Discuție:Iuga Ologul

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Numele Iuga[modificare sursă]

Când faceți un material și nu știți absolut nimic concret ,nu scrieți legende sau ce scriu niste cronicari straini, scrieți lucrări plauzibile sau nu scrieți deloc. Cititi carți de istorie zonală,fiindcă asa si Ivan cel Groaznic se trage din Cezar, conform cronicarilor ruși.
Care îi ideea ,Iuga nu înseamna niciodata Iury, Iury inseamna George in slavă, și nu vad de ce un nume care deja exista in româna ar fi preluat din slavă doar de dragul de a fi preluat.
Apoi Iuga si Iury nu sunt acelasi lucru. Numele nu vine din Lituania, ci daca ați fi studiat de unde vine dinastia moldovenească, descopereați ca pe lânga Bodgan de Cuhea, Ștefan sau Nicolae/Micula de Cuhea avea inca un fiu, fiul mai mare, Iuga, care avea la randul lui doi fii, Ioan si Stefan, unul din fii, Stefan, a avut un rol crucial în descălecat și a fost mâna dreapta a lui Bogdan.
De-asemenea, Iuga a fost voievodul Maramureșului timp de 20 de ani, numele înca există în localitatea de origine a voievodului Maramureșului, reprezentând cam 45% din procentajul numelor de familie, iar cnezatul său era cel mai mare din Maramureș. De asemenea, pe blazonul familiei( din perioada târzie) apare semnul trădării fata de coroana maghiară, descalecatul, datorita implicării lui Ștefan în descălecat.
Revenind la ce ar putea însemna numele, îs cuvinte romanesti ca ”iugar”(unitate de masurare a pământului din Maramures ,Ardeal) sau „jugar”( provenit din latină J/iugarius, j fiind tot i in latina), însemânând bou foarte mare, pentru plug, în Maramures a detine boi era o chestiune de statut social, iar ”Iuga” ar putea să fie echivalentul la termenul ”boier”, cu sensul de nobil ,bogat ,boier avand tot sensul de detinator de boi(după unele teorii). Iar radicalul cuvântului vine din indoeuropeană prin latină ,existând probabil și în dacă, fiind confirmat în hatti, care îi foarte apropiata de dacă, „iukan”. [De fapt, este mai plauzibil ca Iuga să vină din rusul „igo”, din balto slavicul ”iuga”, decât din Iury!]
Deci, înainte de a scrie ceva ,uitați-vă că s-ar putea ca Iuga să vina din curtea proprie, iar dacă cronicile au confundat numele, nu înseamnă mare lucru, era un lucru frecvent în timpul ăla.
De-asemenea, Iury are corespondent in romana în Maramures, dar nu ca prenume, ci ca nume de familie, iar echivalentul îi Iura/Iurac.
viuser (discuție) 22 ianuarie 2014 00:49 (EET)[răspunde]

