt greșite, Wikipedia nu are dreptul să le corecteze decât pe baza unei surse mai bune.
Îl înțeleg pe dl Opriș. Wikipedia nu recunoaște competența utilizatorilor săi (nici pe a mea, nici pe a dv., nici pe a d-lui Opriș în calitate de utilizatori ai Wikipediei; le-o recunoaște doar în calitate de autori ai lucrărilor publicate) deoarece nu acceptă nicio identificare personală, fiindcă nu are și nici nu admite vreun mecanism de verificare a identității. Chiar dacă dl Opriș și-ar face cont și ar spune ceva aici, afirmațiile lui de aici n-ar putea fi luate în considerare. Această neacceptare a competenței proprii este jignitoare pentru cei care au conștiința competenței lor, așa că marea majoritate evită Wikipedia. --Turbojet  6 octombrie 2018 21:28 (EEST)[răspunde]