De citit: WP:VER și WP:FCO. Tgeorgescu (discuție) 22 ianuarie 2014 02:17 (EET)[răspunde]
Eu nu am la ce să dau surse, eu nu am afirmat nimic, eu doar am scris ceva ce-i dovedit prin acte, cei care au creat acest articol au scris dupa ureche, nestiind nimic din istoria Moldovei nici a Maramureșului.
Dumneata corectezi ceva dovedit prin acte juridice ale coroanei maghiare, în favoarea unor teorii. Numai in istoria romanilor teoria bate dovezile clare, scrise. Probabil articolul ăsta, cartea, au fost scrise de niste oameni care cu greu pot arăta Maramureșul pe hartă.
Unde ai mai auzit tu ca intr-o dinastie, in care un nume apare anterior, să se pună problema de unde vine numele!? Îi hilar.
Apoi, referitor la explicațiile despre etimologia numelui, îs mai mult decât raționale, radicalul apare de 2 ori în limba română, și în Maramureș erau foarte folosite ambele cuvinte, iar a deține boi(jugari) și a fi dus la cimitir cu un car tras de boi erau semne de nobilitate în Maramureș. Cine știe o boabă despre Maramureș, remarcă acest lucru.
Voi căutați explicații slave anacronice pentru un nume care clar vine din cuvinte românești și înseamnă ceva in română, nume al unor personalități care se declarau români in evul mediu și a căror urmași înca îs români. Numele îi, unicat în România, există(covărșitor) intr-o singură localitate.
Nu vi se pare o enormitate, avand in vedere raspandirea numelui Iury, ca el să fie tradus numai intr-o singură localitate din Romania în forma asta?
Îi ambsolut ilogic să fie tradus într-o singură localitate și să existe doar acolo, nume așa important în slavă.
Apoi, cand a scris istoricul ăla cartea aia frumoasă, nu s-a întrebat de ce Iuga nu-i tradus prin Gyorgy in maghiară, dacă ar insemna aia?
Ungurii au tradus toate numele din Maramures foarte exact in diplomele lor, Codrea de Câmpulung(primul voievod al Maramuresului)apare cu numele de Erdely. De ce Iuga nu-i Gyorgy, daca vine din Iury ,si de ce apare ca Ige in diplome?
In fine, is absolut ilogice afirmațiile voastre, îs absolut nedovedite prin niciun act, iar Iuga apare ca voievod al românilor din Maramures mult inaintea acestui voievod moldovean din dinastia Bogdănestilor sau a prințului ăla lituanian, în 5 diplome regale, iar Iury are echivalent dovedit în Maramures prin Iura/Iurac, nume slave romanizate.
In fine, nici nu are rost îi o aberatie totală.
viuser (discuție) 27 ianuarie 2014 15:43 (EET)[răspunde]
Domnule, dacă nu aveți WP:SURSE nu aveți nimic de adăugat la Wikipedia. Asta e o regulă pe care trebuie s-o respecte toți wikipediștii. Tgeorgescu (discuție) 27 ianuarie 2014 20:54 (EET)[răspunde]

Pentru ce vreți să dau surse, că Iuga de Cuhea si Săliște a fost voievod in Maramureș, sau pentru etimologia numelui? Etimologia numelui nu poate fi verificată 100%, ca nu avem masina timpului, eu ți-am spus varianta care a fost adusă în față de istoricii locali, doar fiindcă am vazut variante total nefondate. Varianta scrisă mai sus îi singura plauzibilă și studiată, iar din punct de vedere logic, îi singura care stă în picioare. Eu unul nu cunosc altă varianta de interpretare a numelui care să însemne ceva în alta limbă, dar nici varianta prezentată mai sus nu-i un adevar istoric, deci nu-mi permit să o scriu in articol, oricate surse ar fi.
Eu nu am trecut asta in articol, nu trec teorii in articole, articolele trebuie să conțina dovezi confirmate, că nu mai suntem in vremea partidului preamarit cand Ceausescu era descendentul lui Burebista.
Abțineți-vă de la a cita lucrari inexacte. Nu poți afirma într-o carte ca Iuga vine de la dovleac, doar că ai mâncat dovleac la pranz.
Cartea aia comunistă, poate fi o lucrare de calitate în alte privințe, dar nu poți afirma într-o lucrare de calitate ca Iuga vine de la Iury, când nimeni la momentul scrierii carții nu a analizat lucru respectiv intr-o lucrare bine pusă la punct. Nu poți să-ți bazezi afirmațiile, pe confuziile unor cronicari sau pe spusele unor tărani moldoveni, cand numele clar vine din Maramureș, nu din Moldova, unde nu are nicio conotatie si putea fi foarte usor interpretat dupa ureche că e echivalent a lui Iury, fiind strain locurilor.

Eu nu vreau să promovez nicio etimologie a numelui prin nicio sursa, fiindca nu reprezinta un adevar istoric, oricat de plauzibil ar fi că Iuga ar putea veni de la Iugar/Jugar/Iugarius, dar vă rog nu promovați nici voi etimologii anacronice ale numelui, care nu au nicio bază reală. Eu am scris legat de etimologie doar pe pagina de discuție, fiindcă m-a deranjat vehemența cu care puteti afirma un lucru, bazandu-vă pe nimic concret, pentru a vă determina sa vă gandiți daca îi prudent a da ”copy-paste” dintr-o carte.
Ce am vrut să modific ii simplu și confirmat deja, Iuga Ologul era descendent în linie dreaptă a lui Bogdan de Cuhea, Bogdan de Cuhea era frate cu "Iuga Voievodul valahilor din Maramures", Iuga care îi confirmat prin diplome ale coroanei ca ,"voievod al valahilor din Maramures" timp de 20 de ani,"organizator al primelor reuniuni ale cnezilor de vale in Sighet","mediator, judecator si impunator al justiției în litigile valahilor din Maramures","organizator de oaste".
Deci, daca un precursor al lui Iuga Ologul, care a facut parte din familia Bogdanestilor sau, mai exact, fondatorul familiei nobiliare Iuga de Săliște, contemporan cu tatăl lui Iurie Koriatovici, poartă numele, poate ar fi mai fidel față de istorie să nu scrieți că numele vine de la un om care nici macar nu putea să mănânce singur, cand Iuga era voievod în Maramureș!
Eu pot cita surse ca Iuga a fost voievod de Maramureș, vreo 3 carți, dar nu pot cita ca Iuga din Maramureș are vreo legătură în botezarea lui Iuga Ologul, fiindcă istoricii zonali tratează doar istoria Maramureșului, iar pentru istoricii care tratează istoria la nivel național, pentru ei Maramuresul nu există.
Maramuresul, dupa 1919 a fost pus la murat, ciopârțit si denaturat ca regiune, semnificație istorică(toate hârtiile arata Maramuresul prin Satmar ,Chioar , Lăpuș, îi o adevarată olimpiadă a imposturii). Nu s-a chinuit cineva să-l studieze total,deși îi singurul loc din regiunea intra-carpatică care ar putea proba continuitatea.
Deci eu pot da surse că Iuga din Maramureș a fost voievod vreo 20 de ani, pot dar nu pot da surse că numele lui Iuga Ologul vine de la Iuga de Maramures, fiindcă nimănui în istoriografia noastră nu i-a dat prin cap să se uite de unde vine dinastia Bogdanestilor, analizand acest domn Moldovean. Iar cei care tratează istoria Maramureșului, nu trateaza și dinastia din Moldova, se concentrază doar pe Maramureș(fiindca Maramureșul ,contrar filmului Pintea, nu era locuit de iobagi români, era locuit de cateva sute de mici familii nobiliare românești, cu un număr impresionant de deținatori de pământuri, si chiar are o istorie destul de vie.
Însă legatura îi clara, si în lipsa unui tratat pe acest subiect, nu poate fi negată, mult mai clară decat legatura cu un print strain asasinat în Moldova de catre boieri, fiindca vroia să aserveasca Moldova, Lituaniei.
Eu vă recomand sa nu scrieti nimic de origini, cat ele is mai mult decât dubios tratate, ar fi frumos să scrieți despre realizările domnitorului, care, în scurta lui domnie, nu au fost puține.
Am vazut carți de heraldică Romanească, unde Maramureșul era reprezentat de ursul rusinilor, creat de către clericii din Muncaciu pentru a reprezenta națiunea rusină din Ungaria, și copiat cu o nerusinare impresionantă de toți, fiind atribuit voievodatului Maramureșului pe criterii numai de ei știute, dând la o parte adevaratul simbol heraldic al Maramureșului si denaturând istoria încât wikipedia era invadată de copii ale stemei Transcarpatiei cu culorile schimbate arbitrar pentru a fi mai prietenoase.
Deci atenție ce scrieți, aici îi vorba de o dinastie a Romaniei, nu puteti cita o sursa care nu se bazează pe nimic concret. Am văzut că afirmațile au fost copiate pe toate portalurile wikipedia, nu lansați ipoteze care nu au fost studiate, îi vorba despre o dinastie!
Fiți mai prudenti ,ca asa is carti sovietice in care Moldova a fost locuita si condusa de rusi ,poporul roman ii unul slav .Pai citam orice ,oricum doar sa ne aflam in treaba?. Dar ii problema voastră eu doar am sezizat.
viuser (discuție) 1 februarie 2014 19:54 (EET)[răspunde]

Conform WP:VER și WP:FCO, pentru orice informație introdusă pe Wikipedia trebuie surse de încredere. Dacă afirmațiile nu se bazează pe nicio sursă de încredere, n-aveți dreptul de a le introduce în Wikipedia, iar ele vor fi șterse. Cum spun englezii, take it or leave it. Tgeorgescu (discuție) 1 februarie 2014 20:59 (EET)[răspunde]
Eu nu o să scriu teorii, chiar daca îs bine fundamentate in vreo cateva carți regionale.
Scopul meu era să scot teoria aia privitoare la nume, cum că ar fi o traducere si ar insemna Gheorghe, nu să pun altă teorie.
Atunci ai putea sterge discutia asta, nu-i mai vad rostul, era doar pentru a argumenta de ce am șters aia, nu pentru a o insera in articol.
viuser (discuție) 2 februarie 2014 01:16 (EET)[răspunde]
Informația respectivă este verificabilă, deci nu aveți voie s-o ștergeți. Tgeorgescu (discuție) 2 februarie 2014 02:26 (EET)[răspunde]
Verificată de cine? Dați un link la o diplomă care afirmă acel lucru, diplomă certă. Verificarea este că a spus UN ISTORIC?
„Ludovicus Dei Gratia Rex Hungariae fideli suo Iohanni filio Ige Voyvode olacorum de Maramorisio salutem et gratiam.”
https://www.scribd.com/fullscreen/174992860?access_key=key-29kgsqjk3v62csx2rin3&allow_share=false&escape=false&show_recommendations=false&view_mode=scroll
Pagina 26-27.
Păi domnul meu, cum poate Iuga de Cuhea să fie o traducere a lui Iurie Kariatovici când Iurie s-a născut în 1330 și Iuga de Cuhea avea fiu voievod al Maramureșului în 1349. Unul din fii fiind voievod al Moldovei(există o dezbatere aici) după Bogdan sau cel puțin ajutând la instaurarea lui Bogdan al Moldovei.
Păi dv. afirmați că este mai plauzibil ca un nume să fie o traducere după un străin(apocrif), traducere dovedită de nimic concret și să nu fie atribuit pentru că era un nume comun în casă, dinastie, neam etc?
Nu am cum verifica absurdul, lăsați ce doriți, dar este absolut năucitor.
viuser (discuție13 iunie 2015 19:13 (EEST)[răspunde]
Pe Wikipedia verificarea are următorul înțeles: un specialist a susținut într-o sursă de specialitate punctul de vedere redat în articol. Tgeorgescu (discuție) 22 mai 2017 12:56 (EEST)[răspunde]
Aia nu este verificare, aia este maxim o teorie științifică, dacă este, ce poate sta pe un articol, dar nu poate fi pusă acolo ca un adevăr, fiindcă nu este. Bănuim că ar avea o sursă, cea pusă la sfârșitul aliniatului, dar sursa într-o lucrare științifică se pune unde afirmi ceva, nu prin lucrare.
” Această confuzie apare datorită faptului că numele Iuga este o versiune adaptată local a numelui ruten Yuri.” Apreciez modul total și liniștitor, dar nu avem nici sursa, nu este prezentată nici ca o teorie și este un fals grosolan, din moment ce numele apara în Maramureș într-o localitate(desigur, oamenii au mai migrat, posibil să mai găsim pe ici pe colo) azi, nu în Moldova. Deci nu prea local, ci apare în localitatea Voievodului Ștefan, fiul lui Iuga. http://www.salisteadesus.ro/ro/primaria/primar. Ia priviți la numele primarului.

Apoi, trecând peste fals, cum ai putea verifica așa ceva, să ai o teorie științifică, din moment ce afirmația Iuri = Iuga ar fi una apocrifă.
Ce au Yuri-Iurg-Iurac-Jurji-Iorgu cu Iuga, când radicalul este cunoscut în română, slavonă, rusă, sârbă, a fost un nume al casei?
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Genealogia_Voievozilor_din_secolul_XIV.jpg Vreți neaparat să fie slav, nu deranjează pe nimeni, lăsăm iugării românești și vedem asta https://en.wiktionary.org/wiki/igo#Serbo-Croatian . Foarte aproape și de forma latină a numelui, ”Ige”.
Deranjează doar ineditul teoriei, modul în care tratăm o confuzie medievală sau o propagandă, ca pe un adevăr suprem, modalitatea de prezentare, nici măcar nu lasă loc de interpretare, o trântește de zici că-i manualul lui Ceaușescu sau site-ul ”sunt mamica punct ro”, ca pe un adevăr suprem .
Ne pierdem vremea de pomană, nu vreau să deranjez mai mult decât este necesar. Sănătate!
Viuser (discuție) 28 mai 2017 03:24 (EEST)[răspunde]